Dieta Zdrowie

Czarny czosnek – skoncentrowane źródło cennych dla zdrowia substancji. Jak powstaje i co zawiera czarny czosnek?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 lipca 2020
Czarny czosnek - co to jest, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock
 

Czarny czosnek to produkt, który ogromną popularnością cieszy się w krajach Dalekiego Wschodu, ale i w Europie wzbudza coraz większe zainteresowanie. Charakteryzuje się nietypowym wyglądem i właściwościami, które przewyższają właściwości czosnku białego. Jak wytwarza się czarny czosnek,  jakie ma właściwości i w jaki sposób go jeść?

Co to jest i jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek nie jest pomysłem z ostatnich lat. Przygotować go potrafiono już w starożytności, poddając zwykły czosnek fermentacji. Zwyczaj ten powstał w Korei, skąd przeniósł się na inne kraje azjatyckie, a następnie dalej do Europy i na cały świat. W Europie najwięcej czarnego czosnku produkuje Hiszpania, której klimat najbardziej sprzyja naturalnej fermentacji czosnku.

Czarny czosnek powstaje długo i wymaga cierpliwości. Proces polega na tym, by świeży zwykły czosnek odłożyć do zamkniętego miejsca z wysoką temperaturą (60–70°C) wysoką wilgotnością (70–80%) na całe 2 miesiące. Miejsce fermentacji musi być czyste, bez grzybów czy bakterii, nie mogą być przy tym stosowane środki konserwujące. Po upływie dwóch miesięcy otrzymujemy oczekiwany efekt, czyli czarny czosnek. Ale to nie koniec — nie można z niego jeszcze skorzystać. Musi on przez wiele następnych tygodni przejść naturalny proces oksydacji.

czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny

Fot. iStock

O ile zwykła fermentacja zachodzi pod wpływem bakterii kwasu mlekowego, tak w przypadku czarnego czosnku fermentację wyzwalają enzymy i następujące w nim reakcje biochemiczne. W trakcie dojrzewania czosnek zyskuje nowy kolor, przechodzi od bieli do barwy czarno-granatowej. Zmienia także konsystencję ze zwartej, twardej, na miękką i delikatną, przypominającą serek topiony.

Wielbiciele czarnego czosnku twierdzą, że czuć w nim nie czosnek, a raczej wędzone owoce — śliwkę, morelę, czy też wanilię.

Czarny czosnek — co w nim siedzi?

W składzie chemicznym czarnego czosnku wyszczególniono ponad dziewięćdziesiąt różnych związków chemicznych. Z pewnością długi czas fermentacji czarnego czosnku ma pozytywny wpływ na przyswajalność cennych substancji odżywczych i lepsze oddziaływanie na organizm. Jedną z największych zalet czarnego czosnku jest to, że stężenie przeciwutleniaczy jest w nim jeszcze wyższe, niż w czosnku świeżym. Znajdziemy tutaj substancje o silnym działaniu, takie jak: S-allilocysteina, związki siarkoorganiczne, fenolowe, flawonoidy, czy pochodne tetrahydro-β-karbonylków. Jest również wartościowym źródłem potasu, magnezu, siarki, żelaza, cynku i tiaminy.

Czarny czosnek - co to jest, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Właściwości dla zdrowia

Czarny czosnek czarny jest znakomitym wsparciem dla pracy układu odpornościowego, dzięki obecności lizyny, która wspomaga wytwarzanie przeciwciał. Określany jest także mianem naturalnego antybiotyku, ponieważ działa niszcząco na chorobotwórcze drobnoustroje, dzięki obecności związków siarkoorganicznych i fenolowych. Jego działanie odnotowano podczas stosowania przy infekcjach bakteryjnych, infekcjach dróg moczowych, biegunkach bakteryjnych, a także gruźlicy.

Czarny czosnek poprawia pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Wspiera procesy trawienne, działa moczopędnie. Stabilizuje również poziom glukozy we krwi, dodaje energii, poprawia funkcjonowanie mięśni, wspiera również sprawność umysłową.

W przeciwieństwie do zwykłego białego czosnku czarny jest wyjątkowo łagodny na układu pokarmowego, nie podrażnia, go więc jest lepiej i szybciej trawiony. Ponadto sfermentowany czosnek nie powoduje przykrego zapachu z ust, co jest jego niewątpliwą zaletą. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, wspiera metabolizm tłuszczy, dzięki zawartości izoleucyny i treoniny.

Czarny czosnek zawiera fenyloalaninę, która bierze udział w tworzeniu neuroprzekaźników (dopamina, noradrenalina), które pełnią ważną funkcję przy zachowaniu zdrowia psychicznego. Z kolei tryptofan jest niezbędny w wytwarzaniu serotoniny, wspomaga regulację cykli snu.

Z racji z zawartości skoncentrowanej ilości antyoksydantów działa również antynowotworowo, więc jest wartościowym elementem profilaktyki nowotworów.

Czarny czosnek - co to jest, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

 Jak jeść czarny czosnek?

Powinno się go jeść w ilości nie większej, niż trzy ząbki dziennie. Należy go przyjmować najlepiej rano, przed i po śniadaniu, ponieważ ma właściwości pobudzające i nie jest dobrym pomysłem spożywaniem go przed snem. Czarny czosnek możemy nabyć w postaci suplementu.

Sfermentowany czosnek w ząbkach sprawdzi się jako dodatek do potraw, a także smarowidło na kanapki. Dobrze komponuje się  z sałatkami,  owocami morza, wszelkimi daniami kuchni azjatyckiej. Dodany do koktajlu przed treningiem zapewni zastrzyk potrzebnej energii i poprawi wydajność organizmu. W przypadku, gdy ktoś przyjmuje lekarstwa, należy przyjmowanie czarnego czosnku omówić z lekarzem.

źródło:  czarny-czosnek.pl , www.naturoterapiawpraktyce.pl , bonavita.pl 


Dieta Zdrowie

3 bit – proste i efektowne ciasto bez pieczenia

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 lipca 2020
3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy
Fot. iStock/3 bit
 

3 bit to bardzo smaczne ciasto przygotowywane bez pieczenia. Przepis na 3 bit jest prosty do wykonania, więc pokusić się mogą o to nawet ci, którzy z pieczeniem są na co dzień na bakier. Można wypróbować przepis na klasyczny 3 bit, jak i truskawkowy lub z przewagą kakao i czekolady, który zyskał wielu zwolenników w tej odsłonie.

Jeśli lubicie smak batonika 3 bit, ciasto was nie zawiedzie. Trzy warstwy herbatników przekłada się zazwyczaj masą kajmakową (krówkową), budyniową i bitą śmietaną. Na samej górze miłośników słodkości czeka warstwa startej czekolady, kakao i rozdrobnionych orzechów. Posypaną mieszanką startej czekolady, orzechów i kakao. Szykując ciasto 3 bit na uroczystość trzeba pamiętać o tym, że potrzebuje ono minimum 3 godzin na porządne schłodzenie w lodówce.

3 bit — przepis podstawowy

Ciasto przewidziane jest na kwadratową formę o wymiarach 24×24 cm lub zbliżoną. Jeśli jesteś miłośniczką kakaowych herbatników, możesz je wykorzystać w przepisie.

3 bit - klasyczny, z truskawkami i czekoladowy

Fot. iStock/3 bit

3 bit — składniki:  

  • 1 puszka masy krówkowej w temperaturze pokojowej
  • ok. 510 g herbatników
  • 400-500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50 g czekolady deserowej/gorzkiej

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g)

Przygotowanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłóż herbatnikami. Na herbatnikach rozsmaruj masę krówkową. Wyłóż na to następną warstwę herbatników.
  2. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszaj  proszek budyniowy i mąki. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń gotuj ok. 1 min, do chwili, aż zgęstnieje.
  3. Gorący budyń wylej na masę z herbatników i przykryj kolejną warstwą ciastek. Zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  4. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij ze śmietan-fixem. Śmietanę równo wyłóż na wierzch ciasta i posyp startą na tarce czekoladą. Czekoladę możesz w wersji bogatszej wymieszać z kakao oraz drobno kruszonymi orzechami.
  5. Gotowe ciasto 3 bit odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

3 bit z truskawkami — przepis 

Przepis na 3 bit z truskawkami to owocowa wariacja na temat ciasta przygotowanego bez pieczenia. Ilość podanych składników przewidziano na blaszkę o wymiarach 36×24.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Magda (@maggie_w_kuchni)

3 bit z truskawkami — składniki:

  • 1 paczka (350 g) herbatników
  • 30 g gorzkiej czekolady

Masa budyniowa:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • 200 g masła

Masa truskawkowa:

  • 80 dag truskawek+ kilka do dekoracji
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 galaretki truskawkowe

Masa śmietanowa:

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyj, odcedź i zmiksuj blenderem. Przełóż je do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki dokładnie wymieszaj i odstaw do stężenia.
  2. Na blaszce rozłóż warstwę herbatników.
  3. Przygotuj krem: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem, a w pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej go do wrzącego mleka i ugotuj budyń.
  4. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudź.
  5. Zimny budyń utrzyj z masłem i wyłóż na herbatniki. Przykryj drugą warstwą herbatników.
  6. Rozsmaruj tężejącą masę truskawkową, ułóż kolejną warstwę herbatników i wstaw do lodówki aż masa stężeje.
  7. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody, odstaw do stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj tężejącą galaretkę i dobrze wymieszaj.
  8. Masę śmietanową wyłóż na herbatniki i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
  9. Posyp startą gorzką czekoladą.

3 bit możesz wykonać nie tylko z truskawkami. Sprawdzą się tu także maliny, czy dojrzałe jeżyny.

3 bit intensywnie czekoladowy  — przepis 

Ta wersja spodoba się miłośnikom łączenia smaku kawy i czekolady. Ilość składników przeznaczona jest na tortownicę o średnicy 20 cm.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @agnes_wkuchni

3 bit czekoladowy — składniki

  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku tiramisu
  • 300 g herbatników maślanych kakaowych
  • 150 g herbatników maślanych

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie czekoladowe (bez cukru)
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa kremowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 25 dag serka mascarpone o smaku „espresso”
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/3 przegotowanej wody

Dekoracja:

  • 1/2 czekolady deserowej

Przygotowanie:

  1. Spód tortownicy wyłóż herbatnikami kakaowymi. Na nie wyłóż warstwę masy kajmakowej — przykryj ją drugą warstwę herbatników kakaowych.

Masa budyniowa:

  1. 1.5 szklanki mleka zagotuj z cukrami. Rozmieszaj budynie z mlekiem. Do gotującego się mleka wlej cienkim strumieniem rozmieszane budynie w mleku, żółtko i mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Gdy powstanie gęsty budyń, odstaw masę do wystygnięcia.
  2. Masło utrzyj na puch i dodawaj po łyżce budyniu, zmiksuj krótko, a następnie wyłóż masę na herbatniki.
  3. Na budyniu ułóż kolejną warstwę ze zwykłych herbatników. Ciasto wstaw do lodówki.

Masa kremowa:

  1. Kremówkę ubij z cukrem, dodaj serek mascarpone oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
  2. Krem wyłóż na wierz, posyp startą czekoladą.
  3. Całość schłódź porządnie w lodówce — najlepiej ostaw na całą noc.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 


Dieta Zdrowie

Chce mi się rzygać od tych pozowanych zdjęć. Przecież wiem, że to w większości wypadków ta idylla jest na pokaz

Listy do redakcji
Listy do redakcji
29 lipca 2020
Fot. iStock / wundervisuals

W maju skończyłam 36 lat. Żyje mi się dobrze, mam mieszkanie na kredyt, rudego kota i wolne popołudnia. W weekendy odwiedzam rodziców, rzadziej siostrę, która ma swoje życie, swoją rodzinę, dziecko. Podróżuje, czytam książki, przeglądam Facebooka i podglądam jak żyją moje koleżanki, koledzy. I chce mi się rzygać od tych pozowanych zdjęć, przesłodzonych wpisów o pierwszych kroczkach, kupkach i zupkach. Przecież wiem, że to w większości wypadków ta idylla jest na pokaz.

Jestem sama z wyboru. Lubię umawiać się na seks, ale nie wyobrażam sobie życia z kimś dzień w dzień, stale razem, obok. Po seksie wychodzę, nigdy nie pozwalam sobie na spędzenie wspólnie nocy aż do rana. Nie zakochuję się tylko dlatego, że się z kimś przespałam. I nie, wbrew temu, co teraz myślisz, nie zdarza się to często. Nie odbijam mężów, partnerów, kochanków. Przynajmniej nic o tym nie wiem.

Nie uważam też, że coś jest ze mną nie tak, bo nie pragnę mieć męża i gromadki dzieci. Albo „prawdziwego” związku. Czuję się szczęśliwa, gdy jestem sama, nie cierpię z powodu samotności. Lubię ludzi, ale nie potrzebuję ich do poczucia spełnienia. Taka jestem. Od zawsze.

Moi rodzice będą wkrótce obchodzić 50 tą rocznicę ślubu. Wyobrażasz to sobie? Pół wieku spędzone z jedną i tą samą osobą. Wspólne śniadania, obiady, kolacje. Wspólne urlopy, święta, wspólne choroby. Wspólne dwa pokoje z kuchnią. Wspólne dzieci i wspólny pies. Ale oni to wyjątek. Bo takich par już prawie nie ma.

Ostatnie zdjęcie kolegi z biura na Facebooku. Żona w ósmym miesiącu ciąży trzyma go kurczowo za rękę, a on prezentuje w uśmiechu bielutkie zęby. W tle mazurski kurort, jachty, zachód słońca. Takie wszystko piękne. Tylko ja mam przed oczami jego rękę na udzie asystentki z działu kadr… I świadomość, że sypiają ze sobą na każdym wyjezdzie integracyjnym.

Czy powinnam jej powiedzieć? Biję się z myślami. Bo im dłużej żyję, tym bardziej myślę, że coraz częstsze są związki, w których kobiety pozwalają sobie na obecność kochanki partnera w ich związku, tylko po to, by zachować status – mężatki, partnerki. Przymykają oczy, udają, że nie widzą. Zaciskają zęby i kładą się co wieczór do łóżka z facetem, który sypia z kimś „dodatkowo”.

Z drugiej strony, może ona naprawdę nie wie? Ale jest w ciąży, więc i tak trzeba poczekać, przecież nie wolno jej teraz denerwować.

Znajoma zamieściła informację, że jest „zaręczona”. Jest i zdjęcie pierścionka, podpis „powiedziała TAK”. Tylko, że z tym narzeczonym od początku właściwie jej się nie układa. Nie sypiają ze sobą, bo on nie umie się do tego odpowiednio zabrać i na każdą próbę rozmowy na ten temat reaguje jak diabeł na święconą wodę. A najczęściej to się obraża. Ta znajoma miała kiedyś świetny seks i świetnego faceta. Ale on był zagorzałym przeciwnikiem pierścionków zaręczynowych. Więc sama rozumiesz, musieli się rozstać. „Kobieta powinna założyć rodzinę” – powiedziała mi kiedyś. – „A facet niekoniecznie”.

To ja chyba jestem facetem, bo kompletnie nie czuję, że powinnam coś więcej niż być dobrym człowiekiem, płacić podatki i pomagać rodzicom, gdy już będą tego potrzebowali.

Nie boję się samotności i tego, że zabraknie kogoś, kto poda mi na starość szklankę wody, zadzwoni zapytać jak się czuję i czy czegoś mi nie potrzeba. Boję się związku, który jest nadmuchaną bańką mydlaną, obietnicą, która się nie spełni, zawiedzioną nadzieją i stratą czasu. Jeśli kiedyś spotkam kogoś, z kim to wszystko mi to nie będzie grozić, chętnie zostanę na śniadanie.


Zobacz także

Piramida ochrony zdrowia intymnego. Czyli program pełnej ochrony i leczenia zdrowia intymnego kobiet

9 sposobów, dzięki którym możesz spróbować przesunąć okres o kilka dni

Koktajl energetyczny na śniadanie - sprawdzony przepis

Szybkie śniadanie dla leniwych i zabieganych. Ten koktajl postawi was na nogi