Go to content

Zielona herbata – co w sobie kryje i jak wpływa na organizm?

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie
Fot. iStock

Zielona herbata od długiego czasu wiedzie prym wśród wypijanych przez nas herbat. Cenimy ją za smak i właściwości pobudzające lub uspakajające. Nie każdy jednak wie, że zielona herbata ma wiele cennych dla zdrowia substancji. Warto wiedzieć, dlaczego warto po nią sięgać każdego dnia.

Zielona herbata — skąd się bierze?

Zieloną herbatę pozyskuje się z rośliny Camellia Sinensis, zwanej również krzewem herbacianym. Co ciekawe, z różnych szczepów tego  krzewu przygotowuje się różne typy herbaty — zieloną, białą, oolong, żółtą, czerwoną i czarną. Najczęściej trafiają do nas herbaty z upraw  z Chin, Sri Lanki i Indii, a rzadziej z innych części świata. Aby powstała zielona herbata, najpierw należy ręcznie zebrać pączki i najmłodsze liście. Następnie rozkłada się je równomiernie na stołach z siatki, które ułatwiają ucieczkę wody z liści.  Gdy staną się one miękkie, kroi się je, co ma na celu uwolnienie enzymów i utlenienie herbaty. W przypadku zielonej herbaty proces fermentowania jest najczęściej pomijany, albo przeprowadzany jak najkrócej. To sprawia, że napar z liści zielonej herbaty jest smaczny i aromatyczny. Odpowiednio przygotowane liście są jeszcze suszone, pakowane i tym sposobem trafiają na półki w sklepach.

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie

Fot. iStock/zielona herbata

Zielona herbata — co zawiera i jak działa na organizm?

Zielona herbata kryje w sobie wiele wartościowych substancji. W jej liściach znajdziemy witaminy B1, B2, B5, K, PP, C, E, K oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez sód, miedź, fosfor, mangan, fluor, krzem, jod. Zawiera polifenole, aminokwasy, kumaryny oraz lecytynę, a obecność teofiliny i kofeiny wpływa na działanie pobudzające naparu z zielonej herbaty. Zielona herbata wykazuje różnorodne właściwości ochronne dla organizmu. Jest ceniona z kilku ważnych powodów.

Wspiera odchudzanie 

Zielona herbata jest niezastąpionym napojem podczas diety odchudzającej. Przeciwutleniacze występujące w zielonej herbacie przyspieszają metabolizm i przyczyniają się do redukcji masy ciała przy prowadzeniu odpowiedniej diety. Zielona herbata przyspiesza również procesy trawienne, gwarantuje na dłużej uczucie sytości, a w dodatku chroni przed skokami cukru we krwi, co zapobiega napadom wilczego apetytu. Wiadomo także, że zielona herbata działa moczopędnie, przez co przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu wraz z moczem. To ma niemały wpływ na proces odchudzania, a także na zachowanie szczupłej sylwetki.

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Zapobiega obrzękom i cellulitowi 

Działanie moczopędne zielonej herbaty pozwala usuwać pojawiające się szczególnie na nogach obrzęki. Przyspiesza metabolizm, a dodatkowo wysoka zawartość polifenoli (antyutleniaczy) chroni skórę przed wpływem wolnych rodników, wzmacnia ją, chroniąc kolagen i elastynę.

Wpływa na stan zębów

Badania przeprowadzone w Japonii pokazały, że osoby pijące regularnie zieloną herbatę mają uzębienie w znacznie lepszym stanie niż ci, którzy jej nie piją. Zapewne wpływ na to ma spora ilość fluoru, który wspiera proces mineralizacji zębów i kości, wzmacniając je. Ponadto katechiny obecne w herbacie działają bakteriobójczo i hamują powstawanie płytki nazębnej.

Łagodzi objawy alergii

Zielona herbata może wpływać na łagodzenie objawów alergii, szczególnie na pyłki. Wpływ na to mają polifenole i związek galusan epigalokatechiny (EGCG). To właśnie galusan epigalokatechiny chroni komórki przed uszkodzeniami oraz pomaga łagodzić dokuczliwe objawy alergii.

zielona herbata - właściwości, matcha, w ciąży, parzenie

Fot. iStock

Wspiera pracę mózgu

Napar z zielonej herbaty dzięki teofilinie i kofeinie nie tylko działa pobudzająco na ciało, ale także na umysł. Filiżanka tego napoju pomaga w skupieniu, wspiera uczenie się i pamięć, a także refleks. Warto sięgać po zieloną herbatę, jako łagodniejszą i zdrowszą alternatywę dla kolejnej filiżanki kawy. Poza tym regularne picie zielonej herbaty może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer lub demencja.

Chroni skórę

Zielona herbata chroni skórę przed skutkami fotostarzenia na skutek działania promieni słonecznych. W dodatku nawilża i ujędrnia skórę, łagodzi podrażnienia, wyłapuje wolne rodniki, które uszkadzają komórki i przyspieszają starzenie się organizmu. W tym przypadku napar z zielonej herbaty można nie tylko pić, ale także stosować jako okład na skórę twarzy.

Zielona herbata matcha — co to jest?

Zielona herbata matcha powstaje z najmłodszych, wysoko rosnących listków krzewu herbacianego. Listki są ręcznie zbierane, usuwane są z nich żyłki i łodygi, po czym rozciera się je na proszek. Tym sposobem powstaje zielona herbata matcha, które dzięki procesowi powstawania charakteryzuje się wysoką zawartością witamin, minerałów i innych substancji. Jest ich znacznie więcej, niż w przypadku zwykłej zielonej herbaty. Uzyskany proszek zalewa się gorącą wodą, z czego powstaje intensywnie zielony, pobudzający napar, który wpływa na  pracę układu odpornościowego, oczyszcza organizm i wspiera odchudzanie.

Herbata z pokrzywy, z imbirem, zielona, matcha, Rooibos, z liści malin czy niebieska

Fot. iStock/herbata matcha

Zielona herbata w ciąży

Ten temat zastanawia wiele przyszłych mam. Zielona herbata jest niezwykle bogata w przeciwzapalne polifenole, które przyjmowane w dużej ilości bywają ryzykowne dla płodu. Badania przeprowadzone na zwierzętach i pewne przypadki wśród kobiet ciężarnych pokazały, że nadmiar polifenoli w diecie (ponad 1000 mg dziennie) – nie tylko z herbaty zielonej – ma tak silne działanie, że może prowadzić do przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego u płodu, a w konsekwencji do wad rozwojowych serca i nadciśnienia płucnego. Z tego powodu zielona herbata w ciąży nie powinna być pita w dużych ilościach, dla bezpieczeństwa dziecka. Przyszłe mamy powinny zachować umiar w tej kwestii.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Parzenie zielonej herbaty nie jest czynnością skomplikowaną, ale wiele osób popełnia w jej trakcie błędy. Przede wszystkim należy unikać zalewania suszu wrzątkiem. Temperatura wody (przefiltrowanej wody z kranu lub niskozmineralizowanej z butelki) może wahać się między 70 a 90º Celsjusza. Wiele zależy od gatunku danej herbaty i stopnia rozdrobnienia listków. Do parzenia najlepiej nadaje się dzbanek lub czajniczek z pojemniczkiem, lub sitkiem na listki.  Im większe kawałki liści zielonej herbaty, tym dłuższego czasu parzenia wymaga. Jest jednak główna zasada, o której należy pamiętać. Jeśli zielona herbata ma pobudzić i dodać energii, nie można jej parzyć dłużej niż 3 minuty. Jeśli ma odprężać, wyciszyć i zrelaksować, należy parzyć ją dłużej. Błędem jest także wyrzucanie liści raz parzonych. Susz można wykorzystać nawet 2-3 razy, o ile nie przeszkadza komuś świadomość, że napary będą miały mniejszą moc.


źródło:  ncez.pl