Zdrowie

Śledzie – 6 sprawdzonych przepisów na pyszne, świąteczne dania ze śledzia

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
3 grudnia 2020
śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie
Fot. iStock
 

Śledzie to ryby, po które chętnie sięgamy na co dzień, jak i wykorzystujemy do świątecznych potraw. Mają charakterystyczny smak i zapach, ale można je serwować na wiele sposobów — ostro i słodko. Poznaj przepis na śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie. Każdy miłośnik ryb znajdzie tu coś smacznego dla siebie.

Śledzie — wartości odżywcze 

Śledzie towarzyszą polskiej kuchni od wielu stuleci. Można by rzec, że to najczęściej spożywana ryba, ponieważ można ją kupić praktycznie wszędzie i za niewielkie pieniądze. Śledzie można potraktować jako dodatek do obiadu, np. serwowane z młodymi ziemniakami, jak i zjeść na kanapkę, lub też jako zakąskę do mocniejszego trunku.

W tych smacznych morskich rybach znajdziemy ważne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości witaminy A, D oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12.  Śledzie dostarczają także jod, wapń, żelazo, fosfor, magnez, fluor, siarkę, potas i mangan. W 100 g mięsa śledzia znajdziemy prawie 17 g białka i 158 kcal.

Śledzie po kaszubsku — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie po kaszubsku — składniki: 

  • 600 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj, ogórki pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, olej, wodę oraz cukier. Całość wymieszaj i dodaj pokrojonego ogórka, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Ostudź.
  4. W naczyniu układaj warstwami kawałki śledzia, a na nie nakładaj sos. Włóż do lodówki na noc.

Śledzie pod pierzynką — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie pod pierzynką — składniki: 

  • ok. 300 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • 4 jajka
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • kilka łyżek majonezu
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Śledzie, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę. Śledzie wyłóż na dno naczynia.
  2. Ziemniaki, marchew, jajka ugotuj i pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebule pokrój w kostkę (możesz sparzyć, by miała delikatniejszy smak) i posyp nią kawałki śledzi. Na nią wyłóż pokrojone ziemniaki, marchew i jajko.
  4. Majonez wymieszaj z gęstą śmietaną w proporcji 1:1, dodaj sól i pierz do smaku — wyłóż na wierzch warzyw. Posyp poszatkowaną natką pietruszki.

Śledzie w oleju — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

fot. iStock

Śledzie w oleju — składniki: 

  • 200 g filetów śledziowych a’la Matjas
  • cebula
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Filety ze śledzia, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku (jeśli trzeba, to dłużej, by nabrały łagodniejszego smaku). Gdy staną się mniej słone, pokrój filety na paski lub w kostkę.
  2. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do przygotowanych filetów. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz, zalej olejem. Odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.

Śledzie w occie — przepis

śledzie po kaszubsku, pod pierzynką, w oleju, occie, po japońsku i w śmietanie

Fot. iStock

Śledzie w occie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • 2 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • ziarna czarnego pieprzu
  • łyżka cukru
  • 3/4 – 1 szklanka octu (zależy od smaku)
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokrój na kawałki o szerokości 3-4 centymetrów.
  2. Wodę zagotuj z octem oraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Ostudź.
  3. Cebule pokrój w piórka.
  4. W słoiku lub w pojemniku ułóż warstwami cebulę i kawałki śledzia. Zalej przestudzoną zalewą. Zakręć lub zakryj pokrywką i wstaw do lodówki na 2-3 dni.

Śledzie po japońsku — przepis

Fot. iStock

Śledzie po japońsku — składniki: 

  • 6 filetów śledziowych a’la Matjas
  • 6 jajek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Solone filety śledziowe, jeśli są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie i mleku. Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, odcedź je.
  2. Jajka ugotuj na twardo i wystudź, przekrój wzdłuż na pół. Cebule pokrój w drobną kostkę i przelej wrzątkiem. Ogórki pokrój w kostkę i odciśnij z nadmiaru soku. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.
  3.  Śledzie wyjmij z zalewy, przekrój wzdłuż i rozłóż na dużym talerzu lub półmisku. Owiń nimi jajka, przykryj powstałym „sosem” z majonezu i udekoruj natką pietruszki.

Śledzie w śmietanie — przepis

Fot. iStock

Śledzie w śmietanie — składniki: 

  • 500 g płatów śledziowych solonych
  • jabłko
  • cebula
  • szklanka śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • ew. 1-2 łyżki majonezu

Przygotowanie: 

  1. Jeśli filety śledziowe są mocno słone, wymocz godzinę w zimnej wodzie (jeśli trzeba, to dłużej). Gdy nabiorą odpowiedniego smaku, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekaj (możesz ją sparzyć we wrzątku, by miała łagodniejszy smak i aromat).
  3. Śmietanę wymieszaj z jabłkiem i cebulą, dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać do tego majonez, by podbić nieco smak. Zalej kawałki śledzia i wstaw do lodówki na noc.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.poradnikzdrowie.pl 

Zdrowie

7 zwykłych rzeczy, których nie powinnaś brać za pewnik

Redakcja
Redakcja
3 grudnia 2020
Fot. iStock/JANIFEST

Życie, które prowadzimy często płynie tak szybko, że zapominamy o tym, by być za nie wdzięcznym. Jesteśmy tak zajęci naszymi obowiązkami i obcowaniem w naszym własnym świecie,  że wiele różnych rzeczy traktujemy jako coś oczywistego – coś, co nam się należy. Tymczasem, jak pokazał nam ostatni rok, nie wszystko powinniśmy brać za pewnik, bo zawsze mogą pojawić się niespodziewane okoliczności, które znacznie ograniczą nasze możliwości…

7 zwykłych rzeczy, których nie powinniśmy brak za pewnik

1. Kontakt fizyczny z bliską osobą

Uścisk ukochanej osoby jest nie tylko po prostu przyjemny, ale pobudza do pozytywnego myślenia, a także uwalnia hormon dobrego samopoczucia zwany oksytocyną. Jak wynika z badań, wsparcie, które w ten sposób otrzymujesz, skutkuje nie tylko lepszym samopoczuciem, ale także redukcją bólu i zastrzykiem siły psychicznej, tak bardzo potrzebnej by radzić sobie z codziennymi wyzwaniami.

2. Kończenie zaczętych zadań

W dzisiejszym świecie wszystko dzieje się tak szybko… Dni są wypełnione obowiązkami, a życie mija z zawrotną prędkością. Możesz czuć się przytłoczona tym szalonym rytmem. Ale kiedy w końcu odhaczysz ostatnią pozycję na swojej liście rzeczy do zrobienia, poczujesz autentyczną ulgę.  To, że jest to coś, co musisz zrobić, nie oznacza, że ​​nie powinnaś tego doceniać. Daj sobie nagrodę – relaksująca kąpiel, przeczytanie rozdziału dobrej książki, spałaszowanie kawałka ciemnej czekolady lub obejrzenie odcinka ulubionego programu wystarczy!

3. Dostęp do Internetu, komputer

Dostęp do Internetu jest czymś tak naturalnym w dzisiejszym zaawansowanym technologicznie świecie, że wszystkie informacje są praktycznie na wyciągnięcie ręki. Ale wciąż nie dla wszystkich. Są rodziny, które borykają się z problemami finansowymi, których nie stać na zakup komputera. Doceniaj to, że masz dostęp do technologii, że możesz pracować, posługiwać się narzędziami elektronicznymi i stale rozwijać.

4. Życzliwość, także ze strony tych, których nie znasz

Życzliwość i współczucie są piękne. Świat bez tych aktów byłby zimny, pusty i zepsuty. Ilu ludzi uratowała czyjaś empatia? Jak często tobie okazano życzliwość? Dobro wraca, ale przede wszystkim sprawia, że czujemy się lepiej. A czyjś gest dobroci, uśmiech, pozytywna myśl i działanie sprawiają, że jesteśmy bardziej zmotywowani, by być lepszymi dla innych, by naprawiać świat.

5. Twoje prawa

Z tym ostatnio u nas trochę gorzej, prawda? Nawet podstawowych prawa człowieka nie powinniśmy brać za pewnik i zawsze domagać się praworządności. Patrzmy na ręce politykom i pilnujmy tego, co nam się należy.

6. Dostęp do wody

Dziwi cię ten punkt? A wiesz, że 780 milionów ludzi na całym świecie nie ma dostępu do czystej wody pitnej? To jeden z głównych powodów, aby cieszyć się z tego, że żyjemy w tej części świata, w Europie. Masz czystą wodę do picia, gotowania, kąpieli i sprzątania. Odkręcasz kran i nie musisz się o nic martwisz. Nie pokonujesz kilku kilometrów, by odnaleźć studnię. To, co wydaje ci się banalne, dla wielu jest cudem.

7. Jedzenie

Masz pełną lodówkę? Jesteś szczęściarzem, nie zapominaj o tym. Stać cię na to, by ją zapełnić? Albo, od czasu do czasu, zamówić ulubione danie z tej małej restauracji na rogu? Badz za to wdzięczny. Nie wyrzucaj jedzenia, oddaj je do banków żywności.


Zobacz także

Czy dieta bez tłuszczu jest zdrowa?

Dieta bez tłuszczu wcale nie jest taka zdrowa, jak ci się wydaje

Skłony boczne z obciążeniem

10 sygnałów wskazujących na to, że kiepskie samopoczucie, to nie jedynie objaw zmęczenia