Dieta Zdrowie

Dieta śródziemnomorska – klucz do zdrowia. Co warto jeść, by być zdrowym i szczupłym?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 stycznia 2021
Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy
Fot. iStock
 

Dieta śródziemnomorska to jeden z najlepszych pomysłów na zachowanie szczupłej sylwetki i zdrowia. Jest polecana przez lekarzy i dietetyków jako dobry sposób na długie życie, oraz element profilaktyki chorób krążenia i niektórych nowotworów. Na czym dokładnie polega, jakie efekty przynosi i czy naprawdę warto stosować dietę śródziemnomorską?

Dieta śródziemnomorska — co to jest?

Dieta śródziemnomorska to określenie na sposób żywienia osób zamieszkujących basen Morza Śródziemnego. Nie jest dietą odchudzającą,  ponieważ jej celem nie jest gubienie zbędnych kilogramów. Utrata wagi jest skutkiem ubocznym zdrowego stylu życia, którego elementem jest ta dieta. To sposób na zachowanie zdrowia, a przy okazji — a nie przede wszystkim — na utrzymanie szczupłej sylwetki. Zasady diety śródziemnomorskiej są chwalone przez lekarzy i zalecane każdej osobie, dla której dobra kondycja i zdrowie są ważne. Nie ma w niej planu dietetycznego, nie ma restrykcji kalorycznych, ale ogólne zasady określają, po jakie produkty należy sięgać i co robić, by być zdrowym.

Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska — zasady

Aby skorzystać z dobrodziejstwa diety śródziemnomorskiej, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Do najważniejszych należy piramida żywienia, która określa rodzaj i częstotliwość pojawiania się w diecie poszczególnych grup produktów.

Produkty, po  które warto sięgać:

  • Oliwa z oliwek. Zawiera witaminę E, beta-karoten i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Warto ją dodawać do sałatek zamiast tłustych sosów śmietanowych i majonezowych.
  • Owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Należy spożywać dziennie 5 porcji warzyw i owoców. Dostarczają one minerały, witaminy i błonnik pokarmowy, który pozwala zapobiegać rozwojowi chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
  • Pieczywo i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Te produkty są potrzebne w diecie, ponieważ dostarczają wysokiej wartości energię, są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i soli mineralnych. Błonnik wykazuje mniejsze stężenie cholesterolu całkowitego. Warto zastępować białe pieczywo pieczywem razowym, a ryż i ziemniaki kaszami.
  • Produkty nabiałowe. Szczególnie jogurty i sery dostarczają białko, witaminy oraz składniki mineralne. Fermentowane przetwory mleczne bogate są w bakterie probiotyczne, poprawiające pracę przewodu pokarmowego i wspierające prawidłowy skład flory bakteryjnej w jelitach.
  • Ryby i jajka. Raz, dwa razy w tygodniu warto przyrządzać tłuste ryby morskie, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Poprawiają one pracę mózgu, obniżają stężenie cholesterolu, hamują powstawanie zakrzepów w ścianach naczyń krwionośnych. Jajka dostarczają białko, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Nie należy z nimi jednak przesadzać, ponieważ zawierają zwierzęcy cholesterol.
  • Czerwone mięso. Jest źródłem białka i żelaza, ale należy je spożywać w umiarkowanych ilościach, kilka razy w miesiącu. Najlepiej podawać mięso pieczone lub duszone.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Oczywiście nie można zapominać o ważnej roli wody oraz herbat ziołowych lub owocowych w diecie. Odpowiednia ilość płynów, przynajmniej 1,5 lita w ciągu doby, wspiera prawidłową pracę organizmu. Od czasu do czasu można sięgnąć po czerwone wino, które dzięki zawartości resweratrolu, wspiera zdrowie układu krążenia. Należy również ograniczyć ilość soli w diecie, zastępując ją ziołami i czosnkiem. Wykluczyć z diety warto żywność przetworzoną, pełną konserwantów, soli, cukru i tłuszczu. Niezdrowe słodycze można zastąpić gorzką czekoladą, orzechami, migdałami lub owocami suszonymi. Niewskazane są używki takie jak nikotyna, alkohol, czy nadmiar mocnej kawy. Zalecana jest natomiast regularna aktywność fizyczna, która powinna towarzyszyć każdemu w zdrowym stylu życia.

Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska — efekty, zalety i wady

Dieta śródziemnomorska jest przede wszystkim zalecana osobom chorującym na nadciśnienie, miażdżycę, mające problemy ze zbyt wysokim cholesterolem, oraz z sercem i tarczycą.

Przeprowadzone badania wskazują, że dieta śródziemnomorska obniża o co najmniej 50% częstość występowania zgonów sercowo-naczyniowych, zawałów serca oraz śmiertelności spowodowanej chorobą wieńcową. Małej zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w menu diety śródziemnomorskiej chroni układ krążenia przed chorobami, zapobiega zwiększeniu krzepliwości krwi oraz dysfunkcjom  śródbłonka naczyniowego. Dodatkowym atutem jest obecność zielonolistnych warzyw i owoców bogatych w witaminę C, które sprzyjają dobrej kondycji serca. Zgodnie z wynikami badań dieta śródziemnomorska u osób stosujących ją, zmniejszyła ilość nowych zachorowań na chorobę Parkinsona i chorobę Alzheimera aż o 13%.

Dieta śródziemnomorska to dieta, w której królują produkty o niskim indeksie glikemicznym — bogate w błonnik i o niskiej zawartości cukrów prostych. dzięki temu nie powodują wahań poziomu glukozy i insuliny, co obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II i insulinooporności.

Jeszcze warto wspomnieć o przeciwwskazaniach, których praktycznie w tym wypadku nie ma. W zasadzie po produkty z diety śródziemnomorskiej mogą sięgać wszyscy, o ile nie występuje alergia na nie.

Dieta śródziemnomorska — przepisy

Do zalet diety śródziemnomorskiej należy fakt, że posiłki są różnorodne, nieobwarowana sztywnymi zasadami. Duża ilość produktów zalecanych pozwala na prowadzenie smacznej, zdrowej i różnorodnej kuchni. Wyjątkiem od tej reguły mogą być ryby, orzechy oraz dobra oliwa z oliwek. Trzeba jednak przyznać, że ogólna dostępność i niewygórowany koszt powoduje, że jest to sposób żywienia dostępny dla większości osób.

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska — przepisy: śniadanie  

Jajecznica z suszonymi pomidorami — składniki:  

  • 3 jajka
  • kilka suszonych pomidorów
  • kromka chleba żytniego
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • ew. odrobina soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie: 

  1. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, gdy się zetną, dodaj suszone pomidory i wymieszaj, następnie posyp bazylią.
  3. Podawaj z kromką chleba żytniego.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: II śniadanie  

Zdrowa kanapka — składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego z pełnego przemiału
  • 2 plastry pomidora
  • kilka listów rukoli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 plastry mozzarelli

Przygotowanie: 

Na kromki chleba nałóż mozzarellę, pomidora, rukolę i bazylię. Jeśli lubisz, pokrop na przykład przed obłożeniem kanapkę odrobiną oliwy z oliwek.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: obiad   

Polędwica z dorsza — składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • koperek
  • kasza jęczmienna

Przygotowanie:

  1. Mięso z dorsza umyj i następnie osusz ręcznikiem papierowym, po czym ułóż na folii aluminiowej.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i pieprz cytrynowy, następnie natrzyj rybę z każdej strony.
  3. Na mięsie ułóż gałązki koperku, zawiń folię i piecz ok. 20 minut w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 180ºC.
  4. Podawaj z kaszą jęczmienną.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: podwieczorek

Koktajl z jogurtu i owoców — składniki:

  • kubeczek jogurtu greckiego
  • garść ulubionych miękkich owoców
  • pestki słonecznika do posypania

Przygotowanie:

  1. Jogurt zmiksuj z owocami i posyp słonecznikiem.

Dieta śródziemnomorska — przepisy: kolacja

Dieta śródziemnomorska - zasady, zalety i wady, przepisy

Fot. iStock/Dieta śródziemnomorska

Sałatka grecka — kolacja

  • ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • garść czarnych oliwek
  • opakowanie sera feta
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Warzywa umyj, obierz jeśli trzeba i usuń nasiona z papryki. Pomidor i paprykę pokrój w kostkę, ogórka w plasterki, cebulkę w piórka, następnie dorzuć oliwki, pokrojoną fetę dopraw oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi.


źródło: www.mp.pl , www.przyslijprzepis.pl

Dieta Zdrowie

Dieta Dukana – fazy, zasady i efekty diety proteinowej

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 stycznia 2021
Dieta Dukana - fazy, zasady i efekty diety proteinowej
Fot. iStock
 

Dieta Dukana, zwana także dietą proteinową, to sposób na utratę kilogramów, który budzi pewne kontrowersje. Jest zachwalana przez osoby stosujące, oraz krytykowana przez dietetyków i lekarzy. Czym jest dieta Dukana, na jakich założeniach się opiera i jakie efekty można dzięki niej osiągnąć?

Dieta Dukana, określana również mianem diety proteinowej lub Planem Protal, to pomysł doktora Pierre’a Dukana, francuskiego lekarza, który opracował własny plan na redukcję nadmiernej masy ciała. Opiera się ona przede wszystkim na produktach białkowych, których organizm ma czerpać energię, zamiast węglowodanów, w celu redukcję zbędnej tkanki tłuszczowej.

Dieta Dunkana — fazy odchudzania

Plan odchudzania dr Dukan podzielił na cztery fazy: pierwsze dwie mają na celu spalenie tkanki tłuszczowej, a dwie następne stabilizują nową wagę i zapobiegają pojawieniu się efektu jojo. Aby dieta Dukana okazała się skuteczna, nie wolno zmieniać kolejności stosowania faz. W każdej z nich należy unikać cukru i słodyczy.

Dieta Dukana — faza I (faza ataku)

W tej fazie uderzeniowej gubi się najwięcej kilogramów w szybkim tempie. Może ona trwać do 10 dni, co ustalane jest indywidualnie przez osobę przechodzącą na dietę. Im więcej jest kilogramów do stracenia, tym dłużej warto rozplanować pierwszy etap diety. Zazwyczaj uzależnia się to od liczby kilogramów do redukcji, ale także od reakcji organizmu i motywacji. Nie da się ukryć, że nie każdy jest w stanie wytrzymać aż 10 dni w restrykcyjnej pierwszej fazie, jaką narzuca dieta Dukana.

Dieta Dukana - fazy, zasady i efekty diety proteinowej

Fot. iStock/Dieta Dukana

Co wolno jeść? 

Wyłącznie produkty proteinowe (białkowe), czyli nabiał oraz ewentualnie chude mięsa. Zaleca się:

  • ser biały, jogurty, mleko, kefiry, maślankę;
  • chude mięso pieczone lub grillowane, drób bez skóry, chude wędliny, podroby, ryby, owoce morza i jajka.

Co jest zakazane?

Zakazane są wszelkie warzywa, owoce, produkty zbożowe i tłuste mięso. Te dwie ostatnie grupy pożywienia, mimo zawartości białka nie mogą być spożywane, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów i tłuszczów. Konieczność spożywania wyłącznie produktów czystoproteinowych sprawia, że w fazie pierwszej nie każdy jest w stanie wytrzymać maksymalne 10 dni. Podczas tej fazy należy także pamiętać o przyjmowaniu minimum 1,5 l płynów dziennie.

Dieta Dukana — faza II (faza naprzemienna)

Nazwa fazy — naprzemienna — wynika z zasady stosowania przez 5 dni produktów 1 etapu diety, a przez kolejne 5 — włączeniu wskazanych warzyw. Ta faza może trwać nawet kilka miesięcy, czyli do momentu osiągnięcia wymarzonej wagi.

Dieta Dukana - fazy, zasady i efekty diety proteinowej

Fot. iStock/Dieta Dukana

Co wolno jeść? 

Poza chudym nabiałem i chudym mięsem można sięgać po warzywa surowe lub gotowane, takie jak: pomidory, szparagi, sałatę, ogórki, szpinak, rzodkiewki, paprykę, marchew, buraki, kapustę, seler, cykorię, bakłażany, szparagi, oraz grzyby.

Co jest zakazane?

Tłuste mięso, produkty zbożowe, owoce, oraz warzywa takie jak: ziemniaki, ryż, zielony groszek, groch, bób, soczewica, fasola, karczochy, kukurydza.

Dieta Dukana — faza III (faza utrwalenia)

Faza utrwalenia opiera się na stabilizacji osiągniętej masy ciała i uniknięciu pojawienia się efektu jo-jo. Fazę należy zaplanować proporcjonalnie do ilości zrzuconych kilogramów – 10 dni na każdy utracony kilogram. W tym czasie dieta Dukana pozwala na wprowadzenie  nowych produktów.

Co wolno jeść?

Poza dopuszczonymi w fazie drugiej produktami można włączyć do diety także:

  • pełnoziarnisty chleb (2 kromki dziennie);
  • ser (kilka plasterków dziennie);
  • makaron, ryż i ziemniaki (jeden z nich 2 razy w tygodniu);
  • pieczeń z polędwicy wieprzowej;
  • owoce bez dużej zawartości cukru.

Urozmaiceniem jest możliwość przygotowania 2 razy w tygodniu pełnego obiadu (przystawka, danie główne i kieliszek czerwonego wina), o ile na drugi dzień stosuje się przez dobę zasady z fazy I, czyli czyste proteiny.

Co jest zakazane?

Produkty spoza listy produktów dopuszczonych w fazie III, w tym owoce z dużą zawartością cukru, takie jak winogrona, banany i czereśnie.

Dieta Dukana — faza IV (faza ostatecznej stabilizacji)

To już ostatnia faza w diecie Dunkana. W jej trakcie jeden dzień w tygodniu należy poświęcić na stosowanie zasad fazy pierwszej, czyli jedzenie czystych protein. W resztę dni jadłospis wygląda w miarę zwyczajnie, z tym że śniadania powinny zawierać nabiał (jajka, twaróg, jogurty). Do tego niesłodzona kawa lub herbata. Słodycze nadal są zabronione — w ramach słodkiej przekąski raz na jakiś czas można zjeść ciasteczka owsiane. Należy jeść mądrze i z umiarem. Ta faza trwa całe życie i powrót do dawnych nawyków może skutkować niechlubnym efektem jojo.

Dieta Dukana - fazy, zasady i efekty diety proteinowej

Fot. iStock/Dieta Dukana

Dieta Dukana — zalety, wady, efekty

Dieta Dukana cieszy się dużą popularnością oraz przychylnymi opiniami osób, które się na nią zdecydowały. Rzeczywiście, pozwala ona na utratę nadmiernej masy ciała, o ile przestrzega się rygorystycznie jej zasad. Mimo widocznych efektów dieta Dukana może budzić kontrowersje i nie jest polecana każdemu. Przed przystąpieniem do niej warto poznać wady i zalety diety proteinowej.

Dieta Dukana — zalety

Do najważniejszych zalet należy wspomniana już utrata zbędnych kilogramów. Ponadto podczas trwania diety można jeść do syta, nie trzeba liczyć kalorii, co dla wielu osób jest dużym ułatwieniem. Duża ilość białka pozwala na uniknięcie ubytku masy mięśniowej. Produkty zalecane podczas trwania diety są łatwodostępne.

Dieta Dukana — wady

Do wad diet Dukana należy zaliczyć jej restrykcyjne zasady i dużą ilość białka w jadłospisie. Może podczas jej stosowania dojść do niedoboru witamin i minerałów (szczególnie witaminy C, B1, E oraz potasu), błonnika, oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Może pojawić się nadmierne spożycie cholesterolu, fosforu i żelaza. To w konsekwencji może powodować uciążliwe zaparcia i hemoroidy, zakwaszenie organizmu, zwiększać ryzyko osteoporozy oraz ryzyko rozwoju kamicy nerkowej, upośledzać pracę nerek i wątroby, powodować chorobę niedokrwienną serca, miażdżycę. O ile dieta Dukana stosowana przez krótki czas nie powinna odbić się negatywnie na zdrowiu, o tyle stosowanie jej długoterminowo, zgodnie z zaleceniem twórcy, może być szkodliwe.


źródło: dietaproteinowa.eu, dieta-trening-odchudzanie.pl

Dieta Zdrowie

Dieta dr Dąbrowskiej – co należy o niej wiedzieć? Zasady, wady i zalety postu warzywno-owocowego

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
6 stycznia 2021
Dieta dr Dąbrowskiej
Fot. iStock

Dieta dr Dąbrowskiej to jeden z pomysłów na odchudzenie i oczyszczenie organizmu, o którym jest głośno od długiego czasu. Nie od dziś wywołuje ciekawość i czasem kontrowersje, ze względu na restrykcyjne zasady. Czym jest dokładnie dieta dr Dąbrowskiej, na jakich założeniach się opiera i jakie efekty przynosi? 

Dieta dr Dąbrowskiej wielu osobom jawi się jako szansa na zdrowotną rewolucję i odchudzenie w jednym. Dieta z założenia warzywno-owocowa kojarzy się przede wszystkim ze zdrowym i bardzo pożądanym sposobem gubienia kilogramów. Przed przystąpieniem do niej, warto poznać wszystkie wady i zalety, aby świadomie podjąć taką decyzję.

Dieta dr Dąbrowskiej — zasady 

Dieta dr Dąbrowskiej, zwana także postem, jest dietą bardzo restrykcyjną. Opiera się wyłącznie  na spożywaniu wskazanych owoców i warzyw. Nie ma w niej mięsa, produktów zbożowych, nabiału, cukru, więc jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Z założenia pozwala na dostarczenie do organizmu jedynie   600 – 800 kalorii, co jest niezwykle niską ilością. Taki post można prowadzić od kilku dni do maksymalnie 6 tygodni. Posiłki (zalecane są 3 w ciągu dnia) opierają się na zupach, surówkach, koktajlach oraz wyciskanych sokach z owoców, oraz warzyw o niskiej zawartości skrobi.

Dieta dr Dąbrowskiej

Fot. iStock/Dieta dr Dąbrowskiej

Produkty wskazane podczas diety dr Dąbrowskiej:

  • jabłka, cytryny i grapefruity w ograniczonej ilości;
  • warzywa takie jak kapusta, sałata, ogórek, pomidor, papryka, marchew, buraki, kalafior, brokuł, pietruszka, seler, kalarepa, cukinia, por, zielone liście warzyw, kiszone warzywa.

Pić należy wodę niskozmineralizowaną, herbaty ziołowe i owocowe. Wypijanie odpowiedniej ilości płynów (co najmniej 2 litry w ciągu dnia) jest ważne z powodu dużej zawartości błonnika w warzywach i owocach. Przy niedostatku płynów błonnik może powodować przykre dolegliwości jelitowe, takie jak gazy, zaparcia, czy bóle brzucha. Ważne jest również, by oczyszczaniu towarzyszyła aktywność fizyczna, która wesprze ten proces.

Czas trwania diety należy podzielić na dwa etapy: 

  • pierwszy etap, to czas trwania diety i odtruwania organizmu zgodnie z zaleceniami dr Dąbrowskiej;
  • drugi etap to drugi to stopniowe wychodzenie z diety. Warto go rozplanować tak, by trwał o dwa razy dłużej, niż sama ścisła dieta. Podczas drugiego etapu należy stopniowo poszerzać jadłospis o pokarmy takie jak: kasze, produkty z pełnego przemiału, orzechy, przetwory mleczne.

Fot. iStock/Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta dr Dąbrowskiej — efekty, zalety 

Dietę dr Dąbrowskiej wprowadza się nie tylko z chęci odchudzania, ale także, przede wszystkim, by w sposób naturalny wesprzeć oczyszczenie i uzdrowienie organizmu. Dieta ta ma zalety, których nie można pominąć. Duża ilość błonnika i brak przetworzonego jedzenia sprawiają, że układ pokarmowy ma szanse na lepszą pracę. Duża ilość antyoksydantów, witamin i minerałów jest również mocną stroną postu warzywno-owocowego. Zyskuje na tym skóra, włosy i paznokcie, których stan się poprawia. Ponadto warzywa i owoce są bogate w enzymy, polifenole, i inne o właściwościach leczniczych, dzięki którym przyspiesza nie tylko trawienie, ale także usuwanie zbędnych produktów przemiany materii, toksyn, czy wolnych rodników. Poza tym mała ilość kalorii dostarczana z warzyw i owoców wpływa na redukcję masy ciała, co dla wielu osób jest najważniejszym działaniem diety dr Dąbrowskiej. Warto do zalet jeszcze zaliczyć fakt, że dieta ta zachęca do włączenia większej ilości warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Szybkość i prostota przygotowania również można zaliczyć na plus dla tej diety.

Dieta dr Dąbrowskiej — wady, przeciwwskazania

Mimo widocznych zalet dieta dr Dąbrowskiej ma także kilka istotnych wad. Do największych należą przede wszystkim zbyt niska kaloryczność oraz ryzyko zaistnienia niedoborów pokarmowych. Długotrwałe stosowanie postu warzywno-owocowego może poskutkować brakiem energii do działania, osłabienia metabolizmu, pojawienia się zaburzeń hormonalnych. Należy mieć także świadomość sporego ryzyka pojawienia się efektu jo-jo po zakończeniu diety. Ponieważ jest ona niezwykle restrykcyjna, wychodzenie z niej i powrót do normalnych nawyków żywieniowych oraz zwykłej kaloryczności posiłków, będzie skutkowało nadrobieniem utraconych w czasie postu kilogramów. Przy długotrwałym poście można się także obawiać sytuacji, w której przewlekły niedobór białka w organizmie w sposób negatywny odbije się na kondycji mięśni. Jeszcze inną kwestią jest duża ilość błonnika, który — bardzo potrzebny organizmowi — w nadmiarze może powodować problemy z jelitami i samopoczuciem.

Dieta dr Dąbrowskiej — jadłospis

Jadłospis, jaki proponuje dieta dr Dąbrowskiej nie nastręcza problemów z przygotowaniem konkretnych potraw. Są one proste, opierają się na kilku składnikach, w dodatku większość z nich przygotowuje się szybko.

Dieta dr Dąbrowskiej

Fot. iStock/Dieta dr Dąbrowskiej

Śniadanie

  • sok z marchwi, kiwi i jabłka,
  • barszcz czerwony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • sałatka z ogórka kiszonego, buraków i jabłka,
  • surówka z białej kapusty, sałaty, ogórka, rzodkiewek i jabłka z czosnkiem i bazylią,
  • jabłko pieczone z cynamonem.

Obiad:

  • zupa krem z porów,
  • bigos z kapusty świeżej i kiszonej z pomidorami,
  • surówka z jabłka i pomarańczy z chrzanem,
  • surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, suszonych śliwek z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • kompot z wiśni,
  • jabłko.

Kolacja

  • jabłka zapiekane z cebulą i majerankiem,
  • surówka z porów, marchwi, jabłek i kiwi,
  • surówka z pomidorów, sałaty i cebuli ze szczypiorkiem,
  • sok z grejpfruta, kalarepki i cytryny.

źródło: ewadabrowska.pl ,dietetycy.org.pl, stronazdrowia.pl , arturtopolski.pl 

Zobacz także

Dzień #15. Zadbaj o siebie naprawdę. #SlimemGO

napięciowy ból głowy - objawy, przy nerwicy, leczenie

Napięciowy ból głowy. Dlaczego tak trudno go leczyć?

6 rzeczy, które warto wiedzieć o czystku kreteńskim