Biała herbata gości u nas znacznie rzadziej, niż herbata czarna, zielona czy czerwona, ale jej smak cieszy się powodzeniem wśród miłośników herbat. Odpowiedni proces przetwarzania liści sprawia, że zyskuje ona delikatny smak, ale także pobudzające działanie. Jakie inne właściwości ma biała herbata i czy w ciąży można po nią bezpiecznie sięgać?
Biała herbata — jak powstaje?
Biała herbata jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty, co powoduje, że zawiera więcej cennych dla zdrowia składników, w porównaniu do innych herbat. Powstaje ona ze zbioru najdelikatniejszych i najmłodszych listków krzewu herbacianego (Camelia Sinensis), pokrytych jeszcze białawym meszkiem. Listki zbierane są wczesną wiosną, a następnie tradycyjnie suszy się je w słońcu lub nad ogniem, lub nowocześnie w elektrycznych suszarkach. Ten sposób zbioru i suszenia sprawia, że herbata ma białe lub nawet nieco srebrne listki, z których uzyskuje się delikatny smak i jasnożółty kolor. Smakosze chwalą ją za wyczuwalne kwiatowe lub owocowe nuty smakowe. To także wpływa na cenę, która jest wyższa, niż w przypadku innego rodzaju herbat. W dawnych czasach biała herbata była wytwarzana wyłącznie na potrzeby cesarza, z krzewów rosnących tylko w cesarskich ogrodach herbacianych.
Biała herbata — właściwości
W białej herbacie nie brakuje minerałów, mikroelementów i witamin, antyoksydantów, aminokwasów, alkaloidów purynowych. Biała herbata zawiera właściwości dla zdrowia, o których warto wspomnieć.
Chroni komórki organizmu
Biała herbata zawiera aż trzy razy więcej antyoksydantów, w porównaniu do innych herbat, co zawdzięcza młodym listkom i minimalnemu przetworzeniu. Antyoksydanty są niezastąpioną bronią przeciw wolnym rodnikom, które wpływają na starzenie się i uszkodzenie komórek ciała. Dzięki temu napar z białej herbaty może być stosowany jako jeden z elementów diety antynowotworowej.
Chroni serce
W białej herbacie nie brakuje katechin, które wykazują działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL. Biała herbata może również wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.
Wzmacnia zęby i kości
Regularne picie białej herbaty wzmacnia kości, ze względu na zawartość fluoru, który jest niezbędny w prawidłowej mineralizacji zębów i kości. Z tego powodu biała herbata powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na zapalenie stawów i osteoporozę. Ponadto wypijana bez cukru i innych dodatków zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za próchnicę, oraz hamuje rozwój kamienia nazębnego.
Przyspiesza odchudzanie
Również osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, powinny sięgać po napar z białej herbaty. Wpływa on na proces spalania tłuszczów i przyspieszania działanie metabolizmu. Nie bez znaczenia jest fakt, że biała herbata wspiera pracę wątroby, usprawnia działanie jelit, a co za tym idzie, pomaga usunąć z organizmu toksyny. To działanie, w połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną, przyspieszy starania o szczupłą sylwetkę.
Pobudza
Biała herbata zawiera duże ilości teiny, a więc ma działanie pobudzające. Poprawia także koncentrację, łagodzi stres i poprawia nastrój. Dobrze sprawdzi się jako zamiennik dla kawy, lub jako ożywczy napój w trakcie pracy czy nauki. Z tego względu nie należy sięgać po nią wieczorem, przed pójściem spać.
Korzystnie wpływa na skórę
Dzięki dużej ilości antyoksydantów napar z białej herbaty ma zbawienny wpływ na skórę. Regularne picie naparu nawilży skórę od środka i ochroni jej komórki przed przedwczesnym starzeniem się oraz szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Ponadto oczyszczające organizm działanie tej herbaty przez usuwanie toksyn, wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Biała herbata jest również wykorzystywana w produkcji kosmetyków, więc pielęgnację przy jej pomocy można stosować od wewnątrz, jak i zewnątrz.
Biała herbata w ciąży
Sięganie po napar z białej herbaty w ciąży nie jest zakazane, ale przyszłe mamy powinny zachować umiar. Napar z białej herbaty ma zbawienny wpływ na zdrowie, ale także i pewne minusy. Jednym z nich jest duża ilość teiny oraz obecność kwasu szczawiowego, który jest związkiem „antyodżywczym”. Drugi to duża ilość garbników, które mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczać przyswajanie ważnych składników odżywczych (np. żelaza lub witaminy B1). Dlatego nie należy przesadzać z ilością wypijanych filiżanek białej herbaty w ciągu dnia.
Biała herbata — parzenie
Aby wydobyć z białej herbaty delikatny smak i moc cennych substancji, należy zaparzyć ją we właściwy sposób. Łyżeczkę suszu wsyp do filiżanki i zalej go przegotowaną, ale nie wrzącą wodą. Odpowiednia temperatura do parzenia białej herbaty powinna wynosić ok. 80-90º C. Zaparzacze, w których listki są ciasno upchnięte, nie są najlepsze do parzenia tego rodzaju herbaty. Warto je parzyć luzem w filiżance i przecedzić lub przelać przez małe sitko. Proces parzenia powinien trwać od 3 do 5 minut, nie dłużej. Podobnie jak w przypadku zielonej herbaty, białą również można parzyć 2-3 razy, a z każdym kolejnym parzeniem napar stanie się łagodniejszy w smaku.