Go to content

Sok z pokrzywy to skarbnica cennych dla zdrowia substancji. Łagodzi obrzęki, zapobiega anemii, wzmacnia włosy, i nie tylko

Sok z pokrzywy
Fot. iStock

Sok z pokrzywy jest wartościowym dodatkiem do diety. To jeden z naturalnych i wysoko cenionych sposobów na wzmocnienie organizmu i zapobieganie różnym problemom zdrowotnym. Pokrzywa to zioło znane ze swoich właściwości zwalczających anemię, likwidujących obrzęki, czy wzmacniających włosy. A jest ich znacznie więcej. Dlaczego jeszcze warto pić sok z pokrzywy i jak go przygotować?

Pokrzywa to skarbnica wielu cennych dla zdrowia substancji

Pokrzywa zwyczajna traktowana jest jak chwast, który lepiej dla własnego komfortu omijać szerokim łukiem. Tymczasem to pospolite ziele jest określana mianem skarbnicy zdrowia, ze względu na zawartość substancji, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Nie bez przyczyny stosowana jest z powodzeniem od wieków w domowym leczeniu różnych schorzeń.

W parzących zielonych listkach pokrzywy znajdziemy m.in.: witaminy C, K, E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5), oraz minerały, takie jak: żelazo, magnez, krzem, mangan, miedź, cynk, selen, i inne. Pokrzywa jest skarbnicą kwasów organicznych, flawonoidów (kwercetyny i rutyny), karotenoidów (karoten i ksantofil). Zawiera także lecytynę, betainę, taniny, sterole, kwasy tłuszczowe, serotoninę, chlorofil, histaminę, i inne.

Sok z pokrzywy

Fot. iStock

Najbardziej wartościowa jest młoda pokrzywa, zbierana przed czasem kwitnienia, czyli zazwyczaj do przełomu maja i czerwca. Wtedy też młode listki gromadzą najwięcej cennych substancji, dlatego najchętniej wykorzystywane są jako surowiec leczniczy. Trzeba wspomnieć, że w pokrzywie nie tylko listki są wartościowe, ale cała roślina, którą można wykorzystywać przez cały okres wegetacyjny.

Sok z pokrzywy — zalety

Sok z pokrzywy to jedna z form włączenia tego wartościowego ziela do codziennej diety. Przewyższa nieco zawartością witamin zdrową herbatę z pokrzywy tym, że listki nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury. W surowym soku zostaje więcej cennych dla zdrowia substancji.

Stosowanie soku z pokrzywy jest zbawienne dla organizmu. Pokrzywa, dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K, poprawia wyniki krwi przy anemii, podnosząc poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego poleca się picie soku z pokrzywy w stanach osłabienia organizmu, np. po chorobie lub regenerująco po zimie. Bogactwo witamin, minerałów i innych wartościowych substancji pozwala na uzupełnienie niedoborów tych składników. Sok pokrzywy działa przeciwkrwotocznie, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru we krwi, wpływa na zmniejszenie poziomu LDL, cholesterolu całkowitego. Pokrzywa wzmacnia odporność poprzez wspieranie  wytwarzania komórek odpornościowych limfocytów T.

Sok z pokrzywy

Fot. iStock/Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy polecany jest w leczeniu kamicy nerkowej i innych chorób układu moczowego, ze względu na właściwości moczopędne. Pokrzywa jest naturalnym diuretykiem, dlatego pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Zapobiega również zatrzymywaniu się płynów w organizmie, dzięki czemu pomaga zapobiegać obrzękom. Pokrzywa od wieków stosowana jest również w leczeniu dny moczanowej oraz bólu stawów różnego pochodzenia, ponieważ przyspiesza usuwanie szkodliwego dla stawów kwasu moczowego. Sok z pokrzywy oczyszcza układ pokarmowy, pomaga usuwać złogi żółciowe, poprawia pracę trzustki, wątroby i żołądka, oraz jelit.

Nie można zapominać o działaniu dla urody. Pokrzywa, dzięki zawartości krzemu, siarki oraz innych cennych witamin i minerałów, wspiera zdrowie włosów, skóry i paznokci. Poleca się ją szczególnie u osób zmagających się ze słabymi, wypadającymi włosami, oraz z przetłuszczającą się skórą głowy.

Przepis na sok z pokrzywy 

Sok pokrzywowy można kupić w aptekach oraz punktach ze zdrową żywnością, ale można go równie przygotować samodzielnie. Przepis na sok z pokrzywy jest prosty, wymaga jedynie wcześniejszego zebrania surowca (z dala od drogi, najlepiej przed kwitnieniem), i posiadania dobrej wyciskarki (pokrzywa jest włóknista i mało soczysta). Pokrzywę tniemy nad ziemią, w domu dokładnie myjemy, by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń, po czym przepuszczamy przez wyciskarkę. Można rozcieńczyć go z wodą. Nadmiar soku najlepiej trzymać w lodówce do 4 dni.

Sok z pokrzywy można przygotować także nieco innym sposobem, krojąc ziele na kawałki i a następnie przepuszczając przez maszynkę do mielenia, a następnie wycisnąć z niej sok przy pomocy gazy. Wcześniej dobrze jest przelać ziele gorącą wodą (ale nie wrzącą), aby łatwiej puściła sok.

Ile soku z pokrzywy można wypijać na dobę?

Istniejąc pewne ograniczenia, o których należy pamiętać. Można znaleźć informację, że osoby dorosłe nie powinny przekraczać dobowej dawki w przedziale ok. 15–30 ml (1-2 łyżek) czystego soku na pół godziny przed posiłkiem. W przypadku anemii dawka wynosi maksymalnie 45 ml (3 łyżki). Dawkowanie soku z pokrzywy dostępnego w sprzedaży, w zależności od jego składu, określono na etykiecie butelki. Wzmacniająco sok z pokrzywy można pić przez dwa tygodnie, a następnie zrobić przerwę. Kurację można powtarzać zgodnie z potrzebą, ale nie należy jej stosować dłużej niż przez 4-5 miesięcy w roku.

Sok z pokrzywy

Fot. iStock/Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy w ciąży i dla dzieci

Sok z pokrzywy można pić w ciąży, ale za zgodą lekarza. Pokrzywa jest zielem sprzyjającym kobietom ciężarnym ze względu na zawartość żelaza i zapobieganie anemii oraz dokuczliwym obrzękom ciała. Sok z pokrzywy mogą przyjmować dzieci, po konsultacji z pediatrą. W ich przypadku, dla wzmocnienia organizmu, zaleca się podawanie nie więcej niż łyżeczkę deserową soku z pokrzywy dwa razy dziennie.

Sok z pokrzywy — przeciwwskazania

Mimo fantastycznego działania na organizm, sok z pokrzywy ma także przeciwwskazania, o których trzeba pamiętać przed rozpoczęciem kuracji tym zielem. Przeciwwskazaniem do picia soku z pokrzywy są choroby narządów rodnych (mięśniaki, cysty, krwawienia, nowotwory). Sok z pokrzywy nie jest zalecany przy przewlekłych chorobach nerek. Należy go unikać w przypadku planowanych zabiegów chirurgicznych.

Nie zaleca się prowadzenia kuracji pokrzywowej przy jednoczesnym przyjmowaniu leków moczopędnych, ponieważ pokrzywa jest naturalnym diuretykiem, który dubluje działanie leku. Należy jej unikać również przy stosowaniu leków rozrzedzających krew oraz leków obniżających poziom cukru we krwi. Również w przypadku wysokiego poziomu żelaza w organizmie nie należy sięgać po sok z pokrzywy.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl ,dietetycy.org