Zdrowie

Krzywa insulinowa – kto powinien zdecydować się na to badanie, o czym może świadczyć jego wynik?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 czerwca 2020
Krzywa insulinowa - badanie, cena, normy, jak się przygotować
Fot. iStock
 

Krzywa insulinowa (insulina po obciążeniu) jest badaniem, w którym oznacza się stężenie insuliny we krwi na czczo i po określonym czasie.  Krzywą insulinową często wykonuje się wraz z krzywą cukrową w podejrzeniu insulinooporności. Na czym polega badanie, jak się do niego przygotować i jakie normy ma krzywa insulinowa?

Krzywa insulinowa – co to za badanie?

Krzywa insulinowa (insulina po obciążeniu, krzywa 3 punktowa) to badanie polegające na oznaczeniu stężenia insuliny na czczo oraz po obciążeniu pacjenta 75 g roztworu glukozy, po upływie 1h i po 2h. Wyznaczenie krzywej insulinowej po podaniu glukozy zaleca się w oznaczaniu insulinooporności, a także w podejrzeniu cukrzycy. U kobiet ciężarnych często wykonuje się je wraz z krzywą cukrową.

Zazwyczaj zalecana jest krzywa insulinowa trzypunktowa: najpierw pobierana jest krew i określany poziom insuliny przed podaniem glukozy, następnie godzinę po podaniu, ostatni raz dwie godziny po podaniu.

Krzywa insulinowa - badanie, cena, normy, jak się przygotować

Fot. iStock

Krzywa insulinowa – normy

Za normy dla trzypunktowej krzywej insulinowej uznano:

  • na czczo do 10 μIU/ml,
  • po godzinie od przyjęcia roztworu glukozy do 50 μIU/ml,
  • po dwóch godzinach od przyjęcia roztworu glukozy do 30 μIU/ml.

Zbyt wysoka insulina na czczo sugeruje insulinooporność, natomiast zbyt niski poziom insuliny na czczo może wskazywać na cukrzycę typu 1. Wyniki zawsze powinien interpretować indywidualnie lekarz.

Często wraz z krzywą insulinową wykonuje się krzywą cukrową i z nich wylicza się wskaźnik HOMA-IR. Wskaźnik pozwala ocenić proporcje wydzielanej insuliny w odpowiedzi na stężenie glukozy w warunkach podstawowych. Wynik pokazuje, czy wrażliwość komórek na insulinę jest prawidłowa.

Krzywa insulinowa – wskazania  do wykonania

Najczęstszym powodem, dla którego zostaje zlecona krzywa insulinowa jest podejrzenie insulinooporności lub cukrzycy typu 2.

Insulinooporność jest obniżoną wrażliwością tkanek na działanie insuliny. Insulina to hormon wpływający na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białka. Wpływa ona na pozyskiwanie energii z glukozy przez komórki. Insulina powoduje, że poziom glukozy we krwi obniża się, a zaczyna wzrastać w komórkach, odżywiając je i dając energię do funkcjonowania.Na skutek insulinooporności trzustka musi produkować coraz większą ilość insuliny, by efektywnie pozyskiwać dla komórek energię. Nadmiar insuliny powoduje nasilone odkładanie tłuszczów w tkance tłuszczowej, a przez to tycie. Gdy ten stan trwa długo, wpływa poważnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, charakteryzującą się nieprawidłowym (zbyt niskim) wydzielaniem insuliny przez trzustkę. Taka sytuacja powoduje problemy w wykorzystaniu glukozy, która jest źródłem energii, przez komórki. Następuje hiperglikemia, czyli wzrost stężenia glukozy we krwi, oraz wydalanie glukozy z moczem. Zaburzenia w przemianie glukozy negatywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

W obu tych zaburzeniach krzywa insulinowa i krzywa cukrowa informują o istnieniu choroby lub też zwiększonym ryzyku jej wystąpienia.

Krzywa insulinowa - badanie, cena, normy, jak się przygotować

Fot. iStock

Krzywa insulinowa – jak przygotować się do badania?

Wykonanie badania takiego jak krzywa insulinowa wymaga pewnych wcześniejszych przygotowań. Zaleca się w odpowiednim czasie przed badaniem:

  • na trzy dni przed badaniem pacjent nie powinien stosować restrykcyjnej diety, ponieważ może ona wpływać na
    na pogorszenie wchłaniania węglowodanów i zafałszowanie wyniku;
  • trzy dni przed pacjent powinien zrezygnować z papierosów, alkoholu, kawy, herbaty i innych napojów kofeinowych;
  • pacjent powinien być zdrowy – nie wykonuje się badania w czasie infekcji czy leczeni antybiotykami, by wyniki krzywej były wiarygodne;
  • kilka dni przed planowanym badaniem należy obniżyć intensywność treningów, a dzień przed badaniem zrobić sobie od nich wolne;
  • należy zgłosić lekarzowi przyjmowane leki. Szczególnie na poziom glukozy wpływają np. leki sterydowe, leki moczopędne;
  • należy skonsultować z lekarzem czy, i na jaki okres należy odstawić metforminę (lek stosowany w cukrzycy typu 2);
  • ostatni posiłek należy zjeść co najmniej 8 godzin przed badaniem (badanie wykonuje się rano);
  • po obciążeniu glukozą i w przerwie pomiędzy pobraniami, pacjent powinien zostać na miejscu, w spoczynku, nie jeść, nie pić i nie palić papierosów.

Krzywa insulinowa – cena

Badanie wykonywane ze skierowania na NFZ jest dla pacjentów bezpłatne. Jeśli ktoś chce wykonać badanie bez skierowania, krzywa insulinowa nie jest kosztowna – cena wynosi ok. 30 zł, w zależności od indywidualnego cennika laboratorium.


źródło:  cukrzyca.pl ,www.alablaboratoria.pl 

Zdrowie

Krzywa cukrowa – kiedy wykonuje się doustny test obciążenia glukozą i o czym świadczy jego wynik?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
17 czerwca 2020
Krzywa cukrowa - na czym polega badanie, cena, normy , w ciąży
Fot. iStock
 

Krzywa cukrowa jest badaniem, które nie kojarzy się zbyt przyjemnie. Wykonuje się je u standardowo u kobiet ciężarnych oraz u każdej osoby z podejrzeniem cukrzycy. Badanie trwa ponad dwie godziny, które należy spędzić w placówce, gdzie jest wykonywane. Jak przygotować się do tego badania, jakie normy ma krzywa cukrowa i kiedy wykonuje się ją w ciąży?

Krzywa cukrowa – co to jest

Krzywa cukrowa (doustny test obciążenia glukozą, krzywa glikemiczna, test OGTT) jest badaniem pomagającym zdiagnozować cukrzycę typu 2. Wykonanie krzywej cukrowej zaleca się osobom z podejrzeniem cukrzycy, u których  cukier przewyższa normy lub wyniki badań są w normie, ale występujące objawy wskazują na chorobę. Jeśli w rodzinie były przypadki cukrzycy, również dobrze jest profilaktycznie oznaczyć krzywą cukrową.

Krzywa cukrowa w ciąży wykonywana jest standardowo między 24 a 28 tygodniem ciąży, gdy jest największe ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej.

Fot. iStock

Doustny test obciążenia glukozą polega na sporządzeniu i wypiciu bardzo słodkiego roztworu – 75 g glukozy/szklankę wody (300 ml). Warto zapytać wcześniej w laboratorium o konieczność zakupu glukozy – najczęściej glukozę pacjenci kupują samodzielnie w aptece. Na wykonanie całego badania potrzeba aż dwóch godzin. W tym czasie najpierw pobierana jest krew na czczo, po czym wypija się rozpuszczoną glukozę. Roztwór wypija się w ciągu maksymalnie 5 minut. Po upływie najpierw godziny, a następnie  dwóch godzin od chwili wypicia glukozy, pobierana jest krew do oznaczenia krzywej glikemicznej.

Krzywa cukrowa w ciąży

W ciąży krzywa cukrowa traktowana jest jako badanie obowiązkowe i wykonywane standardowo u każdej ciężarnej, by wykluczyć cukrzycę ciążową. Krzywa cukrowa w ciąży wykonywana jest standardowo między 24 a 28 tygodniem ciąży, gdy jest największe ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej. Cukrzyca ciążowa polega na zaburzeniu tolerancji węglowodanów. W efekcie następuje hiperglikemia, czyli zwiększa się stężenie glukozy we krwi. Zazwyczaj ten stan mija samoistnie po porodzie, jednak może w trakcie ciąży rzutować na dziecko. Najczęstsze powikłania cukrzycy ciążowej to: poronienia, przedwczesny poród, żółtaczka noworodkowa, waga dziecka po urodzeniu powyżej 4,2 kg, wady rozwojowe u dziecka (np. niedojrzałość płuc, mózgu i serca), nadciśnienie u ciężarnej oraz stany przedrzucawkowe. Nieprawidłowa krzywa cukrowa w ciąży, a dokładniej rozpoznana cukrzyca, wymaga kierowania ciężarnej do diabetologa i szczególnej kontroli sytuacji.

Krzywa cukrowa - na czym polega badanie, cena, normy , w ciąży

Fot iStock

Krzywa cukrowa – normy

Wynik badania krzywej cukrowej zazwyczaj dostępny jest na drugi dzień od wykonania badania. Prawidłowy poziom cukru powinien wynosić:

  • Na czczo – mniej niż 92 mg/dl;
  • Po 60 minutach od wykonania testu – poniżej 180 mg/dl;
  • Poziom cukru po 120 minutach od wykonania testu – poniżej 140 mg/dl.

Krzywa cukrowa spełnia normy, gdy glukoza pobrana na czczo osiągnęła wartość między 70 a 99 mg/dl. Po dwóch godzinach (120 minut) od wypicia roztworu prawidłowy wynik nie może przekroczyć 140 mg/dl.

Wynik po upływie dwóch godzin, oscylujący pomiędzy 140 a 199 mg/dl poziomu glukozy we krwi, może wskazywać na ryzyko pojawienia się cukrzycy u osoby badanej.

Gdy po upływie dwóch godzin od spożycia roztworu glukozy cukier jest na poziomie 200 mg/dl lub go przekracza, wynik wskazuje na cukrzycę.

Krzywa cukrowa w ciąży ma te same, powyżej określone normy. Nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej i rozpoznanie cukrzycy, wymaga skierowania pacjenta pod opiekę lekarza diabetologa.

Krzywa cukrowa – jak się do niej przygotować?

Badanie wymaga od pacjenta pewnego przygotowania przed przystąpieniem do niego. Aby krzywa cukrowa i jej wynik był jak najbardziej wiarygodny, należy przestrzegać poniższych zasad:

Krzywa cukrowa w ciąży wykonywana jest standardowo między 24 a 28 tygodniem ciąży, gdy jest największe ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej.

Fot. iStock

  • co najmniej 8-12 godzin przed wykonaniem badania nie można spożywać posiłków;
  • badanie wykonuje się na siedząco, nie można nic jeść oraz popijać glukozy,
  • na 72 godziny przed wykonaniem badania nie stosuje się restrykcyjnych diet niskokalorycznych lub niskowęglowodanowych, które mogą wpływać na pogorszenie wchłaniania węglowodanów i fałszować wynik;
  • palenie papierosów jest zabronione na 24 godziny przed badaniem, oraz w jego trakcie;
  • 24 h przed badaniem nie należy spożywać alkoholu oraz trenować intensywnie;
  • jeśli jest taka możliwość, należy zaczekać z badaniem 72h po sterydoterapii, leczeniu środkami moczopędnymi, oraz beta-mimetykami stosowanymi w astmie.

Krzywa cukrowa – dlaczego uznana jest za nieprzyjemne badanie?

Badanie, ze względu na konieczność wypicia niezwykle słodkiego roztworu glukozy, nie cieszy się sympatią pacjentów. Nie każdy bez problemu wypije słodki aż do granic możliwości płyn. Wiele osób skarży się przy tym na pojawiającą się niechęć do tego smaku, mdłości, wymioty, zawroty głowy, problem z potliwością. Nie jest to jednak reguła, a indywidualna reakcja organizmu. Inną kwestii jest czas na wykonanie całości badania – dwie godziny w jednym miejscu, by wynik nie został zafałszowany. Z tego powodu trudno jednak uznać badanie za szybkie i przyjemne.

Krzywa cukrowa – cena

To badanie przeprowadzane jest bezpłatnie, na skierowanie w ramach NFZ. Jeśli ktoś ze względu na czas lub wygodę chce je wykonać na własną rękę, musi za nie zapłacić. W tym przypadku cena badania zależy od laboratorium i zazwyczaj wynosi około 20-25 zł, a krzywa cukrowa nie wymaga skierowania od lekarza.


źródło: www.gyncentrum.pl , www.mp.pl

Zdrowie

Żurawina ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Dlaczego jeszcze warto po nią sięgać?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 czerwca 2020
Żurawina świeża, suszona, liofilizowana
Fot. iStock

Żurawina od dawna ma zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Docenia się ją nie tylko ze względu na smak, ale także na m.in. właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Wiele osób nie wyobraża sobie lepszego wsparcia w walce z chorobami nerek czy zapaleniem pęcherza, jak żurawina. Warto sięgać zarówno po owoce suszone, oraz soki z żurawiny, by czerpać z nich to, co najlepsze.

Żurawina wielkoowocowa to wieloletnia krzewinka z rodziny wrzosowatych. Rośnie w naturze w chłodniejszych, północnych obszarach Europy i Ameryki Północnej. W Polsce na torfowiskach rośnie rodzima żurawina błotna, traktowana jako roślina dekoracyjna i okrywowa.

Owoce żurawiny pojawiają się od września, ale zbiór przeprowadza się dopiero późną jesienią.

Żurawina świeża, suszona, liofilizowana

Fot. iStock

Żurawina wielkoowocowa – składniki odżywcze, witaminy, kcal

Żurawina wielkoowocowa dostarcza do organizmu dużą ilosć błonnika (3,6 g na 100 g owoców), oraz flawonoidów i kwasów fenolowych, będących silnymi przeciwutleniaczami. Znajdziemy tu także karoten, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C oraz E. Nie brakuje tu minerałów takich jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo. Największą ilość substancji odżywczych i wspierających zdrowie zawierają świeże owoce.

Jeśli chodzi o wartość energetyczną, świeża żurawina w 100 g owoców zawiera 46 kcal. Indeks glikemiczny niesłodzonego soku z żurawiny wynosi 55, a owoców suszonych już 65-75, czyli jest wysoki, niewskazany dla osób cierpiących na cukrzycę.

Żurawina suszona

Najlepsza dla zdrowia jest żurawina świeża, która dostępna jest w handlu późną jesienią. Świeże owoce żurawiny są jednak niezwykle kwaśne i trudno je jeść bez odpowiedniej obróbki. Dobrą alternatywą dla świeżych owoców jest żurawina suszona, bardzo popularna u nas. Suszona żurawina dostarcza dużą ilość wartości odżywczych, ma niską zawartość tłuszczu i jest cennym źródłem błonnika, ale trzeba pamiętać, że jest kaloryczna. Suszona żurawina zawiera aż 308 kcal mimo, że jest kwaskowata w smaku. To zdecydowanie najbardziej kaloryczne owoce suszone, więc należy je ostrożnie stosować podczas diety odchudzającej.

Żurawina świeża, suszona, liofilizowana

Fot. iStock

Żurawina liofilizowana 

Żurawina liofilizowana nie jest jeszcze u nas tak popularna, jak suszona. Liofilizacja polega ona na zamrożeniu produktu, a następnie jego wysuszeniu i usunięciu od 80% do nawet 96% wody. Tak konserwowane jedzenie pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych oraz chroni przed zepsuciem. Żurawina liofilizowana nie traci ani koloru, ani smaku, ani wartości odżywczych. Nie zawiera także substancji słodzących czy konserwujących, jest więc zdrowsza i mniej kaloryczna od żurawiny suszonej czy kandyzowanej.

Żurawina – właściwości dla zdrowia

Owoce żurawiny, zaliczane do naturalnych antybiotyków, cieszą się uznaniem w medycynie ludowej. Wykazują one działanie antybakteryjne i grzybobójcze, więc doskonale wspierają organizm w walce z różnymi infekcjami. Jakie dokładnie właściwości dla zdrowia ma żurawina?

Żurawina świeża, suszona, liofilizowana

Fot. iStock

Leczy stany zapalne w pęcherzu moczowym

Liczne badania naukowe udowodniły leczniczą moc żurawiny dla pęcherza moczowego i nerek. Żurawina (ekstrakt z owoców) zakwasza mocz, a obecne w niej proantocyjanidyny działają silnie bakteriobójczo, co powoduje wyeliminowanie szkodliwych drobnoustrojów w pęcherzu moczowym. Żurawina działa również zapobiegawczo przeciw przyleganiu bakterii do nabłonka układu moczowego. Sok z żurawiny to doskonały środek moczopędny, który przyczynia się do szybszego wypłukiwania chorobotwórczych bakterii z pęcherza moczowego. Badanie wykonane w 2007 roku przez Bailey DT, Dalton C, Joseph Daugherty F i Tempesta MS wykazało, że spożywanie 200 mg ekstraktu z żurawiny codziennie przez 12 tygodni może wyleczyć całkowicie z zakażenia układu moczowego.

Zapobiega przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi chorób

Żurawina wielkoowocowa to bogactwo antyoksydantów takich jak: antocyjany, flawonoidy i witamina E. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, są cennymi substancjami zapobiegającymi uszkodzeniu komórek organizmu przez wolne rodniki, co prowadzi do szybszego starzenia oraz rozwoju chorób nowotworowych.

Obniża ryzyko zawału serca

Żurawina zawiera duże ilości bioflawonoidów, substancji niezwykle cennych w profilaktyce antymiadżycowej. Wpływa na odpowiedni poziom cholesterolu HDL i LDL usuwając stany zapalne i rozpuszczając złogi wapnia, powstrzymując tworzenie się zakrzepów krwi. Obecny w niej potas wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego krwi, co ma istotne znaczenie dla sprawnego funkcjonowania serca. Dzięki swym własnościom antyoksydacyjnym zapobiegają utlenianiu cholesterolu, a to z kolei znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychania naczyń krwionośnych, jednocześnie zmniejszając ich kruchość i przepuszczalność.Warto pić szklankę soku z żurawiny dziennie, by chronić serce.

Żurawina świeża, suszona, liofilizowana

Fot. iStock

Zapobiega próchnicy

Grzybobójcze i antybakteryjne działanie żurawiny doskonale wpływa na zdrowie jamy ustnej i odświeża oddech. Utrudnia przyleganie bakterii do płytki zębowej, chroniąc zęby przez rozwojem próchnicy. Z tego powodu lepiej podgryzać owoce suszonej żurawiny, niż sprzyjające bakteriom słodycze.

Wspiera dobre funkcjonowanie mózgu

Owoce żurawiny wielkoowocowej, ze względu na wysoką ilość przeciwutleniaczy, chronią mózg i poprawiają jego kondycję. Przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się szarych komórek, co chroni przed zbyt wczesnym upośledzeniem funkcji motorycznych oraz poznawczych mózgu.

Chroni układ pokarmowy

Żurawina zawiera proantocyjanidyny, które pomagają zwalczać bakterię Helicobacter pylori, powodującą choroby układu pokarmowego. Sok z żurawiny rozbija skupiska tych drobnoustrojów i zapobiega tworzeniu się nowych. Dzięki temu można uniknąć rozwoju wrzodów żołądka oraz zmian nowotworowych. Owoce żurawiny wspierają rozwój korzystnej flory jelitowej, odpowiadającej za procesy trawienia oraz podnoszącej odporność organizmu.

Żurawina – kto powinien na nią uważać?

Sięganie po żurawinę nie jest wskazane osobom cierpiącym na kamienie nerkowe. Szczawiany w żurawinie mają tendencję do krystalizacji, więc mogą przyczyniać się do powstawania kamieni. Osoby z osteoporozą także ze względu na szczawiany powinny uważać na żurawinę – utrudniają one wchłanianie wapnia, które chroni kości. Żurawina nie jest wskazana także u osób przyjmujących lek przeciwzakrzepowy (warfaryna), ponieważ utrudnia ona usuwanie z organizmu tego leku. W tej sytuacji może zwiększać ryzyko wystąpienia krwotoków.


źródło: www.ekogazeta.eu , ekogram.pl ,www.poradnikzdrowie.pl 

Zobacz także

Opublikowano czarną listę kosmetyków. Mogą zawierać substancje toksyczne, które powodują silne alergie i podrażnienia

Ta śliczna kobieta latami maskowała swój defekt. Dziś odważnie mówi o chorobie

Rak jajnika. Nie lekceważ tych sygnałów