Napoje Przepisy Zdrowie

Grzane piwo z miodem, z jajkiem lub z imbirem na przeziębienie. Rozgrzewające przepisy na zimowe wieczory

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
20 grudnia 2021
Grzane piwo
Fot. iStock
 

Grzane piwo to napój nieco mniej popularny, niż klasyczny grzaniec z wina, ale wcale nie ustępuje mu w smaku. Dobrze przyrządzony grzaniec z piwa również rozgrzeje organizm, a w zależności od użytych do niego składników, wzmocni go, gdy wrócimy do domu przemarznięci lub pojawią się pierwsze objawy przeziębienia. Warto wypróbować przepis na grzane piwo z miodem, grzane piwo z jajkiem lub z imbirem na przeziębienie.

Grzane piwo, podobnie jak grzane wino, to idealny napój dla dorosłych na zimowe wieczory. Idealnie komponuje się z ciepłym kocem i dobrą książką lub filmem. Znakomicie rozgrzewa organizm, co jest nie do przecenienia, gdy pogoda nie rozpieszcza. Sprawdzi się również jako napój przy pierwszych objawach przeziębienia. Wystarczy dodać do niego rozgrzewające przyprawy o przeciwzapalnych właściwościach (np. imbir czy cynamon), aby wesprzeć organizm w walce z rozwijającą się infekcją. Do przygotowania napoju można zastosować jednakowo piwo jasne, jaki i ciemne, ale to pierwsze cieszy się większą popularnością, ponieważ nie tłumi smaku dodanych do napoju przypraw.

Grzane piwo — właściwości dla zdrowia

Grzane piwo jest nie tylko smacznym napojem, ale także służy zdrowiu. Już samo piwo korzystnie na układ pokarmowy, moczowy i krwionośny. Piwo zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, krzem i potas. Gdy podgrzejemy je i dodamy kilka aromatycznych dodatków, piwny napój zyska głębię smaku i szczególne właściwości dla zdrowia.

Grzane piwo

Fot. iStock

Do grzanego piwa zdecydowanie pasują korzenne przyprawy. Najchętniej dodawane są:

  • cynamon — można wykorzystać szczyptę cynamonu sproszkowanego lub w kawałku. Cynamon ceniony jest m.in. za działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, łagodzenie napadów kaszlu i chrypy, w dodatku szybko i skutecznie rozgrzewa organizm;
  • imbir — trudno sobie wyobrazić miksturę przeciwko przeziębieniu bez imbiru, który znany jest ze swojego działania przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i wykrztuśnego. Imbir stosowany w formie naparu ze świeżego korzenia zalecany jest w przypadku bólu gardła;
  • goździki — wykazują działanie antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie w przypadku infekcji gardła. W przypadku dokuczliwego kaszlu i zatkanego nosa zaleca się popijanie rozgrzewającej herbatki z goździkami;
  • gałka muszkatołowa — rozgrzewa i dzięki obecności eugenolu, może wpływać na hamowanie rozwoju stanów zapalnych w organizmie;
  • kardamon — ta korzenna przyprawa wspiera leczenie infekcji dróg oddechowych. Dzięki obecności olejków eterycznych kardamon udrażnia nos podczas kataru, uspakaja męczący kaszel.

Grzane piwo — co jeszcze dodać, by podnieść jego smak i właściwości? 

Do grzanego piwa można dodać również owoce takie jak cytrynę czy pomarańczę, które dzięki zawartości witaminy C również wzmacniają układ odpornościowy. Dodatek soku z malin, najlepiej przygotowanego według domowej receptury, również zadziała korzystnie dla zdrowia. Sok z malin polecany jest w przypadku przeziębienia, jako środek zmniejszający gorączkę, rozgrzewający, napotny i działający przeciwzapalnie. Maliny działają podobnie do aspiryny, dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego.

Grzane piwo chętnie wzbogacane jest także o miód, niezastąpiony w stanach przeziębienia i grypy. Ten naturalny antybiotyk zawiera nadtlenku wodoru, olejki eteryczne i flawonoidy, o silnym działaniu przeciwzapalnym, wspierające leczenie przeziębienia, grypy i infekcji dróg oddechowych. Miód wykazuje właściwości uspokajające suchy kaszel, jak i działa wykrztuśnie na mokry. Działa antybakteryjnie, oraz niszczy drożdżaki. Ponadto dodatek miodu do grzanego piwa łagodzi jego naturalną goryczkę. Należy tylko pamiętać, że miodu nie należy podgrzewać do temperatury powyżej 40º Celsjusza, ponieważ niszczy to cenne enzymy. Im niższa temperatura napoju, tym więcej cennych właściwości miodu zachowany. Jednak grzane piwo najlepsze jest gorące, dlatego należy dopilnować, by miodu po prostu nie dodawać do bardzo gorącego napoju, a już na pewno nie gotować go.

Grzane piwo

Fot. iStock

Przepis na grzane piwo z miodem

Grzane piwo z miodem — składniki:

  • 500 ml jasnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku

Przygotowanie grzanego piwa:

Piwo wlej po ściance do małego garnka, dodaj cynamon i podgrzewaj, aż będzie gorące, ale nie pozwól się jemu zagotować. Posłodź miodem, pij gorące.

Przepis na grzane piwo z jajkiem

Grzane piwo z jajkiem — składniki:

  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 żółtko kurze
  • 1,5 łyżki miodu
  • 4-5 goździków
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie grzanego piwa:

Piwo wlej po ściance do małego garnka, dodaj przyprawy, podgrzej, ale nie gotuj. Miód rozetrzyj z żółtkiem w szklance, wlej ostrożnie do gorącego piwa (nie gotuj). Tak przygotowane grzane piwo przelej przez gęste sitko do wysokich szklanek i pij, póki gorące.

Grzane piwo

Fot. iStock

Przepis na grzane piwo z imbirem na przeziębienie

Grzane piwo z imbirem na przeziębienie — składniki:

  • 500 ml jasnego piwa
  • 2-3 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4-5 goździków
  • 2 plastry cytryny/pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie grzanego piwa:

Piwo wlej do małego garnka, dodaj przyprawy, plasterek cytryny lub pomarańczy i podgrzej na średnim ogniu, ale nie dopuść do wrzenia. Możesz zostawić napój na kilka minut pod przykryciem, by przyprawy oddały aromat. Przed podaniem piwo posłodź miodem. Przelej do wysokich szklanek i pij gorące.


źródło: www.przyslijprzepis.pl , bonavita.pl 

Napoje Przepisy Zdrowie

Lubisz banany? Nie wyrzucaj skórek po nich. Zdziwisz się, na ile sposobów możesz je wykorzystać

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
20 grudnia 2021
Skórka od banana
Fot. iStock
 

Skórka od banana, wbrew pozorom, nadaje się nie tylko na kompost lub do śmieci. Można ją wykorzystać na kilka ciekawych sposobów, od pielęgnacji urody, po czyszczenie obuwia. Warto znać kilka sprytnych trików, by skórka od banana stała się czymś więcej, niż tylko odpadkiem.

Lubisz banany? To dobrze, bo jest kilka mocnych argumentów za tym, by mieć je jeść. Banany to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, wspierają pracę układu nerwowego, dodają energii oraz przyspieszają powrót do formy po osłabieniu lub chorobie. Pod grubą skórką znajdziesz witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, oraz składniki mineralne takie jak: potas, magnez, fosfor, wapń. Nie brakuje w nich także błonnika i beta-karotenu.

Powyższa lista robi wrażenie, więc jeśli banany stanowią element codziennej diety, wyjdzie ci ona na zdrowie. Co lepsze, nie tylko miąższ bananów można wykorzystać. Także skórka od banana ma kilka zastosowań, o których warto mówić i wdrażać je w życie. Także ona, choć wydaje się bezwartościowa, zawiera witaminy i minerały, dzięki czemu ma wartości wzmacniające i odżywcze. Nikt nie zachęca do zjadania jej na surowo (ponoć jest jadalna), ale dzięki kilku prostym sztuczkom można zyskać wiele pozytywnych efektów przy pielęgnacji urody lub domu, i to całkiem darmo, wykorzystując coś, co i tak wpadłoby do kosza/kompostownika.

Skórka od banana

Fot. iStock/Skórka od banana

Skórka od banana i jej 7 zastosowań. Sprawdź, czym może cię zaskoczyć 

Skórka od banana jako eko maseczka na twarz

Skórka od banana może posłużyć jako prosty sposób na pielęgnację urody. W ekologiczny sposób możesz zrobić maseczkę na twarz. Wieczorem, po oczyszczeniu skóry twarzy natrzyj ją wewnętrzną stroną skórki banana i zostaw tak miąższ do rana. Po nocy spłucz ją ciepłą wodą. Ten sposób szczególnie przyda się, jeśli skarżysz się na przesuszoną, zmęczoną skórę. Skórka od banana skutecznie ją odżywi. Co więcej, zaleca się także ten składnik (lub miąższ z banana) do stosowania na skórę z wypryskami.

Skórka od banana na włosy 

Także włosy mogą zyskać na wykorzystaniu skórki od banana. Możesz wykorzystać ją jako maskę do włosów, o ile zblendujesz skórkę od banana z odrobiną ilością wody tak, aby powstała gęsta papka. Połóż ją na umyte włosy na około 30 minut. Po tym czasie spłucz ją dokładnie z włosów.

Skórki od banana na ukąszenia

Skórka od banana nadaje się także do łagodzenia przykrych efektów ukąszeń mrówek, meszek czy komarów. Wystarczy przyłożyć do swędzącego lub bolesnego miejsca wewnętrzną stronę skórki banana. Po kilku minutach powinna nadejść oczekiwana ulga. Ta metoda jest prosta, skuteczna i w pełni naturalna, dlatego nie zaszkodzi również dzieciom.

skórka od banana

Fot. iStock/Skórka od banana

Skórki od banana czyszczą srebro

Dzięki przyrządzeniu w blenderze gęstej pasty ze skórki od banana i niewielkiej ilości wody można przywrócić blask srebrnym sztućcom czy biżuterii. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie spływała z czyszczonych nią przedmiotów. Świeżo przygotowaną pastę należy nałożyć na przedmiot, i przy pomocy miękkiej szmatki wypolerować go na błysk, opłukać ciepłą wodą i wytrzeć do sucha. Można też po prostu nacierać wewnętrzną stroną skórki dany przedmiot i wypolerować go do sucha.

Skórka od banana czyści skórę

Skórka od banana to niezawodny sposób na wyczyszczenie i przywrócenie blasku butom czy torebkom z gładkiej skóry. Przecieranie skórzanych wyrobów wewnętrzną stroną skórki od banana nada im połysk, zastępując pastowanie. Natrzyj buty/torebkę wewnętrzną stroną skórki od banana, zostaw na dwie minuty, po czym wypoleruj miękką i czystą ściereczką. Zwróć uwagę na to, by nie został resztki banana, w dziurkach od sznurówek, czy przy szwach. Stwardniałe wcale niełatwo jest usunąć. Jeśli obawiasz się, czy twoje buty lub torebka dobrze zniosą ten zabieg, użyj skórki od banana na niewidocznym fragmencie skóry.

Skórka od banana przywraca blask liściom roślin

Skórka od banana to eko sposób na błyszczące i odżywiane liście roślin doniczkowych. Nic nie działa na nie tak dobrze, jak wycieranie ich raz na jakiś czas, aby pozbyć się kurzu, wewnętrzną stroną skórki od banana. Trzeba jednak mieć na względzie to, że nie wszystkie kwiaty lubią lub nie potrzebują takich zabiegów. Nabłyszczanie może nie być wskazane dla np. roślin z liśćmi pokrytymi meszkiem.

Skórka od banana

Fot. iStock/Skórka od banana do liści

Skórka od banana jako niezawodny nawóz 

Skórkę od banana z powodzeniem można potraktować jako naturalny nawóz. Warto włożyć drobno pocięte skórki do ziemi podczas przesadzania roślin. Należy pokryć je podłożem i dopiero wtedy przesadzić/posadzić roślinę. Skórki ulegną rozkładowi, zasilając podłoże o cenne składniki pokarmowe dla kwiatów.

Jak widać, skórka od banana ma wiele ciekawych zastosowań, więc, zamiast wyrzucać ją do kosza, warto choć raz wypróbować powyższe sposoby w praktyce.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl

Napoje Przepisy Zdrowie

Ty, twoja uwaga i twój czas – to najcenniejsze, co możesz dać swojemu dziecku w te święta

Redakcja
Redakcja
20 grudnia 2021
fot. hynci/iStock

Chcemy dawać z miłości i być bardziej kochanym. Często dawanie daje nam szczęście większe niż otrzymane podarunki. Ale czy działa właśnie tak, jak byśmy sobie tego życzyli? Niestety nie, bo w gorączce świątecznych przygotowań robimy się lekko nerwowi i bardzo nieobecni. Jeśli dziś uda ci się zatrzymać, zwolnić, odłóż na chwilę wstążki i kokardy i zaczaruj swojemu dziecku święta naprawdę.

Badania psychologiczne wskazują, że bycie hojnym czyni nas szczęśliwszymi, ale kupowanie prezentów powoduje czasem potworny stres, który jak pstryknięcie palcami zmniejsza to szczęście. Co dzieje się dalej? Twój stres i nieszczęście dotykają bezpośrednio najbliższe ci osoby, czyli tych, którzy najbardziej cię kochają. Jeśli więc naprawdę chcesz podarować swojemu dziecku  najwspanialszy prezent świata, daj mu siebie, swoją uwagę i czas. Bądź dla niego i z nim. Bo żadna zabawka, nawet ta najpiękniejsza, nie zastąpi mamy czy taty.

Z roku na rok ten pociąg pełen prezentów pędzi coraz szybciej, pora szybko z niego wyskoczyć.

Są trzy najcenniejsze rzeczy, które możesz podarować dziecku na te święta: 

  1. Ty,
  2. twoja uwaga
  3. i twój czas.

Proste dary uważności

fot. Artfoliophoto/iStock

Do świąt coraz mniej czasu, a porządki nieskończone. Bałagan w dziecięcym pokoju zdaje się nie wiedzieć, że już za tydzień Wigilia. Biegamy w każdej wolnej chwili po  mieszkaniu dyscyplinując domowników i powtarzając jak mantra, co MUSIMY zrobić. Święta to okazja do bycia razem, ale też i jedna z przyczyn narastającego napięcia. Tak bardzo chcemy idealnych świąt, że psujemy sami sobie ich magię. Najwyższa pora zwolnić troszkę i znów sprawić, że będą magiczne!

Jest kilka najcenniejszych rzeczy, które możesz podarować swojemu dziecku w te święta.

Piecz pierniki, gotuj i ozdabiaj

Merry Christmas and Happy Holidays. Family preparation holiday food. Grandma, mother and daughter cooking cookies.

Razem. Spróbuj znów cieszyć się z tych wszystkich przygotowań razem ze swoim dzieckiem. Masz za dużo na głowie, jest ci za ciężko? Odpuść odrobinę, nie poleruj wszystkiego w  koło. Skup się na tym, co jest dla ciebie najważniejsze, na tym, co w waszym domu jest kwintesencją świąt. Wspólne pieczenie i ozdabianie pierników to iście magiczne zadanie. Nie denerwuj się, gdy coś nie wychodzi, to co najważniejsze już wygraliście, spędzając razem czas, śmiejąc się w głos i brudząc nosy mąką.

Nie poleruj, nie odkurzaj strychu, którego nikt nie widzi – zamiast tego ozdabiaj razem z dzieckiem jego pokój, ciesz się świąteczną serwetką, choinką czy pozytywką, którą co roku wyjmujecie z szafy specjalnie na święta. Tak bardzo skupiamy się na MUSZENIU, że całkowicie zapominamy o CHCENIU.  Wciąż brakuje nam czasu na to, by świat wyczekiwać.

I chyba tutaj skrywa się sekret świąt – gdy jesteśmy dziećmi, nie możemy się ich doczekać, gdy jesteśmy dorośli, przychodzą tak szybko, że tracimy kontrolę nad swoją dorosłą listą zadań. Nauczmy się od naszych dzieci znów pragnąć świąt i cieszyć się na nie. A wtedy podarujemy dziecku nasz pierwszy bezcenny prezent – siebie.

Bądź wdzięczna i ucz tej wdzięczności

4 sposoby na święta bez frustracji. Podaruj sobie LUZ! Akcja "A co ty byś sobie podarowała w prezencie?"

Fot. iStock / svetikd

Bo gdy nie masz listy prac niewolniczych, a miłe oczekiwanie wszystko się zmienia. Wyszorowanie pudeł w pawlaczu przestaje być wyznacznikiem jakości naszego życia, a my mamy wreszcie czas, by być wdzięcznym i za swoją rodzinę, i za swoje i życie, i nawet za te pudła! Za śnieg, który choć został na tylko na chwilę,  podarował wam najwspanialsze dwie godziny tego dnia.

Kiedy nie gonisz za perfekcją, nagle dostrzegasz, jakie ważne rzeczy przegapiałeś każdego dnia. Nie ma  większego prezentu, niż czas i wdzięczność za to, co ten czas dla was zrobił.

To wspólne oglądanie bajki, to wspólnie wypite kakao i gra w planszówkę. To spacer i rzucanie piłeczki psu. To razem zbudowany z koców namiot w pokoju.

 


Zobacz także

Nie tylko żurek! 5 pysznych i nieoczywistych przepisów na Wielkanoc

Olej palmowy – tanie zło. O jego zgubnych skutkach dla ekosystemu i zdrowia

Gotowana kukurydza - przepis

Gotowana kukurydza. Jak ją przyrządzić, by smakowała jak nad Bałtykiem?