Nalewka z pigwy (tzw. pigwówka) to jeden z najpopularniejszych domowych trunków. Taka nalewka ma wyjątkowy smak i aromat, a jej przygotowanie nie sprawia wielkich problemów. Wystarczy odrobinę chęci i cierpliwości, by przygotować domowy trunek na wzmocnienie. Oto domowa nalewka z pigwy – przepis na spirytusie i z miodem.
Nalewka z pigwy – idealna na zimne wieczory
Nalewka z pigwy to domowy trunek, za którego smakiem wiele osób wprost przepada. Co ciekawe, można ją przygotować zarówno z owoców drzewa pigwy, jak i krzewu pigwowca, które są ze sobą spokrewnione i najczęściej przez wygląd mylone.
Owoc pigwy zawiera niemało witaminy C, witaminy z grupy B, A, minerały takie jak: magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Pigwa zawiera również cenne antyoksydanty, kwasy owocowe, sole mineralne i pektyny.
Owoc pigwowca zawiera: witaminy B1, B2, PP, prowitaminę A oraz kilka razy więcej witaminy C niż cytryna. Obfituje w dużą ilość błonnika, pektyn, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, molibdenu, cynku, wapnia. jest tu również kwas jabłkowy, kwas bursztynowy i chinowy oraz moc antyoksydantów.
Nalewka z pigwy (lub owoców pigwowca) w medycynie ludowej stosowana jest podczas przeziębienia i grypy, oraz wzmacniająco w sezonie jesienno-zimowym. Owoce pigwy i pigwowca można mieszać dla ciekawszego smaku nalewki.
Nalewka z pigwy – przepis na wódce
Prosta nalewka z pigwy to przepis idealny dla początkujących. Z trzech składników można wyczarować nalewkę idealną na chłodne wieczory.
Nalewka z pigwy – składniki
- 1 litr wódki
- 1 kg pigwy (pigwowca)
- 0,5 kg cukru
Nalewka – przygotowanie:
Owoce pigwy umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój. Pigwę włóż do słoja, zasyp cukrem, nakryj ściereczką i zostaw na na 2-3 dni. Po upływie tego czasu zalej je wódką, zamknij słoik i na 4 tygodnie odstaw. Co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem. Po upływie 4 tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją do butelek. Najlepiej wykorzystać do tego kilka tetrę złożoną w kilka warstw. Zostaw ją, by nabrała mocy, około 5 miesięcy.
Warto zaznaczyć, że nalewka pigwowa na początek będzie miała bardziej intensywny kolor. Z upływem czasu przybierze ciemniejszy kolor, przechodząc w barwę herbaty lub bursztynu.
Nalewka z pigwy – przepis na spirytusie
Taka nalewka z pigwy na spirytusie jest znacznie mocniejsza, w porównaniu do nalewki przygotowanej na wódce.
Aby ją przygotować, potrzebujesz:
Nalewka pigwowa na spirytusie – składniki:
- dojrzałe owoce pigwy – kilogram
- 1 kg cukru
- 1 litr spirytusu
Nalewka pigwowa na spirytusie – przygotowanie:
Owoce umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Włóż owoce do dużego, wyparzonego słoja, zasyp cukrem. Słój nakryj czystą ściereczką i na 2 tygodnie odstaw w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu zlej do wyparzonych butelek odcedzony sok i wymieszaj go ze spirytusem. Po upływie kolejnych 3 tygodni odcedź jeszcze raz i nalewka będzie gotowa do picia.
Nalewka z pigwy z miodem
Nalewka z pigwowa z miodem doskonale sprawdzi się przy jesiennym przeziębieniu i grypie. Wesprze także organizm przy wychłodzeniu i przesileniu wiosennym.
Nalewka z pigwy z miodem – składniki:
- kilogram dojrzałych owoców pigwy
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki wódki
- pół szklanki miodu lipowego
- 3 łyżki cukru
Nalewka pigwowa z miodem – przygotowanie:
Umyte owoce pokrój i usuń gniazda nasienne. Włóż pigwę do słoja i zalej wódką, wodą oraz dodaj miód i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciemne miejsce na 48 godzin. Następnie po upływie tego czasu przelej przez sitko. Nalewkę przechowuj w lodówce maksymalnie 4 miesiące.
Nalewka z pigwy z rumem
Nalewka z pigwy z rumem to nieco bardziej wysmakowany i szlachetny przepis na trunek.
Składniki:
- dojrzałe owoce pigwy – 1 kg
- 1 szklanka cukru
- 1/2 l litra wódki
- 50 ml rumu
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego
- sok i skórka z połowy pomarańczy
Nalewka – przygotowanie:
Owoce umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój, włóż do słoja i zalej wódką. Po upływie 2–3 tygodni ekstrakt zlej i odstaw. Pozostałą w słoju pigwę zasyp cukrem, zakręć słój, zamknij i zostaw w ciepłym miejscu na tydzień. Codziennie potrząsaj naczyniem, aż cukier się rozpuści. Syrop zlej i połącz z ekstraktem, dodaj miód, rum, sok i skórkę pomarańczy. Odstaw wszystko na znowu na 2 tygodnie, następnie przelej na sito wyłożone gazą do wyparzonej butelki. Nalewka potrzebuje ok 3 miesięcy, by dojrzała.