Orzechy laskowe, to podobnie jak inne orzechy, źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Wyjątkowo chrupkie i smaczne, używane są chętnie do ciast i deserów, choć najczęściej traktowane jako sezonowe przekąski. Jest wiele powodów, by sięgać po orzechy laskowe.
Orzechy laskowe — co to jest?
Orzechy laskowe to owoce leszczyny pospolitej, którą możemy spotkać zarówno rosnącą dziko, jak i w ogrodach. Krzew ten występuje na całym świecie, i wyszczególniono ponad 100 jego odmian. Zazwyczaj dorasta on do 5 m wysokości, tworząc gęstą koronę, pokrytą przez intensywnie zielone liście. Leszczyna zakwita w przedwiośniu, a dojrzałe owoce można zbierać, gdy spadną z krzewu, w okolicach września. Można je rozpoznać po jasnobrązowej barwie oraz charakterystycznym odgłosie, który wydaje orzech uderzający o łupinkę. Orzechy laskowe przed zjedzeniem należy wysuszyć.
Orzechy laskowe — wartości odżywcze, kcal
W 100 g orzechów laskowych znajduje się 60,75 g tłuszczów (w tym niezbędnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych), 16,7 g węglowodanów, 14,95 g białka. Zawierają bogactwo cennych dla zdrowia substancji, takich jak witamina E, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan, miedź, czy cynk. Nie brakuje w nich również ważnego dla właściwej pracy układu pokarmowego i szczupłej sylwetki błonnika (9,7 g na 100g orzechów).
Orzechy laskowe są kaloryczne – 100 g to ok. 700 kcal, czyli ok. 31% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Mimo że to naprawdę dużo, orzechy leszczyny, spożywane w rozsądnej ilości, stanowią wartościowy składnik diety.
Orzechy laskowe — właściwości dla zdrowia
Orzechy laskowe mają właściwości, nad którymi warto się pochylić. Te małe orzechy są ważnym elementem zdrowej diety z kilku ważnych powodów.
Chronią serce
Orzechy laskowe zawierają dużą ilość potasu (680 mg/100 g), niezbędnego dla właściwego ciśnienia krwi. Błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (LDL), i podniesienie „dobrego” cholesterolu (HDL). Zawierają również argininę, która jest aminokwasem wpływającym na przekształcanie azotu w tlenek azotu w organizmie, dzięki czemu wpływ na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Obecność witaminy E pomaga zapobiegać zakrzepom, dzięki hamowaniu sklejania się płytek krwi.
Orzechy laskowe wzmacniają układ nerwowy
Zawartość witamin z grupy B i magnezu jest ważna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu. Witamina B6 jest niezbędna w procesie produkcji serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Po orzechy laskowe warto sięgać w stanach przygnębienia, odczuwania napięcia nerwowego i stresu, oraz przy nauce i wykonywaniu pracy umysłowej.
Dobrze wpływają na potencję
Badania przeprowadzone na grupie młodych, zdrowych mężczyzn dowodzą, że orzechy są wartościowym elementem diety osób chcących zostać rodzicami. Obecne w orzechach laskowych kwasy omega-3, witaminy C i E, selen, cynk, kwas foliowy, dobrze wpływają na jakość nasienia.
Orzechy laskowe polecane są przy cukrzycy
Ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 15, więc nie powodują po zjedzeniu wahań poziomu glukozy we krwi. To ważne zarówno w diecie, która ma zapobiegać rozwojowi cukrzycy, jak i u osób już chorujących na cukrzycę typu 2.
Chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem
Orzechy zawierają przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Chronią przed szkodliwym promieniowaniem UVA/UVB, przyspieszają proces regeneracji naskórka. Obecność witaminy E, zwanej witaminą młodości, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry.
Orzechy chronią kości i zęby
Obecność w orzechach wapnia i fosforu wpływa na zachowanie zdrowych zębów i kości. Ponadto potas zapobiega utracie wapnia poprzez wydalanie z moczem. Z tego powodu orzechy mogą być wartościową przekąską dla kobiet w i po okresie menopauzy, jako element diety zapobiegającej osteoporozie.
Orzechy są cennym elementem diety dla zdrowia, ale trzeba pamiętać, że mogą uczulać, powodując m.in.: pokrzywkę, dolegliwości jelitowe, a nawet wstrząs anafilaktyczny, który może zagrażać życiu. Często występuje w takich przypadkach alergia krzyżowa. Więcej osób cierpiących na uczulenie na orzechy laskowe występuje w rejonach, na których zauważalne jest duża ilość pyłków z brzóz.
Orzechy laskowe prażone
Orzechy laskowe prażone to aromatyczny dodatek do sałatek, deserów, ciast i tortów. Można kupić gotowe orzechy prażone, lub przygotować je w domu samodzielnie, co nie jest skomplikowane.
Konieczny jest do tego piekarnik rozgrzany do temperatury 180ºC. Wybraną ilość orzechów laskowych wysyp na blachę piekarnika z rozłożonym papierem do pieczenia i włóż ją do rozgrzanego piekarnika. Podpiecz je ok. 10-15 minut, do momentu, aż skórka stanie się ciemniejsza i popęka. Następnie blachę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Chłodne orzechy rozetrzyj w dłoniach, aby odpadła z nich sucha skórka. Zużyj od razu, lub przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.
Jakie orzechy wybierać?
Aby orzechy były pełni wartościowe, warto sięgać po te sprzedawane w łupinach. Dzięki temu są one chronione przed szkodliwym wpływem słońca, powietrza, wilgoci, więc są dłużej świeże i zachowują więcej cennych dla zdrowia składników.