Jak szybko i skutecznie wyczyścić muszlę klozetową? GENIALNY pomysł

Pani Mądrala
Pani Mądrala
8 lutego 2018
1 z 1

Jak szybko i skutecznie wyczyścić muszlę klozetową? GENIALNY pomysł

Fot. iStock/THEPALMER

Po połączeniu wszystkich składników powinnaś otrzymać coś, co przypomina mokry piasek. Teraz musisz przełożyć swoją mieszaninę do foremek. Mogą to być foremki do lodu lub babeczek. Im bardziej wymyślny kształt, tym lepiej. Dlaczego coś nie może być jednocześnie praktyczne i piękne?

Gdy już wypełnisz wszystkie przegródki, odstaw foremkę na kilka godzin do wyschnięcia. Spokojnie zajmie to całą noc. Potem przełóż swoje musujące kule/kostki/gwiazdki do szklanego, szczelnego słoja i w ten sposób przechowuj.

Raz na jakiś czas wrzuć jedną z nich do muszli i podziwiaj, jak musuje i usuwa brud. Potem wystarczy przelecieć szczotką i spuścić wodę. Genialne!


 

Źródło: One Good Thing

PoprzedniNastępny

Przechowujesz tak obrane ziemniaki? To błąd

Pani Mądrala
Pani Mądrala
13 lutego 2018
1 z 1

Przechowujesz tak obrane ziemniaki? To błąd

Fot. iStock/SVproduction

Zdarzało mi się obierać ziemniaki dzień wcześniej wieczorem, zalewać je wodą, solić i zostawiać na kuchence, żeby zaoszczędzić sobie roboty następnego dnia, gdy cała familią wrócimy do domu.

(No dobra, „zdarzało mi się” to nienajlepszy zwrot. Robiłam tak nagminnie)

A potem przeczytałam, że to błąd. W ogóle samo obieranie ziemniaków jest błędem, bo warzywa tracą w ten sposób wiele składników odżywczych. Najlepiej gotować je w łupinkach. Tak więc Pani Mądrala zaopatrzyła się w specjalną szczoteczkę do czyszczenia ziemniaków. Wam też polecam.

Druga sprawa to samo przechowywanie. Owszem, można zalać je wodą, ale muszą być w niej w całości zanurzone. Poza tym trzeba dodać kilka kropel octu (tak, tak, nie soli!) i wstawić je do lodówki (tak, tak, nie zostawiać na kuchence).

I teraz to już w ogóle mi się odechciało gotować, skoro ja nawet z ziemniakami miałam problem…


 

Źródło: Gotujmy

PoprzedniNastępny

Nie wylewaj wody po ugotowaniu ryżu. Będziesz zaskoczona, co potrafi

Pani Mądrala
Pani Mądrala
6 lutego 2018
Fot. iStock/ImageDB
Fot. iStock/ImageDB

Jeżeli tak jak ja, wylewałaś wcześniej wodę po ugotowaniu ryżu, teraz przestaniesz. Można się śmiać, ale jest to naprawdę drogocenny płyn, który warto wykorzystać. Pisałam już kiedyś, dlaczego nie wylewam wody po ziemniakach. Teraz czas na nietypowe zastosowanie odpadów po obróbce termicznej ryżu. Spokojnie, nie będziesz musiała jej pić!Kupujesz gotowy tonik do przemywania twarzy? A może uważasz, że taki kosmetyk w ogóle nie jest ci do niczego potrzebny? To duży błąd. Z zazdrością podziwiamy twarze Azjatek, sądząc, że wszystko zawdzięczają swoim genom. Po części tak, ale… sekret ich piękna tkwi także w odpowiedniej pielęgnacji twarzy. To właśnie one stosują wodę ryżową do przemywania twarzy. Dlaczego?

Płyn, który my wylewamy do zlewu, jest bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i potasu. Jak możesz go wykorzystać? Wystarczy, że odstawisz wodę do ostygnięcia, a następnie przemyjesz nią twarz przy pomocy płatków kosmetycznych. Możesz też nałożyć na skórę kompres z namoczonych wacików.

Przy regularnym stosowaniu naturalnego, ryżowego toniku, efekty będą zdumiewające. Skóra stanie się gładsza i jaśniejsza. Pory będą zwężone, a co za tym idzie – rozprawisz się z drobnymi niedoskonałościami i wypryskami. Woda ryżowa świetnie sprawdzi się także w przypadku zaczerwienień i podrażnień.

Dziś na obiad proponuję ci zatem potrawkę z kurczaka z ryżem. I smacznie, i zdrowo. Tylko nie zapomnij sobie odlać trochę wody…


 

Źródło: Krok do zdrowia