Go to content

Płatki kukurydziane – co kryją w sobie i na co zwracać uwagę, by były zdrowym wyborem na śniadanie?

Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe
Fot. iStock

Płatki kukurydziane to dla wielu osób podstawa śniadania. Lubiane są za smak i chrupkość. Nie da się także ukryć, że ich przygotowanie nie wymaga żadnego wysiłku i zajmuje niewiele czasu. Co kryją w sobie płatki kukurydziane i czy warto po nie sięgać na śniadanie?

Płatki kukurydziane serwowane najczęściej z mlekiem lub jogurtem, w świadomości większości z nas, to posiłek lekki i zdrowy. Sięgają po nie chętnie dzieci, jak i dorośli. Płatki kukurydziane celnie kojarzymy z kukurydzą, która zawiera sporo składników odżywczych, ale trzeba wiedzieć, że by powstały płatki, wymaga ona przetworzenia. Niestety w trakcie tego procesu większość cennych dla zdrowia składników zostaje usuniętych.

Jak powstają płatki kukurydziane?

Płatki kukurydziane mają ponad stuletnią historię. Powstały one pod koniec XIX wieku, gdy dwóch braci Kellogg, którzy prowadzili własne sanatorium, zajęło się produkcją chrupkiego pieczywa na potrzeby swoich pacjentów. Przypadkiem, na skutek pominięcia przy wytwarzaniu chleba mąki pszennej, zamiast oczekiwanego chrupkiego chleba, chleba powstało coś na wzór płatków. Gdy ten sam proces powtórzono z kukurydzą, powstały płatki  kukurydziane.

Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe

Fot. iStock

Masowa produkcja płatków kukurydzianych opiera się na przetworzeniu kukurydzy, a najczęściej grysu kukurydzianego lub mąki kukurydzianej, które transportowane są do ogrzewanych zbiorników. Tam, w temperaturze 90ºC, zmiękcza się je, a następnie odpowiednio rozwałkowuje i podpieka, aby usunąć nadmiar wilgoci (nie może być mniej więcej niż 10%). Na koniec płatki kukurydziane wzbogaca się w odpowiednie witaminy i minerały, aby ich wartość odżywcza była wyższa.

Płatki kukurydziane — co w sobie kryją?

Płatki kukurydziane jawią się jako idealny produkt na śniadanie, lekkostrawny, pozbawiony glutenu i pełen witamin. Jednak w rzeczywistości bywa mniej zdrowo, niż zakładamy, choć sprawa nie jest taka oczywista.

Z jednej strony dostarczają one witamin z grupy B, witaminy D, kwas foliowy, a także żelazo. Płatki z kukurydzy dostarczają także pewną ilość minerałów. Znajdziemy w nich magnez, fosfor, selen, żelazo, mangan. W dodatku mleko lub jogurt są źródłem białka i wapnia, witamin, a także bakterii probiotycznych (w przypadku jogurtu naturalnego).

Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe

Fot. iStock

Ciemna strona płatków kukurydzianych

Podczas produkcji, do wielu płatków (w zależności od producenta) dodaje się cukier, aby były one nie tylko słodsze i smaczniejsze, ale też bardziej chrupkie i chętniej wybierane przez konsumentów. Poza cukrem można znaleźć także składniki, których organizm wcale nie potrzebuje w nadmiarze, a nawet i wcale. Należą do nich: sól, melasa, syrop cukru inwertowanego, glukoza, syrop glukozowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, regulatory kwasowości, emulgatory i barwniki. Obecność wielu substancji słodzących w płatkach, może dochodzić nawet 20-30% ich całkowitej masy. To sprawia, że płatki mają wysoki indeks glikemiczny, który może wynosić nawet 85. Są one także kaloryczne — w 100 g płatki kukurydziane mają nawet 361 kcal. Podnoszą poziom cukru we krwi, co daje jedynie krótkotrwałą energię i skłania do podjadania. Z tego powodu nie są polecane diabetykom oraz osobom stosującym diety odchudzające. Mogą one wpływać także na zwiększenie ryzyka rozwoju różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość, miażdżyca.

W oczyszczonych płatkach kukurydzianych nie znajdziemy wiele błonnika, którego nie brakuje np. w płatkach owsianych. W dłuższej perspektywie dieta z niedostateczną ilością błonnika może skutkować męczącymi zaparciami. Oczywiście samo jedzenie płatków w rozsądnych ilościach nie przyczyni się do zdrowotnej katastrofy. Trzeba jednak pamiętać, że ich nadużywanie i niezdrowy tryb życia nie pomogą zachować zdrowia.

Płatki kukurydziane — jakie wybrać?

Płatki kukurydziane - kcal, ig, wartości odżywcze, , czy są zdrowe

Fot. iStock

Jeżeli ktoś jest tak wielkim zwolennikiem płatków kukurydzianych, że nie wyobraża sobie śniadania bez nich, powinien poszukać produktu o jak najlepszym składzie. Im mniej dodatków takich jak słodziki, tym lepiej dla zdrowia i figury. Warto przyjąć zasadę, że im mniej składników na liście, tym lepszy jest skład płatków. Najlepiej szukać płatków wyprodukowanych z kukurydzy pochodzącej z ekologicznych upraw. Najlepiej jednak zamienić płatki kukurydziane na płatki owsiane, które z dodatkiem orzechów lub owoców, stanowią znacznie zdrowsze i bardziej pożywne śniadanie.


źródło: www.ekologia.pl, zdrowie.tvn.pl, bonavita.pl