Go to content

Sprawdź co się stanie, jeśli będziesz jeść codziennie czosnek

czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny
Fot. iStock

Czosnek jest znany i doceniany za swoje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Choć nie każdy jest zwolennikiem jego smaku i zapachu, to wystarczy jeść jeden ząbek czosnku dziennie, by zauważyć szereg korzyści. Sprawdź co się stanie, jeśli na stałe włączysz go do codziennego menu.

Dlaczego warto jeść czosnek?

  • Wzmocnienie odporności

Czosnek nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera substancję allinę, która w wyniku „uszkodzenia” czyli np. pokrojenia czosnku przekształca się w allicynę posiadającą właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Posiada działanie antyseptyczne, zapobiega dalszemu rozprzestrzenianiu się bakterii. Allicyna w wyniku obróbki termicznej traci swoje cenne właściwości, dlatego najlepiej spożywać surowy czosnek. Regularne spożywanie przynajmniej jednego ząbka czosnku dziennie poprawia odporność organizmu, a w przypadku pojawienia się przeziębienia czy grypy, pomaga szybciej wrócić do zdrowia.

  • Obniżenie poziomu złego cholesterolu

Czosnek pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, a także podwyższa poziom tego dobrego (HDL). Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Regularne spożywanie surowego czosnku zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zawału serca, a także ma korzystny wpływ na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych.

Zobacz również: Czosnek niedźwiedzi chroni serce i wzmacnia odporność. Co zrobić, by uprawiać go we własnym ogrodzie?

  • Zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór

Zawarte w czosnku flawonoidy i związki siarki pomagają usunąć z organizmu wolne rodniki, a tym samym pomagają zapobiegać namnażaniu się komórek rakowych. Regularne spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka, czy wątroby nawet o 20 proc. Ponoć żadne inne warzywo nie ma tak cennych właściwości przeciwnowotworowych jak czosnek.

  • Walka z cukrzycą

Zwiększenie ilości czosnku w diecie wspiera leczenie cukrzycy typu 2. Obecna w czosnku aliksyna oraz wanadyl obniżają poziom glukozy we krwi. Powinien znaleźć się w menu osób zmagających się z cukrzycą.

Zobacz również: Czarny czosnek – skoncentrowane źródło cennych dla zdrowia substancji. Jak powstaje i co zawiera czarny czosnek?

czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny
Fot. iStock
  • Walka z pasożytami

Od dawien dawna czosnek uważany był za naturalny lek przeciw pasożytom jelitowym. Substancje zawarte w czosnku – allicyna i ajoen, zabijają pasożyty takie jak np. owsiki, glisty, a niekiedy nawet i tasiemce. Fitoncydy zatrzymują rozwój mikroorganizmów, mają niekorzystny wpływ na florę patogenną (pasożyty).

  • Poprawa trawienia

Ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Stosowanie czosnku wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych i wytwarzanie żółci. Sprzyja lepszemu wchłanianiu żelaza, usprawnia pracę trzustki, a także zapobiega procesom gnilnym w jelitach. Niestety, nie w każdym przypadku czosnek wspiera trawienie. W stanach zapalnych żołądka, wrzodach żołądka czy zapaleniu trzustki może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.

  • Lepsza przemiana materii

Nie sposób nie wspomnieć o odchudzaniu. Czosnek to produkt o niskim indeksie glikemicznym, który zawiera małą ilość kalorii. Codzienne spożywanie czosnku sprzyja i ułatwia odchudzanie. Czosnek, poprzez termogenezę, nasila metabolizm tłuszczów. Aktywuje przemianę materii, pomaga usunąć nadmiar płynów z organizmu.

  • Poprawa kondycji skóry

Czosnek to cenne źródło przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają proces starzenia się komórek. Wspomniane przeciwutleniacze, a także witaminy z grupy B i flawonoidy poprawiają kondycję skóry, zwiększają jej elastyczność, regenerują oraz zapobiegają przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek.