Macierzyństwo Związek

Placuszki z cukinii przepis w 6 wariantach. Jak przygotować sycące i pyszne danie na ciepło?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
18 listopada 2020
placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe
Fot. iStock

Przepis na placuszki z cukinii to propozycja na wykorzystanie tego zdrowego warzywa w kuchni. Cukinia ma wiele zalet — można z niej przygotować zupy, zapiekanki, makarony, świetnie sprawdzi się także przepis na placuszki z cukinii, pyszne i sycące danie. Jak przygotować je z różnymi dodatkami?

Cukinia jest lekkostrawnym i zdrowym warzywem, które coraz częściej gości w naszych kuchniach. W jej miąższu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, kwas foliowy. Zawiera także minerały: potas, sód, fosfor, wapń, miedź i mangan. Warto po nią sięgać jak najczęściej, wykorzystując prosty przepis na placuszki z cukinii w różnych odsłonach. To danie obiadowe, sycące i pyszne, które można serwować z dodatkiem różnych sosów, ketchupem, czy po prostu posypane natką pietruszki lub koperkiem. Przygotowanie placków nie stwarza problemów i nie zabiera zbyt wiele czasu, warto więc choć raz spróbować przepisów na cukinię.

Placuszki z cukinii przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii — składniki: 

  • 2 małe cukinie
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinie obierz, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól delikatnie, by puściły nadmiar soku. Po 15 minutach odciśnij, przełóż do miski.
  2. Dodaj startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, wbij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym.

Placuszki z cukinii i marchewki — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i marchewki — składniki: 

  • średnia cukinia
  • 3 marchewki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek mąki
  • 200 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1.  Warzywa obierz ze skórki. Cukinię, marchew i cebulę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię lekko odciśnij z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę, ser zetrzyj na małych oczkach.
  2. Składniki połącz i dodaj do nich sól i pieprz oraz jajka. Wymieszaj wszystko i dodaj ok. 5 łyżek mąki, by masa nie była zbyt rzadka.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Placuszki z cukinii i fety — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i fety — składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 250 g sera feta
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tartce o dużych oczkach (jeśli skóra jest stara i twarda, obierz ją). Oprósz ją solą i odstaw na 10 minut, żeby puściła soki. Odciśnij.
  2. Do cukinii dodaj rozdrobniony ser feta, jajka, posiekaną natkę i mąkę. Wymieszaj, dopraw, pamiętając, że ser feta jest słony.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Gotowe placki posyp natką pietruszki.

Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — przepis

placuszki z cukinii z marchewką, fetą, z ziemniaków, fit, bezglutenowe

Fot. iStock

Placuszki z cukinii fit bezglutenowe — składniki: 

  • 400 g cukinii
  • 60 g mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • ostra papryka
  • odrobina oleju do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce na stronie o drobnych oczkach. Odstaw na 10 minut, by puściła wodę — odciśnij jej nadmiar.
  2. Gotową cukinię wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku pieprzem, solą, szczyptą papryki i tymianku do smaku.
  3. Na patelni rozgrzej minimalną ilość oleju, nakładaj masę z cukinii i smaż z obu stron do zarumienienia. Usmażone placki wykładaj  na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Placuszki z cukinii i ziemniaków — przepis

placki ziemniaczane klasyczne, z cukinią, z sosem, gulaszem, bez jajka i z piekarnika

Fot. iStcok

Placuszki z cukinii i ziemniaków — składniki: 

  • cukinia średniej wielkości
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • 5 łyżek mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub przy pomocy robota. Cebulę obierz  i również zetrzyj.
  2. Cukinię zetrzyj ze skórką (jeżeli ma twardą skórę, obierz ją), dodaj cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy, i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wykładaj  na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Placuszki z cukinii i z serem — przepis

placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, bananowe, po węgiersku, z dyni, oraz ze śliwkami

Fot. iStock

Placuszki z cukinii i z serem — składniki: 

  • 1 kg cukinii
  • 200 g żółtego sera
  • ok. 10 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj (nie musisz obierać, jeśli ma miękką skórę), usuń nasiona i miękki miąższ. Twardy miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 minut i odlej nadmiar soku.
  2. Żółty ser zetrzyj na tarce i dodaj do cukinii. Dołóż mąkę, proszek do pieczenia sól, jajka, szczyptę pieprzu i wymieszaj, by składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż ją z obu stron na rumiany kolor. Gotowe placki odłóż na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podawaj polane sosem pomidorowym lub ketchupem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

„On tobą manipuluje, grozi ci, krzywdzi? Nie wierz, że się zmieni, uciekaj". Wyznanie byłego alkoholika

„On tobą manipuluje, grozi ci, krzywdzi? Nie wierz, że się zmieni, uciekaj”. Wyznanie byłego alkoholika

Powszechne … dostępne … nie na zawsze

Ciała nie oszukasz – co ci mówi twoje ciało?