Wiedza, czym jest indeks glikemiczny (IG), umożliwia uniknięcia zbyt gwałtownego wzrostu glukozy we krwi po posiłku. Szereguje on produkty spożywcze, które zawierają węglowodany, w zależności od tego, jak rośnie poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Co to jest indeks glikemiczny i jak wygląda tabela produktów?
Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
Definicja mówi, że „indeks glikemiczny jako pole pod krzywą odpowiedzi glikemicznej mierzonej przez 120 min. po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych zawartych w badanym produkcie i wyrażony w stosunku do odpowiedzi glikemicznej na tę samą ilość węglowodanów (50 g) pochodzących z produktu referencyjnego, którym jest najczęściej glukoza (IG = 100).”
Mówiąc jaśniej, indeks glikemiczny obrazuje, w jakim stopniu wzrasta poziom cukru we krwi po posiłku zawierającego 50 g węglowodanów przyswajalnych, w porównaniu ze wzrostem glukozy po spożyciu takiej samej ilości węglowodanów w produkcie standardowym (np. glukoza). Im wyższy IG danego produktu, tym większego wahania cukru we krwi można się spodziewać po jego spożyciu.
Indeks glikemiczny – znaczenie dla zdrowia
Produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny (np. ziemniaki pieczone, biała bagietka, marchewka gotowana, dynia itp.) trawią się szybko i powodują gwałtowny wzrost glukozy we krwi, a za tym wyższe stężenie insuliny. Po zjedzeniu porcji takiego produktu dochodzi do szybkiego i nagłego obniżenia poziomu glukozy we krwi, co zwiększa apetyt. Krótko po ich spożyciu odczuwamy chęć na kolejny posiłek lub przekąskę. Trzeba wspomnieć także, że wahania poziomu cukru we krwi są szczególnie niebezpieczne w przypadku osób chorych na cukrzycę. Zarówno zbyt niski, jak i zbyt wysoki poziom cukru we krwi może uszkadzać drobne naczynia krwionośne w różnych narządach. Ponadto wpływa na zmiany metaboliczne i hormonalne, które nie pozostają bez wpływu na cały organizm.
Natomiast produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogate w błonnik, (np. warzywa zielone, chleb pełnoziarnisty) przez dłuższy czas spowalniają wchłanianie glukozy, przez co wzrost cukru jest łagodny. Brak gwałtownych skoków cukru we krwi pomagają ustrzec się przed hipoglikemią (niedocukrzeniem) i uniknąć napadu głodu. Mniejsza zawartość węglowodanów w diecie przyspiesza utratę masy ciała. Wpływa również na zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość, miażdżyca i inne. Wzięcie pod uwagę indeksu glikemicznego poszczególnych produktów pozwala na poprawę jakości i długości życia.
Indeks glikemiczny – niski, średni, wysoki
Indeks glikemiczny wprowadza podział produktów na trzy grupy – o niskim, średnim i wysokim IG. Podział oparto o to, w jakim stopniu ich spożycie wpływa na tempo wzrostu i wartość wzrostu glikemii poposiłkowej.
IG<50 = produkty o niskim/małym IG należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu. Niski indeks glikemiczny mają np. warzywa zielone, pomidor, marchewka surowa, cukinia, czosnek, świeże morele, makaron sojowy, makaron al dente, chleb żytni pełnoziarnisty i inne;
IG 55–70 = produkty o średnim IG powinny pojawiać się w menu od czasu do czasu. Średni indeks glikemiczny mają np. brzoskwinie z puszki, ketchup, musztarda, sushi i inne;
>70 = produkty o dużym/wysokim IG, po które należy sięgać sporadycznie. Wysoki indeks glikemiczny mają np. banany dojrzałe, kakao słodzone, kasza manna, majonez, miód, mleko tłuste, pizza i inne.
Indeks glikemiczny – marchew surowa kontra gotowana, pomidor a sok pomidorowy: różnice IG
Należy pamiętać, że istnieją czynniki, które wpływają na ostateczną wysokość indeksu glikemicznego całego posiłku. Widać to wyraźnie, porównując produkt po obróbce: indeks glikemiczny – marchew surowa ma IG równe 16, gotowana już 47. W porównaniu produktów takich jak pomidor i sok pomidorowy, indeks glikemiczny także się zmienia – surowy pomidor ma IG równy 15, sok pomidorowy IG ma równy 38. Z czego wynika różnica?
Na zwiększenie wartości IG wpływa:
- rodzaj skrobi;
- rodzaj i stopień przetworzenia produktu (im produkt bardziej przetworzony tym większy IG);
- stopień rozdrobnienia (im produkt bardziej rozdrobniony tym większy IG);
- obecność glukozy i sacharozy;
- rodzaj i czas poddania obróbce kulinarnej (dłuższa obróbka termiczna większy IG).
Na zmniejszenie wartości IG wpływa:
- obecność błonnika pokarmowego;
- zawartość tłuszczu, białka;
- obecność substancji takich jak: kwas fitynowy, pektyny, taniny i kwasy organiczne;
- obecność fruktozy;
- długie przechowywanie produktu w niskich temperaturach.
Indeks glikemiczny – tabela
Tabela pozwala uszeregować indeks glikemiczny produktów spożywczych, które zawierają węglowodany. Im niższy IG, tym lepiej dla zdrowia.
Indeks glikemiczny – tabela: warzywa
Produkt | Indeks glikemiczny (IG) |
bakłażan | 20 |
bób | 40 |
bób gotowany | 65-80 |
burak | 30 |
cebula | 15 |
cukinia | 15 |
cykoria | 15 |
czosnek | 30 |
dynia | 75 |
fasola biała ugotowana | 33 |
groch gotowany | 22 |
groszek zielony | 48 |
groszek zielony konserwowy | 66 |
kalafior | 15 |
kapusta biała | 15 |
kapusta czerwona | 15 |
kapusta pekińska | 15 |
kapusta włoska | 15 |
kukurydza konserwowa | 55 |
marchew | 16 |
marchew gotowana | 47 |
ogórek | 15 |
papryka czerwona | 15 |
papryka zielona | 15 |
pieczarki | 10 |
pomidor | 15 |
por | 15 |
rzepa | 72 |
rzodkiewka | 15 |
sałata | 10 |
sałata lodowa | 10 |
seler korzeniowy | 35 |
seler naciowy | 15 |
soczewica czerwona gotowana | 26 |
soja gotowana | 18 |
sok pomidorowy | 38 |
sok z marchwi | 43 |
szczaw | 15 |
szpinak | 15 |
ziemniaki gotowane | 95 |
Indeks glikemiczny – tabela: owoce
agrest | 15 |
ananas | 59 |
ananas – plastry w syropie | 65 |
arbuz | 72 |
awokado | 10 |
banan | 52 |
brzoskwinia | 30 |
brzoskwinia w syropie | 52 |
czereśnie | 22 |
daktyle suszone | 103 |
figi suszone | 50 |
grejpfrut | 25 |
gruszka | 38 |
jabłko | 38 |
jabłka suszone | 29 |
kiwi | 53 |
maliny | 25 |
mandarynki | 30 |
mango | 51 |
melon | 65 |
morele | 57 |
morele suszone | 31 |
nektarynka | 35 |
papaja | 59 |
pomarańcza | 42 |
porzeczka czarna | 15 |
rodzynki suszone | 64 |
sok grejpfrutowy | 48 |
sok jabłkowy | 40 |
sok pomarańczowy | 52 |
śliwki | 39 |
śliwki suszone z pestką | 29 |
truskawki | 40 |
winogrona | 46 |
wiśnie | 22 |
Indeks glikemiczny – tabela: warzywa
bagietka | 95 |
biszkopt | 54 |
bułki i rogale maślane | 55-60 |
chleb pszenny | 70 |
chleb żytni pełnoziarnisty | 58 |
chleb żytni razowy | 50 |
kajzerka | 70 |
kasza gryczana | 40 |
kasza gryczana ugotowana | 54 |
kasza jaglana ugotowana | 71 |
kasza jęczmienna perłowa gotowana | 70 |
kasza jęczmienna pęczak | 25 |
kasza manna | 55 |
makaron dwujajeczny gotowany | 55 |
otręby pszenne | 45 |
pieczywo chrupkie | 35 |
płatki kukurydziane | 81 |
płatki owsiane | 40 |
pumpernikiel | 46 |
ryż biały | 70 |
ryż biały gotowane | 64 |
ryż brązowy | 55 |
ryż brązowy gotowany | 60 |
wafle ryżowe | 64 |
Indeks glikemiczny – tabela: orzechy
migdały | 15 |
orzechy arachidowe | 14 |
orzechy laskowe | 15 |
orzechy pistacjowe | 15 |
orzechy włoskie | 15 |
Indeks glikemiczny – tabela: produkty mleczne
jogurt naturalny 2% tłuszczu | 36 |
jogurt naturalny 0% tłuszczu | 27 |
kefir 2% tłuszczu | 32 |
mleko 0,5% tłuszczu | 32 |
mleko 3,2% tłuszczu | 55 |
mleko zagęszczone słodzone | 61 |
ser kozi miękki | 0 |
ser mozzarella | 0 |
ser twarogowy chudy | 30 |
ser feta | 0 |
ser brie pełnotłusty | 0 |
ser camembert pełnotłusty | 0 |
ser ementaler pełnotłusty | 0 |
ser salami pełnotłusty | 0 |
śmietana 12% tłuszczu | 0 |
śmietana 18% tłuszczu | 0 |
Indeks glikemiczny – tabela: mięso, ryby, jaja
białko jaj kurzego | 0 |
cielęcina, łopatka | 0 |
dorsz | 0 |
gęś, tuszka | 0 |
indyk, tuszka | 0 |
jaja kurze całe | 0 |
kaczka, tuszka | 0 |
kiełbasa domowa | 0 |
kiełbasa żywiecka | 0 |
krewetki gotowane | 0-5 |
królik, tuszka | 0 |
kurczak, tuszka | 0 |
łosoś z rusztu | 0 |
polędwica luksusowa | 0 |
polędwica sopocka | 0 |
salami | 0 |
szynka z kurczaka | 0 |
szynka wołowa gotowana | 0 |
szynka z indyka | 0 |
szynka z piersi kurczaka | 0 |
szynka z udźca kurczaka | 0 |
śledź w oleju | 25 |
tuńczyk z rusztu | 0 |
tuńczyk w zalewie | 5 |
wątroba wieprzowa | 0 |
wieprzowina, schab surowy | 0 |
wołowina, polędwica | 0 |
Indeks glikemiczny – tabela: tłuszcze
masło | 0 |
margaryna miękka 45% tłuszczu | 0 |
margaryna miękka 80% tłuszczu | 0 |
margaryna twarda 80% tłuszczu | 0 |
olej krokoszowy | 0 |
olej kukurydziany | 0 |
olej lniany tłoczony na zimno | 0 |
olej palmowy | 0 |
olej rzepakowy | 0 |
olej sezamowy | 0 |
olej słonecznikowy | 0 |
olej sojowy | 0 |
olej z pestek winogron | 0 |
oliwa z oliwek | 0 |
smalec | 0 |
słonina | 0 |
Indeks glikemiczny – tabela: słodycze i przekąski
ciasteczka owsiane | 57 |
chipsy solone | 90 |
czekolada gorzka | 22 |
czekolada mleczna | 43 |
czekolada biała | 44 |
herbatniki | 57 |
baton Mars | 65 |
baton Twix | 44 |
frytki | 75 |
lody śmietankowe | 35-61 |
żelki | 78 |
źródło: www.mp.pl ,ncez.pl ,www.poradnikzdrowie.pl