Czarny bez to dzikorosnąca roślina, którą można spotkać w każdym zakątku Polski. Syrop z kwiatów czarnego bzu od dawien dawna wykorzystywany jest w leczeniu przeziębienia czy stanów zapalnych dróg oddechowych. Rozcieńczony wodą mineralną, może być podawany jako smaczna lemoniada. Jak przygotować syrop z czarnego bzu i jakie są jego właściwości?
Czarny bez – właściwości
Kwiaty czarnego bzu, które wykorzystywane są do przygotowania syropu, są prawdziwym bogactwem witamin np. A, B1, B2, B3, B6 i C, a także składników mineralnych np. magnezu, sodu, żelazna, cynku, fosforu. Są także cennym źródłem kwasów organicznych takich jak np. flawonoidy, beta-karotenoidy, polifenole.
Flawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne oraz antyzapalne. Dodatkowo wzmacniają budowę ścian naczyń krwionośnych i posiadają działanie rozkurczowe. Syrop z kwiatów czarnego bzu wzmacnia odporność organizmu, działa antywirusowo, a także napotnie. Rozrzedza zalegającą wydzielinę, a tym samym ułatwia jej odkrztuszanie i łagodzi objawy dokuczliwego kaszlu. Syrop z kwiatów z czarnego bzu łagodzi chrypkę i nawet o kilka dni skraca czas choroby.
Co ciekawe, może być także używany w leczeniu przerostu prostaty, chorób skóry, a także w przypadku dolegliwości ze strony układu naczyniowego.
Zobacz także: 5 przepisów na domowe syropy na kaszel i przeziębienie. Znajdź ulubioną recepturę na naturalne wsparcie organizmu
Kiedy zbieramy kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu zbieramy od maja do końca czerwca. Na zbiory najlepiej wybrać się w słoneczny dzień, rano, po tym jak odparuje rosa. Smak i właściwości, które ukryte są w pyłku kwiatowym, po deszczu mogą zostać zmyte. Kwiaty są białe i wielkością przypominają talerzyki deserowe. Nie tylko pięknie pachną, ale zawierają też mnóstwo substancji odżywczych. Ważne, by baldachy były w pełni rozwinięte – niedojrzałe będą gorzkie w smaku. Warto zwrócić również uwagę, by nie było na nich mszyc.
Miejsce, w którym rośnie czarny bez, powinno znajdować się jak najdalej od miejskich i często uczęszczanych dróg. Dzięki temu kwiaty będą niezanieczyszczone. Kwiaty oczyszczamy z ewentualnych paproszków, ale nie myjemy – by nie zmyć z nich cennego pyłku kwiatowego.
Jak zrobić syrop z kwiatów z czarnego bzu?
Syrop z kwiatów czarnego bzu to magiczna mikstura posiadająca szereg właściwości zdrowotnych. Jest słodki, gęsty i kleisty. Jednak kiedy wymieszamy go z wodą, staje się smacznym i zdrowym napojem. Równie dobrze można wzbogacić nim smak herbaty.
Do przygotowania syropu z czarnego bzu potrzebować będziemy:
- 40 – 50 dobrze rozwiniętych baldachów kwiatów czarnego bzu
- 1-1,5 litra wody
- 5 dużych cytryn
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
- Kwiaty czarnego bzu odpowiednio przygotowujemy. Usuwamy łodygi i ogonki.
- Oczyszczone kwiaty zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy woda ostygnie, całość wkładamy do lodówki na 12-24 godziny.
- Następnego dnia przecedzamy przez sitko i do otrzymanego płynu dodajemy cukier i wyciśnięty sok z cytryn.
- Syrop zagotowujemy i od razu wyłączamy. Mieszamy, aż cały cukier się rozpuści i przelewamy do słoiczków.
- Pasteryzujemy 15-20 minut.
Zawekowany syrop przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zobacz także: Domowy syrop z buraka na odporność, kaszel i chrypkę. Trzy przepisy, które warto wypróbować
Syrop z kwiatów z czarnego bzu – dla dzieci
Syrop z kwiatów czarnego bzu może być stosowany również u dzieci. W przypadku nawracających infekcji warto sięgnąć po naturalne metody, które wspomagają układ immunologiczny. Syrop jest słodki i aromatyczny, dlatego dzieci wypijają go z chęcią.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – dawkowanie
Kiedy dopadnie nas infekcja, z przydomowej spiżarki wyjmujemy słoiczek z syropem z czarnego bzu. W okresie przeziębienia spożywamy około 4 łyżeczek syropu dziennie. Dzieciom wystarczy podać 2 łyżeczki w ciągu dnia. Jeśli syrop jest zbyt słodki, można rozcieńczyć go wodą.