Zmęczenie, senność czy brak odporności często są zrzucane na karb zimowych miesięcy. Nie można się temu dziwić, bo brak wystarczającej ilości promieni słonecznych, zamknięcie w czterech ścianach z powodu niesprzyjającej pogody, negatywnie wpływa na poziom naszej energii i samopoczucie.
Tymczasem z pozoru niewinne, choć meczące objawy, mogą wskazywać coś więcej, niż jedynie sezonowy spadek sił witalnych.
Objawy grzybicy organizmu
Taką niedyspozycję może powodować grzybica organizmu, powstająca w wyniku nadmiernego namnożenia się grzybów Candida. Są one naturalne dla flory bakteryjnej jelit, obecne są także w jamie ustnej, pochwie i na skórze. Dopóki nie dochodzi do obniżenia odporności i zachwiania bakteryjnej równowagi, nie zagrażają one naszemu zdrowiu. Jednak w przypadku upośledzenia pracy układu odpornościowego, długoterminowego stosowania antybiotyków, niewłaściwej higieny, przemęczenia, spożywania przetworzonej żywności i tej bogatej w cukry, grzybów przybywa i mogą pojawić się w krwiobiegu, powodując różnorodne dolegliwości.
Grzyby wydzielają toksyny, które zatruwają organizm, przez co brakuje sił, energii, dręczy nas senność, towarzyszy ciągła potrzeba spożywania cukru, brak koncentracji i uwagi, niestrawność, może pojawiać się grzybica np. pochwy, języka, układu pokarmowego, skóry. Objawy grzybicy są zależne od tego, czy dotyczy ona całego organizmu, czy powoduje lokalne, powierzchowne zmiany.
Dieta przeciwko grzybicy
To, co spożywamy ma ogromny wpływ na zachowanie równowagi w organizmie. Aby pozbyć się kłopotu i nie dopuścić kolejnym razem do jego eskalacji, warto wprowadzić w życie zasady diety „antygrzybicznej”. Oczywiście dieta nie rozwiąże problemu w tydzień, ale stała zmiana da wymierne efekty.
1. Zmniejsz ilość cukru w diecie
Cukier jest pożywką dla drobnoustrojów, więc warto ograniczyć jego ilość w diecie. Szczególnie dotyczy to cukrów prostych, pochodzących nie tylko ze słodyczy, ale także słodkich napojów oraz produktów mącznych. Warto także zrezygnować ze słodkich owoców, takich jak banany, winogrona, śliwki, gruszki itp.
2. Sięgaj po produkty pełnoziarniste
Zrezygnuj z białego pieczywa, makaronów czy ryżu. Łatwo przyswajalne węglowodany mogą karmić grzyby i wspierać ich wzrost. Produkty pełnoziarniste zawierają witaminy, minerały oraz cenny dla zdrowia błonnik, który przyspiesza opróżnianie jelit i jest niezastąpiony podczas procesu oczyszczania. Chleb żytni na zakwasie bez drożdży, brązowy ryż, kasza gryczana i jaglana, będą najlepszym wyborem do codziennego menu.
strona 1 z 2
czytaj dalej