Być za bardzo i zbyt mocno. 24 cechy wysoko wrażliwych ludzi

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
19 lutego 2018
Fot. iStock / Kerkez
Następny

Czują mocniej, głębiej i całym sobą. Mogą być ekstrawertykami lub introwertykami, a nawet mieszanką tych dwóch typów osobowości – choć stereotypowo wrażliwość najbardziej „pasuje” nam do tych cichych i łagodnych. Wysoka wrażliwość wobec innych i siebie może być cechą bardzo różniących się z pozoru osób, i choć bywa bardzo przydatna, może okazać się nie lada ciężarem. Bo czuć mocniej, to również mocniej reagować, przeżywać i… cierpieć.

Korzyści z bycia osobą wysoko wrażliwą:

Negatywny wpływ wysokiej wrażliwości na:

  • zdrowie
  • szczęście
  • sukces
  • związki.

Z pewnością znasz takie osoby, a może sam jesteś jedną z nich? Wrażliwcy czują bardziej, więc bodźce, z którymi się spotykają działają na nich z o wiele większą siłą niż na pozostałych ludzi. Na szczęście, mogą wypracować swoje metody i schematy walki z negatywnymi skutkami swojej wrażliwości.

Przeczytaj, kim są i co czują wysoko wrażliwi ludzie.

24 cechy wysoko wrażliwych ludzi

Według profesora Prestona C. Ni, możemy wyróżnić trzy kategorie wrażliwości:

Kategoria pierwsza: wrażliwość na samego siebie

Wysoko wrażliwa osoba…

  1. Często ma trudności z pozbyciem się negatywnych myśli i emocji.
  2. Często odczuwa objawy fizyczne (np. stres, ból głowy), gdy coś nieprzyjemnego dzieje się w ciągu dnia.
  3. Często ma złe dni, które wpływają na jedzenie i / lub nawyki spania w niezdrowy sposób (np. problemy z łaknieniem / kompulsywne jedzenie, bezsenność).
  4. Często doświadcza napięcia lub uczucia niepokoju.
  5. Ma skłonność do obwiniania się i „dokładania sobie”, gdy nie podoła własnym oczekiwaniom czy założeniom.
  6. Obawia się odrzucenia, nawet w stosunkowo „luźnych” sytuacjach.
  7. Często i nachalnie porównuje się z innymi (w aspekcie fizycznym/cielesnym, społecznym, finansowym, w relacjach i doświadczeniach zawodowych). Z tego powodu czuje się nieszczęśliwa.
  8. Często odczuwa gniew i bezsilność w sytuacjach życiowych lub społecznych, które powodują odczucie niesprawiedliwości, smutku czy zwykła irytację.

Kategoria druga: wrażliwość na innych

Wysoko wrażliwa osoba…

9. Często martwi się o to, co myślą inni.
10. Ma tendencję do traktowania wielu rzeczy bardzo osobiście.
11. Trudno jej odpuścić nawet drobne utarczki czy uszczypliwości.
12. Łatwo ją urazić i sprawić jej przykrość.
13. Często ukrywa negatywne uczucia, uważając je za zbyt silne, burzliwe, zawstydzające. Nosi w sobie wiele stłumionych negatywnych emocji.
14. Bywa „królową dramatu”. Dość często omawia negatywne emocje z innymi, ponieważ dużo ich w sobie nosi.
15. Ma trudności z zaakceptowaniem krytycznych uwag, nawet jeśli są one racjonalnie i konstruktywne.
16. Często czuje się osądzana i oceniania, nawet jeśli nie ma ku temu jasnych powodów.
17. Silnie i impulsywnie reaguje na prowokacje.
18. Bywa często zakłopotana w towarzystwie, ma poczucie, że nie jest sobą i próbuje się dopasować.

strona 1 z 2
druga część artykułu na następnej stronie

„Wierzę w Twoją obecność i tylko dlatego walczę o każdy dzień. Nie wiedziałam, że można tak bardzo tęsknić”. Akcja #ListdoNiego

Listy do redakcji
Listy do redakcji
19 lutego 2018
 

Mój Kochany,

Ile bym dała, żebyś mógł przeczytać ten list. Ile dałabym, żebyś mógł tu być znów. A czemu Cię nie ma? Bo życie nie jest bajką, bo życie zabiera ludzi, którzy zasługują na nie bardziej niż ktokolwiek inny.

Poznaliśmy się 8 lat temu, przypadkiem (a może bardziej dzięki przeznaczeniu). Mieliśmy ze sobą kontakt, ale długo nic poza wymianą wiadomości nas nie łączyło. Nagle na trasie mojego półmaratonu stałeś Ty. Kibicowałeś tak mocno, że aż upuściłam bidon! 🙂 I od tego się zaczęło. Spotkania, sms, wspólne wyjścia, poznawanie rodziny i znajomych, pierwsze wakacje. Wszystko potoczyło się szybko bo już półtora roku później byliśmy zaręczeni. Życie układało nam się idealnie. Założyliśmy wspólna firmę, kredyt wzięliśmy na nasz dom z ogródkiem, ślub zaplanowany na maj. Rysunki kuchni przeplatały się z kwiatami na wesele. Byliśmy szczęśliwi. Lataliśmy trzy metry nad ziemią.

I między innymi dlatego ten upadek tak bolał. Zaczęło się od naczyniaka na wątrobie. Zacząłeś się gorzej czuć, ale lekarze uspakajali, że to nic takiego, drobny zabieg nas czeka w październiku i znów wrócimy na pełne obroty. Wszyscy byliśmy spokojni. Jednak gdy przyszedł październik, zabieg się udał, ale Ty nie wyszedłeś ze szpitala na drugi dzień jak nam lekarze obiecywali. Zaczęły się ataki duszności, coraz większe problemy zdrowotne. Byłam przerażona, ale wierzyłam w Ciebie. Wierzyłam, że jesteś moją mocą i siłą i nic Cię nie złamie. Nie narzekałeś, uspokajałeś mnie, cieszyłeś się  z moich codziennych wizyt.

Twój pobyt trwał w szpitalu półtora miesiąca. Z dnia na dzień dowiedziałam się, że to nowotwór. A kolejnego dnia lekarze kazali zawiadomić rodzinę byśmy mogli się pożegnać i być przy Tobie. I byliśmy. Twoi najbliżsi. Nasza Rodzina.

Nie opuszczałam Cię. Nie zdążyliśmy sobie powiedzieć przysięgi małżeńskiej, ale daliśmy jej świadectwo tymi ostatnimi godzinami. Trzymałam Cię za rękę do tego ostatniego oddechu. Tak bardzo wierzyłam, że będziesz moi cudem medycznym. Tak bardzo się o niego modliłam. Jeszcze tego samego dnia powiedziałeś mi jak bardzo mnie kochasz i że mam być spokojna, bo Ty przecież tylko śpisz. ..

Mijają prawie 3 miesiące od tego dnia. Od dnia kiedy zostałam wdową zanim usłyszałam „żono”. Co bym teraz chciała Ci powiedzieć? Że nie wiedziałam, że można tak bardzo tęsknić. Jak wielką pustkę czuję, jakie życie stało się beznadziejne. Jak ciężko żyje się bez radości; bez nadziei, że wrócisz; bez wspólnych planów. Ciężko pogodzić się, że nie spełnimy swoich marzeń, że nie będzie naszych dzieci i wspólnych wieczorów przy kominku. Ciężko jest zrezygnować z naszych marzeń.

I chociaż wierzę, że jesteś tu blisko. Siedzisz przy mnie gdy piszę ten list, jeździsz ze mną samochodem, odpowiadasz mi po swojemu na moje pytania. Wierzę w Twoją obecność i tylko dlatego walczę o każdy dzień. Bo wierzę, że „jak śmierć potężna jest Miłość” i że poprowadzisz mnie dalej przez życie. Bo chciałbyś żebym wróciła do życia. Już nigdy nie będą tą dziewczyną o karmelowych, radosnych oczach jak mówiłeś, ale wiem, że tak bardzo mnie kochasz, że nie pozwolisz by świat nie ujrzał już moich dołeczków, prawda Misiu?

Myszka

Akcja #ListdoNiego

Napisz i wyślij do nas swój #ListdoNiego – i uwolnij słowa. Wybrane listy opublikujemy, a najlepsze wyznania nagrodzimy – a nagrody czekają bajeczne. 😉

Bądźcie z nami, oprócz waszych listów w ramach akcji ukażą się… różne miłosne sekrety. Gotowi na miłość?

Czekamy na wasze listy pod adresem: kontakt@ohme.plw tytule wiadomości wpisujcie: #ListdoNiego. Koniecznie podpiszcie się imieniem i nazwiskiem, a jeśli życzycie sobie publikację pod pseudonimem – napiszcie nam o tym!

Prosimy o dołączenie do wiadomości poniższego oświadczenia:

Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me .
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora i Sponsora konkursu swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Wysłanie tekstu jest równoważne ze zgodą na jego publikację oraz kontakt ze strony Oh!me w celu odbioru nagrody. Tekst powinien być podpisany imieniem i nazwiskiem. Publikacja pojawi się pod wybranym przez autora pseudonimem bądź inicjałami. Prosimy o dołączenie informacji, jak chcecie zostać podpisani lub wyraźną informację, że chcecie by tekst pojawił się pod waszym imieniem i nazwiskiem.

Nagrody:

logo

2 x zaproszenie do Hotelu Afrodyta Business&SPA*

ohme konkurs karnet

*Do nagrody przypisana jest dodatkowa nagroda pieniężna, przeznaczona na poczet pokrycia podatku dochodowego od wygranej w Konkursie. Dodatkowa nagroda pieniężna nie podlega wypłacie zwycięzcy i zostanie potrącona przez Sponsora oraz przeznaczona na pokrycie należnego podatku dochodowego od osób fizycznych od wygranej w Konkursie zgodnie z art. 41 ust. 4 i 7 w zw. z art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Karnet ważny do zrealizowania przez 3 miesiące od daty rejestracji (przyznania karnetu).

Kopia Panorama hotel z zewnątrz Afrodyta

Szampan&Sekrety_logo_beztła

1 x  Bon Podarunkowy na nocleg dla dwóch osób w apartamencie dla zakochanych „Szampan i Sekrety” z wybranym wystrojem Pokoju Fantazji,  w dowolnie wybranym dniu od poniedziałku do czwartku. W pakiecie Gold butelka wina, śniadanie dla dwojga i świeże płatki róż. Bon ważny do końca 2018 r. Wartość 500 PLN.**

IMG_5628

1 x  Bon Podarunkowy na nocleg dla dwóch osób w apartamencie dla zakochanych „Szampan i Sekrety” z wybranym wystrojem Pokoju Fantazji,  w dowolnie wybranym dniu od piątku do niedzieli. W pakiecie Gold butelka wina, śniadanie dla dwojga i świeże płatki róż. Bon ważny do końca 2018 r. Wartość 800 PLN.*, **

1 x  Bon Podarunkowy na nocleg dla dwóch osób w apartamencie dla zakochanych „Szampan i Sekrety” z wybranym wystrojem Pokoju Fantazji,  w dowolnie wybranym dniu od piątku do niedzieli. W pakiecie Platinum butelka szampana, śniadanie dla dwojga, zmysłowa niespodzianka i świeże płatki róż. Bon ważny do końca 2018 r. Wartość 1200 PLN.*, **

*Do nagrody przypisana jest dodatkowa nagroda pieniężna, przeznaczona na poczet pokrycia podatku dochodowego od wygranej w Konkursie. Dodatkowa nagroda pieniężna nie podlega wypłacie zwycięzcy i zostanie potrącona przez Sponsora oraz przeznaczona na pokrycie należnego podatku dochodowego od osób fizycznych od wygranej w Konkursie zgodnie z art. 41 ust. 4 i 7 w zw. z art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
** Realizacja bonu podarunkowego zgodnie z regulaminem „Bonu Podarunkowego Szampan i Sekrety”; regulamin zawierający informacje o sposobie zrealizowania wygranej zostanie przesłany laureatom

Hama - logo

3 x zestaw dobrej mocy dla dwojga od hama, składający się z:

  1. Hama Ładowarka bezprzewodowa „Magnetic Touch” do smartfonów (1 szt.)
    hama_magnetictoich2

    – Gwarantowana maksymalna szybkość ładowania dostosowana do urządzenia

    – Zoptymalizowany proces ładowania oszczędza akumulator i wydłuża jego trwałość

    – Ekskluzywne wzornictwo na wysoki połysk

    – Bezprzewodowe ładowanie smartfonów za pomocą technologii Qi

    – Obracany o 360° zacisk do mocowania na kratce wentylacyjnej w pozycji pionowej lub poziomej

  2. Hama Power Pack „Premium Alu”, 8000 mAh, antracytowy (1 szt.)

hama_premiumalu1

– Ładowarka Power Pack umożliwia mobilne zasilania energią

– Atestowane ogniwa gwarantują najwyższy standard bezpieczeństwa i najwyższą jakość

Akcja trwa od 05.02.2018 do 28.02.2018 roku.

Regulamin zabawy jest dostępny tutaj.


Mrożonki – fakty i mity. A ty, w co nadal wierzysz?

Redakcja
Redakcja
18 lutego 2018
Mrożonki - fakty i mity
Fot. iStock / aimy27feb

Mrożone owoce i warzywa odznaczają się uboższą wartością odżywczą niż te świeże –prawda czy mit? Otóż okazuje się, że to powszechne przekonanie bywa prawdziwe, ale niekoniecznie i nie zawsze. Popularne zwłaszcza w okresie jesieni i zimy mrożonki mogą mieć nawet więcej witamin i składników mineralnych niż świeże produkty. Nie są także chemicznie konserwowane w celu przedłużenia ich trwałości.

Mrożonki – fakty i mity

Smak pełni lata

Warzywa i owoce są poddawane procesowi mrożenia w pełni sezonu, gdy są dojrzałe – dlatego mają zdecydowanie większą wartość odżywczą niż świeże owoce i warzywa dostępne w sklepach zimą. Badania naukowe wykazują, że zamrażanie jest metodą przechowalnictwa żywności, która w największym stopniu zapobiega stratom witamin i składników mineralnych. Straty składników odżywczych w procesie mrożenia można oszacować na następującym poziomie: witamina C – 40 %., wit. B1 – 10- 20 %., wit. B2 – 10 %., karoten – 5-30 %. Są one stosunkowo niewielkie, o ile produkty są prawidłowo zamrażane.

Stwierdzono, że po upływie pięciu dni od zbiorów, owoce i warzywa tracą w dużych ilościach swoje wartości odżywcze. Dlatego kluczową zasadą przy mrożeniu jest, by proces ten odbył się jak najszybciej – najczęściej kilka godzin od zbioru. Owoce oraz warzywa przeznaczone do mrożenia nie są magazynowane ani transportowane,  a jedynie myte pod bieżącą wodą. Ich powierzchnia nie jest pokrywana konserwantami ani chemikaliami umożliwiającymi dłuższe przechowywanie – zwyczajnie nie jest to potrzebne.

Witaminy, składniki mineralne, cukry i kwasy zawarte w żywności nie ulegają znaczącym zmianom podczas zamrażania. Straty witamin i składników mineralnych w mrożonych owocach są więc o wiele niższe niż w przypadku innych procesów utrwalania żywności, np. suszenia. Badania naukowe wykazują, że właściwości odżywcze mrożonek przechowywanych przez okres do 12 miesięcy są zbliżone, a często nawet wyższe, niż w przypadku produktów świeżych, które często przechowywane są w magazynach przez długi czas.

Czy wszystko da się zamrozić?

Mrożonki to ratunek dla różnorodności jadłospisu w zimie i jesienią. Niemal każdy produkt można utrwalić tak, aby użyć go potem do zupy czy deseru. Mrożenie pozwala na zachowanie smaku, aromatu oraz wartości odżywczych przez długi czas. Jest to możliwe przede wszystkim dzięki wymrożeniu wody, która stanowi środowisko rozwoju drobnoustrojów. W niskiej temperaturze bakterie, pleśnie i grzyby po prostu się nie rozwijają. Jednak istnieją takie produkty, które pod wpływem niskiej temperatury stracą swój smak i zmieniają konsystencję. Nie powinno się zamrażać żywności zawierającej duże ilości wody, takiej jak pomidory, ogórki, pomarańcze czy arbuzy. Po rozmrożeniu stracą jędrność, ponieważ podczas mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają delikatną strukturę tych produktów. Wniosek: zamrozić można wszystko, ale nie każdy produkt po rozmrożeniu będzie wyglądał tak samo apetycznie.

Po co blanszowanie?

Niektóre warzywa przed zamrożeniem należy zblanszować. Proces ten polega na wcześniejszym umyciu produktów, rozdrobnieniu na mniejsze kawałki i następnie zanurzaniu we wrzącej wodzie na kilka minut. Kolejnym etapem jest zanurzenie tak przygotowanych warzyw w bardzo zimnej wodzie lub po prostu przelać je zimną wodą z kranu, aż całkowicie wystygną. Tak przygotowane warzywa będą nie tylko lepiej zabezpieczone przed utratą witamin i innych cennych składników odżywczych, ale również zachowają one swój naturalny smak, kolor i strukturę. Proces ten niszczy enzymy zawarte z żywności, które odpowiadają za zmianę cech sensorycznych produktów. Wcześniejszego blanszowania najczęściej wymagają warzywa, które zawierają dużo wody, takie jak np. pomidory czy ogórki.

Data ważności mrożonek

Okres przydatności produktów mrożonych do spożycia zależy przede wszystkim od temperatury ich przechowywania. Im niższa temperatura mrożenia, tym dłużej można przechowywać produkt zamrożony. Dla różnych surowców ustalone są różne okresy trwałości – należy więc przestrzegać określonych terminów przechowywania:

  • mięso – do 8 miesięcy

  • owoce – do 6 miesięcy

  • warzywa twarde – do 6 miesięcy

  • warzywa miękkie – do 12 miesięcy

  • pieczywo – do 4 miesięcy

  • nabiał – do 4 miesięcy

Okresy te są przybliżone, ponieważ poszczególne rodzaje produktów różnią się między sobą pewnymi właściwościami, np. zawartością tłuszczu, która ma duży wpływ na to, jak długo dany produkt może być mrożony, np. tłuste mięso powinno zostać rozmrożone szybciej niż chude. Ogólna zasada jest taka, że im produkt zawiera więcej tłuszczu, tym krócej powinien być mrożony – ze względu na utlenianie się i co za tym idzie jełczenie tłuszczu.

Kiedy można zamrozić rozmrożone?

Istnieje przekonanie, że raz rozmrożonego produktu nie wolno ponownie zamrozić. Czy to prawda?

Bezdyskusyjnie tak. Podczas zamrażania żywności bakterie w niej zawarte nie giną – przechodzą w stan uśpienia a podczas rozmrażania budzą się i zaczynają intensywnie rozmnażać. Rozmrażając produkt, stwarzamy idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów, takie jak duża wilgotność oraz korzystna temperatura pokojowa. Jednak kiedy produkt rozmrożony poddamy obróbce termicznej, która spowoduje zabicie drobnoustrojów, możemy go bez obaw zamrozić ponownie.

Bez wyrzutów sumienia

Mrożone sezonowe owoce i warzywa mogą stanowić idealny dodatek do codziennych obiadów i deserów. Kiedy będziemy mieli ochotę na owoce jagodowe w styczniu, ciasto z tego przepisu będzie idealnym rozwiązaniem (klik). Wystarczy sięgnąć po mrożonkę.


 

Źródło: PD,  Alicja Ponderwww.akademiadobregosmaku.sggw.pl,


Zobacz także

„Wyrzucali mnie, a ja wracałam”. Kocha Polskę za wszystkie wady i krzywdy, za deportację i herbatę

4 typy emocjonalnych szantażystów – prokurator, biczownik, cierpiętnik, kusiciel. Którego z nich miałaś pecha spotkać?

Rozwiązanie akcji "List do męża"

Regulamin akcji: „LIST DO MĘŻA”