Koncentracja i pamięć – ależ nam zależy, żeby jak najdłużej były w dobrej formie. Nie będziemy was namawiać na wydanie połowy pensji na jedzenie, które zaczaruje wasze życie. Żadnych bzdur, tylko fakty. Doskonale wiemy, że żadne witaminy z apteki nie uczynią nas nagle zdrowymi, że lepiej postawić na zdrową i racjonalną dietę. Jednak wiemy też, że w dzisiejszych czasach trudno o zdrową, niemodyfikowaną żywność, która faktycznie pokryje nasze zapotrzebowanie na wszystkie makro i mikroelementy. Często więc sięgamy po syntetyczne witaminy, zamiast wzbogacić to, co nakładamy na talerze, podpieramy się słowami „Ile kilogramów owoców lub warzyw musiałbym zjeść, żeby dostać to, co mieści się w jednej pigułce?”. I tu z pomocą przychodzi właśnie superfood.
KURKUMA
Kurkuma również doczekała się swoich zasług w starciu z chorobą Alzheimera. Według dostępnych źródeł kurkuma stosowana jest od tysięcy lat. I od wieków przypisuje się jej właściwości wspomagające prace mózgu. Kurkuma posiada potencjalną rolę w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera. Działa jako przeciwutleniacz oraz ma działanie przeciwzapalne i lipofilowe, poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z chorobą Alzheimera.
SPRAWDŹ: Kurkuma BIO – idealna do złotego mleka
Jej wyjątkowość wynika ze składu, w którym nie brakuje substancji biologicznie aktywnych. Lecznicze działanie kurkumy jest zasługą kurkuminoidów, do których należą: kurkumina, demetoksykurkumina i bis – demetoksykurkumina. Wśród nich najbardziej istotna dla zdrowia jest kurkumina nadająca potrawom żółtopomarańczowy kolor. M.in. dzięki niej kurkuma wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz neuroprotekcyjne. Poza tym kurkuma zawiera również witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i witamina B6), witaminy E, K. Nie brakuje w niej minerałów takich jak: wapń, mangan, potas, żelazo, magnez, fosfor, sód, miedź i cynk.
ZIELONE LIŚCIASTE
Szpinak, kapusta, sałata rzymska… Zaskoczeni? Według przeprowadzonych badań, diet bogata w te liściaste warzywa pomoże nawet w walce z demencją. Badacze przez 5 lat obserwowali nawyki żywieniowe i zdolności umysłowych prawie 1000 dorosłych osób i odkryli, że brak w diecie zielonych, liściastych warzyw wpływa na pogorszenie funkcjonowania umysłu. Ci, którzy stronili od popularnej „zieleniny”, co najmniej raz w ciągu dnia doświadczali pogorszenia w funkcjonowaniu pamięci Badania przeprowadzane były w zestawieniu z historią występowania demencji w rodzinie osób badanych.
AWOKADO
Nie każdy je lubi, niektórzy wręcz uciekają przed awokado, bo zawiera dużo tłuszczu… Ale w tym właśnie twki ich siła, to genialne tłuszcze dla mózgu. Awokado ma również wysoką zawartość kwasu foliowego i witaminy K, która poprawia funkcje poznawcze oraz działa zapobiegająca na tworzenie się zakrzepów.
Awokado, zwane także owocem maślanym, jest prawdziwą skarbnicą wartościowych substancji. Dostarcza sporo witaminy E, zawiera także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Nie brakuje w nim wapnia, potasu i fosforu, jest dobrym źródłem błonnika (6,3 g na 100 g). Owoc ten jest kaloryczny, na 100 g miąższu przypada 221 kcal. To naprawdę dużo, ale w tym miejscu należy podkreślić, że są to kalorie pochodzące ze zdrowych tłuszczów, których jest w owocu nawet 30%. Przede wszystkim są tu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, bez których organizm nie mógłby poprawnie funkcjonować. Miąższ awokado dostarcza również pewną ilość białka i niewielką ilość węglowodanów.
JAGODY
Czy jak kto woli „borówki” – również zyskały miano superfood, ponieważ w małych jagódkach kryje się wielka moc antyoksydacyjna. Zawierają witaminę K, witaminę C, błonnik i kwas galusowy, który pomaga poprawić pamięć oraz pełni funkcję ochronną
Czarne jagody to bogactwo witamin C, A, B, PP, nie brakuje w nich również składników mineralnych, szczególnie takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk. Dostarczają węglowodany (90%), białko (5%) i tłuszcze (5%). Nie brakuje w nich również błonnika, niezbędnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Zawierają duże ilości ważnych dla zdrowia antocyjanów, które zaliczamy do najsilniej działających przeciwutleniaczy, i kwasów organicznych. W 100 gramach jagody dostarczają jedynie 40 kcal, więc można sięgać po nie także na diecie. Indeks glikemiczny jagód jest niski, równy 25, więc są to owoce bezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę.
OLEJ KOKOSOWY
Smarować, nacierać – dla piękna i gładkiej skóry. A dlaczego zjadać? W dużym skrócie spożywanie oleju kokosowego wpływa na neurony w mózgu, spowalnia powstawanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia. Zawiera tłuszcze nasycony i przeciwutleniacze, które porządnie nakarmią twój mózg.
- Olej kokosowy virgin – sprawdź ofertę!
DZIKI ŁOSOŚ
Dziki łosoś, to świetne źródło kwasów omega-3 DHA, czyli prawdziwego paliwa de lux dla naszej głowy. Wspomaga pracę komórek oraz przyczynia się do zwiększenia wzrostu komórek mózgowych – nie uszło to również uwadze w zaleceniach dla przyszłych mam. Może zmniejszać ryzyko zachorowania na Alzheimera. PS: Pamiętajcie, że w tym wypadku lepiej jest postawić na ryby z pewnego źródła, poławiane w czystych akwenach (dlatego „dziki łosoś”, a nie łosoś…), ponieważ ze względu na zanieczyszczenia środowiskowe niektóre ryby mogą zawierać sporo metali ciężkich czy innych szkodliwych substancji.
OLIWA
Popularna oliwa z oliwek zawiera antyoksydanty zwane polifenolami. Polifenole wspomagają funkcję „uczenia się na pamięć”. Również jest zalecana w terapii Alzheimera.
Dobra gatunkowo oliwa z oliwek może stanowić element codziennej pielęgnacji twarzy, ciała, a nawet włosów. Wmasowana w skórę stanowi barierę ochronną przed utratą wilgoci, dobudowując płaszcz lipidowy naskórka. Sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej, także dla osób cierpiących na łuszczycę, alergie skórne, atopowe zapalenie skóry (AZS). Działa jak naturalny filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Nie można jej jednak potraktować jako jedyne zabezpieczenie przed słońcem w gorące dni.