Dieta Zdrowie

Odchudza, chroni serce i zmniejsza obrzęki. To nie wszystkie powody, by sięgać po seler naciowy

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 marca 2020
Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock/PeopleImages
 

Seler korzeniowy to warzywo charakteryzujące się specyficznym smakiem oraz zawartością wielu witamin i minerałów. Warto włączyć to warzywo do swojej codziennej diety, ponieważ seler naciowy ma wiele cennych właściwości, a sok i koktajle są smaczne oraz pożywne.

Seler korzeniowy i naciowy są ze sobą spokrewnione. Oba selery mają charakterystyczny smak i zapach, który zniechęca wiele osób, przed zjadaniem ich, a to błąd. Coraz większą popularnością cieszy się seler naciowy, jako niskokaloryczny element menu w diecie odchudzającej. Najczęściej dostępne są dwie odmiany selera naciowego:  pascal (ciężki, ciemnozielony, żyłkowaty i o zielonych liściach) oraz złocisty (bardziej żółtawy z jaśniejszymi łodygami i żółtawymi liśćmi). Wybierając warzywo trzeba zwrócić uwagę na to, by łodygi były jędrne, podatne na łamanie. Jeśli łodyga staje się elastyczna i lekko przywiędła, seler zdecydowanie nie jest już świeży.

Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Seler naciowy – witaminy

Seler naciowy uprawiany był w rejonach śródziemnomorskich już od starożytności. Przed wiekami na polskich ziemiach większą popularność zdobył seler korzeniowy, od kilku lat seler naciowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Warzywo to ma wyrazisty, ciekawy smak, który kryje się w długich, chrupiących łodygach, którą zdobią niewielkie listki. Seler naciowy zawiera błonnik pokarmowy, witaminę E, zwaną witaminą młodości, a do tego witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C, niż cytryna, nie brakuje tu również witaminy A, K, niewielkich ilości kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Warzywo dostarcza również minerały takie jak: wapń, potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo.

Seler naciowy – właściwości 

Na odchudzanie

Seler naciowy to nieodłączny element diety odchudzającej, choć wiele osób podchodzi do niego z rezerwą, ze względu na smak. Żeby go złagodzić, po łodygi selera sięgamy z różnymi gotowymi dipami, niekoniecznie dietetycznymi, co nie pomaga schudnąć. Najzdrowsza i najmniej kaloryczna jest łodyga spożywana bez dodatków. W takiej formie dostarcza do organizmu około 7 kcal w 100 g, a to wyjątkowo niewiele, więc można go zajadać bezkarnie. Indeks glikemiczny selera naciowego niski – zaledwie 15 jednostek, więc jest zalecany osobom chorującym na cukrzycę oraz  z insulinoopornością. Poza tym skutecznie usuwa toksyny z organizmu, poprawiając funkcjonowanie metabolizmu.

Usprawnia działanie układu pokarmowego

Dzięki zawartości błonnika poprawia pracę układu pokarmowego i pozwala pozbyć się problemów z zaparciami. Zmniejsza również częstotliwość dokuczliwych objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Seler naciowy kontra nowotwory

Zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że chroni organizm przed rozwojem nowotworów oraz chorób układu nerwowego. Dwa badania przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois pokazują, że luteolina, silny flawonoid obecny w selerze, hamuje wzrost komórek rakowych, szczególnie w trzustce.

Zmniejsza obrzęki i zły cholesterol

Seler naciowy ma właściwości moczopędne, pozytywnie wpływa na pracę nerek, zmniejsza obrzęki oraz ciśnienie tętnicze. Zaleca się włączenie selera naciowego do diety osób cierpiących na choroby o podłożu autoimmunologicznym i psychicznym. Dzięki zawartości butyloftalidu zmniejsza ilość złego cholesterolu, przez co obniża ryzyko rozwoju miażdżycy. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Chicago pokazuje, że spożywanie zaledwie czterech łodyg selera naciowego dziennie może obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) nawet o 7 procent.

Seler naciowy – sok

Sok z selera naciowego to sposób na przemycenie większej ilości tego zdrowego warzywa do diety. Oczywiście sam sok nie pomoże schudnąć, jeśli dieta nie będzie odpowiednio zbilansowana, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Aby sok był jeszcze bardziej wartościowy, seler naciowy warto połączyć z jabłkiem w równych proporcjach. Takie połączenie jest modne wśród hollywoodzkich gwiazd, które dbają o zdrowie i urodę. Sok z selera naciowego i jabłek wypity z rana na czczo, oczyszcza organizm, pozwala pozbyć się obrzęków, nawilżyć skórę, więc zalet jest sporo. A ponieważ poprawia prace jelit i przyspiesza metabolizm, jest bardzo pomocny podczas diety odchudzającej.

Seler naciowy – przepis na koktajle

Seler naciowy jest warzywem, które charakteryzuje się dość ostrym i specyficznym sakiem. Z tego powodu nie każdemu może odpowiadać samodzielnie, jednak są sposoby na to, by w smaku był łagodniejszy. Do tego można wykorzystać różne warzywa i owoce oraz seler naciowy, by stworzyć smaczne koktajle. Łączyć możemy je dowolnie, zgodnie z własnym smakiem. Do selera pasuje jabłko, marchew, szpinak, jarmuż, czy banan, pomarańcze, brzoskwinie czy kwi, które znacznie złagodzą i wzbogacą smak takiego koktajlu.

Seler naciowy - sok, koktajle, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Seler naciowy – przepis na koktajl z bananem i kiwi

To przepis dla osób, które nie przepadają za łączeniem w koktajlach samych warzyw. Warto sięgnąć po dojrzałe owoce, by nie dodawać do koktajlu cukru – będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jeśli jednak musisz go dosłodzić sięgnij po miód lub stewię.

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 2 kiwi,
  • 1 banan,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie: 

Seler umyj, jeśli trzeba, usuń żyłki i pokrój na mniejsze kawałki. Kiwi i banan obierz i pokój na mniejsze części. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, dolej wodę i zblenduj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

Seler naciowy – przepis na koktajl ze szpinakiem i ogórkiem

Ten przepis pozwoli przygotować wyjątkowo orzeźwiając i lekki koktajl warzywny z dodatkiem jabłka, który ma wiele zalet dla zdrowia, oraz polecany jest na diecie.

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 garść liści szpinaku
  • łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody

Przygotowanie: 

Ogórek, seler i jabłko umyj i pokrój na kawałki. Wrzuć do kielicha blendera, dorzuć natkę pietruszki, wlej wodę i zblenduj. Dodaj sok z cytryny do smaku.


źródło: zdrowie.wprost.pl , stronazdrowia.pl 

Dieta Zdrowie

Jak pomóc dzieciom radzić sobie z emocjami. Od malucha po nastolatka

Redakcja
Redakcja
30 marca 2020
Fot. iStock/ArtMarie
 

Dzieci rodzą się z reakcjami emocjonalnymi, takimi jak płacz, frustracja, głód i ból. Pozostałe emocje, choć „wbudowane” w nasz mózg, rozwijają się z wiekiem. Powszechnie przyjmuje się, że osiem pierwotnych wbudowanych uczuć to gniew, smutek, strach, radość, zainteresowanie, zaskoczenie, wstręt i wstyd. Istnieją również różne ich odmiany. Na przykład niechęć i przemoc często wynikają ze złości, a lęk często wiąże się ze strachem.

Wtórne emocje są zawsze powiązane z tymi ośmioma pierwotnymi emocjami i odzwierciedlają naszą emocjonalną reakcję na określone uczucia. Te emocje związane są z naszymi doświadczeniami. Na przykład dziecko, które zostało ukarane z powodu wybuchu złości, może czuć niepokój, gdy następnym razem się zdenerwuje. Dziecko, które zostało wyśmiane, bo wyraziło swój lęk, może poczuć wstyd następnym razem, gdy się przestraszy. Innymi słowy to, jak reagujemy na emocje naszych dzieci, ma wpływ na rozwój ich inteligencji emocjonalnej.

Emocje, których doświadczają dzieci, różnią się w zależności od wieku.

Emocje niemowląt

Płacz jest dla nich zwykle próbą uniknięcia nieprzyjemnych bodźców lub uzyskania bodźców przyjemnych (jedzenie, dotyk, przytulanie).

Badania sugerują, że w ciągu pierwszych sześciu miesięcy niemowlęta są w stanie doświadczać stresu i reagować na niego, przyjmując zachowania uspokajające, takie jak ssanie. Inne badania wykazały, że małe dzieci rozwijają umiejętności samoregulacji w okresie niemowlęcym i są w stanie zaakceptować jakąś sytuację lub jej uniknąć.

Jak możesz pomóc

Naukowcy odkryli, że odtwarzanie dzieciom piosenek może pomóc utrzymać maluchy w wieku od sześciu do dziewięciu miesięcy w stanie relatywnego zadowolenia znacznie dłużej niż łagodne przemawianie rodzica. Okazuje się również, że odtwarzanie utworów rytmicznych (na przykład „Koła autobusu kręcą się”) jest bardziej skuteczne niż kołysanki w zmniejszaniu stresu dziecka.

Emocje kilkulatków

Do pierwszego roku życia niemowlęta uświadamiają sobie, że rodzice mogą pomóc im w regulowaniu ich emocji. Kiedy dzieci wyrastają ze stadium niemowlęcego, zaczynają rozumieć, że pewne emocje są związane z konkretnymi sytuacjami. Wiele badań sugeruje, że strach jest najtrudniejszą emocją dla małych dzieci. W tym wieku rodzice mogą zacząć stosować odpowiednie dla wieku metody mówienia dzieciom o emocjach i zachęcania swoich pociech do nazywania tych emocji.

Do drugiego roku życia dzieci są już w stanie zastosować strategie radzenia sobie z trudnymi emocjami. Na przykład potrafią zdystansować się od rzeczy, które je denerwują.

Jak możesz pomóc

Według jednego z badań wybór sytuacji, modyfikacja i odwrócenie uwagi to najlepsze strategie pomagające dzieciom radzić sobie ze złością i strachem w tym wieku. Innymi słowy, pomaganie małym dzieciom w unikaniu niepokojących sytuacji lub odwracanie ich uwagi od tych sytuacji jest jedną z najbardziej skutecznych strategii regulacji emocji.

Nazywanie emocji pomaga również maluchom dowiedzieć się, że takie uczucia są normalne. Codzienne sytuacje są doskonałą okazją do porozmawiania z dziećmi na temat emocji: „Z pewnością wyglądasz na rozzłoszczonego”. „Jak myślisz, dlaczego wyglądasz tak smutno?”Maluchy uczą się także o zarządzaniu swoimi emocjami, obserwując nas.

Emocje starszych dzieci

W okresie dojrzewania dzieci odczuwają emocje znacznie intensywniej. Nastolatki są w stanie zrozumieć i odróżnić odpowiednie  reakcje emocjonalne od niewłaściwych, ale nadal miewają trudności z ich wyrażaniem. A szczególny problem sprawia im mówienie o emocjach swoim rodzicom.

Jak możesz pomóc

Regulacja emocji nie polega wyłącznie na wyrażaniu emocji w odpowiedni (według norma społecznych) sposób. Jest to trójfazowy proces, który polega na uczeniu dzieci rozpoznawania emocji, pomaganiu im w identyfikowaniu tego, co je wywołuje, oraz uczeniu ich samodzielnego zarządzania tymi emocjami. Kiedy uczymy dzieci, że ich emocje są ważne, pomagamy im postrzegać to, co uważają za normalne i możliwe do opanowania. Rozmawiajmy więc z dziećmi, słuchajmy ich, a kiedy trzeba, po prostu bądźmy obecni.


Na podstawie:


Dieta Zdrowie

Seler korzeniowy – pomoże na diecie, przy przeziębieniu i bólach stawów. Jakie inne moce ma to warzywo?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
30 marca 2020
seler - właściwości, przepisy
Fot. iStock/seler

Seler korzeniowy to warzywo obecne w polskiej kuchni od stuleci. Jest istotnym składnikiem staropolskiego rosołu oraz różnych zup, ale można z niego wyczarować także inne, smaczne potrawy. Seler zawiera wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie.

Seler korzeniowy uprawiany jest już od ponad 2000 lat. To warzywo ma charakterystyczny wygląd –  duży korzeń kształcie bulwy, która w przekroju przybiera kremowy lub biały odcień, oraz zielona, wystająca ponad powierzchnię gruntu łodyga z liśćmi. Swój intensywny i specyficzny smak i zapach seler zawdzięcza obecności olejków eterycznych, które dobrze wpływają na trawienie. Zarówno korzeń, jak i zielona część zwierają wiele witamin i minerałów, więc warto włączyć go do codziennej diety.

seler - właściwości, przepisy

Fot. iStock/seler

Co zawiera seler korzeniowy? 

Niepozorny seler korzeniowy to skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w nim wapń, sód, żelazo, fosfor oraz magnez. Zawiera aż dwa razy więcej witaminy C, niż cytryna, poza tym ma sporo witamin z grupy B, witaminy PP, A i E. Obecne są tu flawonoidy i furanokumaryny o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, moczopędnych i rozkurczających. Seler korzeniowy zawiera związek chemiczny o nazwie psoralen, czyli substancję działającą przeciwnowotworowo. Poza tym obecne w selerze flawonoidy działają przeciwutleniająco, a tym samym chronią przed rozwojem nowotworów.

Seler – właściwości dla zdrowia

Świeży korzeń selera wspiera zdrowie. Obniża poziom złego cholesterolu, który jest przyczyną rozwoju miażdżycy. Działa uspokajająco i łagodząco, więc polecany jest osobom skarżącym się na problemy z układem nerwowym, cierpiącym na obniżenie nastroju i depresje.

Seler korzeniowy przy bólach stawów

Sok świeżo wyciśnięty z tego warzywa działa odtruwająco, pomaga usuwać gromadzące się w organizmie toksyny. Pomaga również usunąć kwas moczowy, przez co łagodzi przebieg dny moczanowej oraz łagodzi bóle artretyczne.

seler - właściwości, przepisy

Fot. iStock/Seler

Obniża ciśnienie 

Regularne spożywanie selera korzeniowego przyczynia się do obniżenia nadciśnienia tętniczego. Wysoka zawartość potasu w selerze powoduje jego silne działanie moczopędne, co z kolei wpływa na zmniejszenie dokuczliwych obrzęków na ciele.

Seler na przeziębienie

Surowy korzeń selera zawiera związki o działaniu przeciwbakteryjnym, dlatego warzywo zaleca się wspomagająco przy przeziębieniu oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, w tym przy zapaleniu płuc.

Seler na diecie – kalorie

Seler korzeniowy zawiera w 100 gramach 42 kalorie. Poza tym dostarcza w tej samej ilości 1,5 g białka, 19, 2 g węglowodanów w tym, aż 1,8 g błonnika pokarmowego i 0,3 g tłuszczu. Jest warzywem polecanym na diecie, ale najlepiej serwowanym w postaci surowej. Indeks glikemiczny selera różni się w zależności od formy podania: surowy korzeń ma niski IG – 34, natomiast ugotowany jest znacznie wyższy, wynoszący już 85. Trzeba pamiętać, że im niższy IG, tym lepiej chroni przed gwałtownymi skokami glukozy. Dzięki temu chroni przed chęcią podjadania. Poza tym warto przypomnieć, że seler  seler odtruwa organizm, wspomaga trawienie tłuszczy oraz przyspiesza metabolizm.

seler - właściwości, przepisy

Fot. iStock/seler

Seler a alergia

Niestety, mimo wielu zalet, seler jest częstym alergenem pokarmowym. Jego spożywanie, szczególnie przez osoby z nieżytem nosa wynikającym z nadwrażliwości na pyłek roślin, może spowodować reakcję alergiczną. Mogą wystąpić objawy takie jak: pokrzywka, rumień, astma, obrzęk Quinckego w obszarze błon śluzowych układu oddechowego. Szczególnie niebezpieczny jest wstrząs anafilaktyczny i obrzęk krtani, który może zagrażać życiu.

Seler – przepisy

Istnieją różne przepisy, które wykorzystają seler do stworzenia smacznych potraw. Dzięki takiej różnorodności można znaleźć wśród nich taki, który sprawi, że to korzeniowe warzywo zagości częściej na stołach. Warto spróbować delikatnej zupy krem z selera, łagodnej surówki oraz zapiekanych frytek z tego zdrowego warzywa.

Biała zupa krem z selera

Ta prosta zupa podbije serca miłośników delikatnych, kremowych dań. W dodatku jest prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna.

Zupa krem z pora

Fot. iStock

Zupa krem z selera – składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 2 spore korzenie selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 biała część pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Zupa krem z selera – przygotowanie:

  1. Seler, ziemniaki, por, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę czosnek, po czym wszystko zblenduj.
  3. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  4. Nałóż na talerze zupę, posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Surówka z selera i jabłka

Taka surówka to smaczny dodatek do obiadów, ale można ją jeść również jako samodzielne danie.

Fot. iStock/surówka z selera

Surówka z selera i jabłka – składniki:

  • korzeń selera
  • jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Surówka z selera – przygotowanie

  1. Seler i jabłko umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Dodaj majonez i śmietanę, zamieszaj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Przed podaniem włóż gotową surówkę na godzinę do lodówki.

Frytki z selera

To znakomita alternatywa dla niezdrowych, smażonych na głębokim tłuszczu frytek. Wersja przygotowana w piekarniku  z selera jest nie tylko zdrowsza, ale także smaczna. Warto choć raz się o tym przekonać.

Fot. iStock/frytki z selera

Frytki z selera – składniki:

  • korzeń selera – ilość dowolna
  • słodka papryka, tymianek lub majeranek – przyprawy do wyboru
  • olej rzepakowy

Frytki z selera – przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
  2. Seler umyj, obierz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w słupki, tak jak zwykłe frytki.
  3. Seler wrzuć do miski, wymieszaj z łyżką oleju, obsyp wybranymi przyprawami.
  4. Ułóż frytki równo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 35 minut do zrumienienia.

źródło:  stronazdrowia.pl , zdrowie.gazeta.pl

Zobacz także

3 najbardziej skuteczne metody usuwania przebarwień skóry

3 najbardziej skuteczne metody usuwania przebarwień skóry

upał

Sposoby na upał w biurze. Niełatwa sztuka przetrwania w pracy latem

5 przepisów dla osób insulinoopornych i z chorobami tarczycy