Mandarynka to owoc, bez którego trudno sobie wyobrazić zimę, a w szczególności święta Bożego Narodzenia. Dostępne przez cały rok w sprzedaży, najlepiej smakują właśnie w tym czasie. Mandarynka kryje w sobie wiele zalet, a miłośnicy tego owocu zyskują wiele, sięgając przynajmniej po jedną dziennie. Za co warto pokochać mandarynki i na co trzeba uważać, przygotowując je do zjedzenia?
Mandarynka — cytrus pełen smaku i zdrowia
Mandarynki (Citrus reticulata), podobnie jak inne cytrusy, pochodzą z Dalekiego Wschodu, skąd, mając odpowiednie warunki klimatyczne, rozprzestrzeniły się na zachód, aż po Morze Śródziemne. Mandarynka spokrewniona jest z pomarańczą, ale jest od niej mniejsza, lekko spłaszczona, a jej intensywnie pomarańczowa skórka z łatwością odchodzi od soczystego, słodkiego miąższu. Sam miąższ również ma barwę pomarańczową i złożony jest z kilku segmentów. W zależności od gatunku mandarynki ilość pestek w miąższu może się różnić.
Mandarynka aż w około 85 % składa się z wody, jednocześnie będąc skarbnicą ważnych dla zdrowia substancji. Owoce te są znakomitym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, oraz zaliczamy je do jednych z najbardziej skoncentrowanych źródeł beta-kryptoksantyny, która w organizmie przekształca się w witaminę A. Mandarynki dostarczają przez to więcej witaminy A niż inne owoce cytrusowe, poza grejpfrutem.
Mandarynka to również cenne źródło antyoksydantów, takich jak: witamina C, beta-kryptoksantyna, naringina, hesperydyna, tangeretyna i nobiletyna. Antyoksydanty chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować przedwczesne starzenie się komórek i prowadzić między innymi do chorób serca, czy nowotworów.
Mandarynka — kalorie (kcal)
Kalorie, które kryje w sobie mandarynka, sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Jedna mandarynka (ok. 65 g) dostarcza 34 kcal, ponieważ aż z 85% składają się z wody. Po mandarynki można więc bez wyrzutów sumienia sięgać podczas diety.
Mandarynka — indeks glikemiczny
Mandarynka ma również niski indeks glikemiczny równy 30. To sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i może być spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę.
Mandarynka a klementynka
Mandarynka ma wiele odmian, a do najbardziej popularnych należy klementynka. Klementynka od mandarynki różni się bardziej napiętą i błyszczącą skórką i słodszym, bardziej soczystym miąższem, w którym jest niewiele pestek. Klementynki trafiają do Polski od połowy listopada do końca stycznia, a następnie sprowadzane są inne odmiany.
Mandarynka — właściwości dla zdrowia
Istnieje kilka ważnych powodów, dla których warto sięgać po mandarynki jak najczęściej.
1. Mandarynki wzmacniają odporność
Mandarynka to doskonałe źródło witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne i konieczna jest do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C to także jeden z silnie działających antyoksydantów, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników uszkadzających komórki organizmu.
2. Mandarynki chronią chroni serce
Mandarynka to owoc, który doskonale wpływa na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Obecna w niej nobiletyna obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę, ponieważ hamuje proces odkładania się tłuszczów w wątrobie. Dodatkowo witamina C pomaga obniżyć cholesterol, a obecność potasu wspiera utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
3. Mandarynki chronią przed nowotworami
Mandarynki to znakomite źródło antyoksydantów cenionych w zapobieganiu rozwoju nowotworów. Badania przeprowadzone przez koreańskich naukowców wykazały, że włączenie mandarynek do diety (podobnie jak innych cytrusów) może zmniejszać o 10% ryzyko raka piersi, czy raka wątroby, co prawdopodobnie wynika z obecności substancji o nazwie salvestrol Q40. Jest to rodzaj fitoaleksyny (substancja odstraszająca owady), która ma doprowadzać do rozkładu komórek nowotworowych, bez uszkadzania przy tym komórek zdrowych. Podobnego działania antynowotworowego mandarynki upatruje się w przypadku raka trzustki, żołądka i przełyku.
4. Mandarynki odchudzają
Te słodkie owoce są łaskawe dla figury. Mandarynka jest niskokaloryczna (34 kcal w jednej), ma niski indeks glikemiczny i w dodatku w ponad 85% składa się z wody, co sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Jest dobrym źródłem błonnika, przez co wpływa na poprawę trawienia oraz zapobiega chęci na słodką przekąskę. Co więcej, obecne w niej kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) ułatwiają oczyszczanie organizmu z toksyn.
5. Mandarynki dbają o skórę i wzrok
Mandarynka jest znakomitym źródłem witaminy A, która korzystnie wpływa na kości i zęby, chroni skórę przed skutkami promieniami UV, uelastycznia ją i wygładza, łagodzi stany zapalne, wyrównuje przebarwienia. Dodatkowo odpowiednia ilość witaminy A w diecie wpływa na pracę siatkówki oka i pomaga uniknąć zwyrodnienia plamki żółtej oraz obniża ryzyko pojawienia się zaćmy.
O czym trzeba pamiętać przed zjedzeniem mandarynki?
Aby mandarynka posłużyła zdrowiu, trzeba pamiętać o jednej, za to ważnej kwestii. Mandarynki przed spożyciem należy dokładnie umyć pod gorącą wodą. Ma to służyć usunięciu znajdujących się na niej różnych związków, którymi są pokryte, aby nie psuły się, przewożone na duże odległości. Związki te, choć są pochodzenia naturalnego i nie stwarzają szczególnego zagrożenia dla zdrowia, mogą jednak powodować reakcję alergiczną, czy stan zapalny. Nieco inaczej jest w przypadku środków grzybobójczych, które zawierają tiabendazol i imazalil, mogące działać rakotwórczo i szkodliwie na układ nerwowy. Umycie mandarynki przed jej obraniem zapobiegnie przeniesieniu tych związków se skórki na miąższ.
Mandarynki mogą wywoływać objawy alergiczne u osób uczulonych na cytrusy, więc należy jeść je ostrożnie przy tendencji do takich reakcji.
źródło: www.poradnikzdrowie.pl, zywienie.medonet.pl