Go to content

Cukier twój wróg! Czy wiesz, że węglowodany wpływają na proces starzenia się skóry?

Fot. iStock/YakobchukOlena

Na wygląd skóry oraz procesy starzenia oddziałuje wiele czynników – wewnętrznych oraz zewnętrznych. O ile na te pierwsze, uwarunkowane genetycznie, nie mamy żadnego wpływu, o tyle na te drugie – tryb życia, mamy już ogromny wpływ. Dlatego w dużej mierze to od nas samych zależy w jakim tempie będziemy się starzeć. I jeśli chcemy jak najdłużej cieszyć się ładną, młodo wyglądającą cerą warto uzmysłowić sobie, jak ogromne znaczenie ma dla niej nasz sposób odżywiania. 

Niby dużo się o tym mówi, ale czy wiesz, że nadmierne spożywanie węglowodanów przyspiesza procesy starzenia się skóry?

Cukier Twój wróg!

Wysoki poziom cukru we krwi człowieka przyczynia się do tzw. glikacji białek. W dużym uproszczeniu można by rzec, że polega to na tym, iż cukier przyczepia się do białek znajdujących się w całym organizmie i powoli je zabija. Proces ten zachodzi w soczewce oka, ścięgnach, naczyniach krwionośnych, stawach, cebulkach włosów, a także w skórze, gdzie zmienia strukturę włókien kolagenowych.

A to właśnie kolagen jest niezwykle istotny dla urody, gdyż odpowiada za nawilżenie, elastyczność i sprężystość skóry. Natomiast w wyniku glikacji, kolagen staje się kruchy, sztywny i traci swoje funkcje, a w konsekwencji prowadzi do wysuszenia skóry, utraty jędrności i pojawiania się zmarszczek.

Powstałe produkty glikacji pozostają w organizmie tak długo aż zostaną usunięte lub naprawione. Eliminacja zachodzi głównie przez nerki, co stanowi duży problem dla osób borykających się z niewydolnością nerek, towarzyszącą często cukrzycy.  Według przeprowadzonych badań skóra diabetyków starzeje się nawet o 30% szybciej niż skóra osoby zdrowej!

Gdy proces usuwania jest upośledzony dochodzi do kumulacji produktów końcowych zaawansowanej glikacji (AGE) w organizmie, wpływając tym samym na przyspieszenie starzenia. Poza tym należy pamiętać i wszelkie mechanizmy naprawcze ulegają osłabieniu wraz z wiekiem.

Zjawisku glikacji można przeciwdziałać między innymi poprzez głodzenie fibroblastów – komórki wytwarzające kolagen, czyli pozbawienie ustroju przez długi okres dostawy węglowodanów, w postaci cukrów prostych. Trzeba mieć jednak świadomość, iż glukoza stanowi „paliwo” dla mózgu i nerwów, a więc jest niezbędna do prawidłowego ich funkcjonowania. Dlatego też niemożliwa jest całkowita eliminacja dostarczania organizmowi cukru.

Jak więc zapobiegać procesowi niszczenia białek?

Najlepszym sposobem jest ograniczenie spożywania białego cukru i zastąpienie go naturalnymi substancjami np. miodem, syropem klonowym, syropem z agawy, ksylitolem – otrzymywanym z brzozy i kukurydzy, bądź stewią – rośliną pochodzącą z Brazylii i Paragwaju. Ponadto warto wprowadzić do codziennej diety owoce, będące zdrowym źródłem węglowodanów i cukrów prostych.

Warto również pamiętać, by nie spożywać produktów zawierających duże ilości cukru na pusty żołądek, ponieważ dochodzi wtedy do gwałtownego wzrostu węglowodanów we krwi, co rozpoczyna proces glikacji białek. Poza tym, spożywanie węglowodanów powinno być wspierane pokarmem białkowym i (zdrowymi) tłuszczami.

W profilaktyce, istotna jest również dobrze zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce zawierające antyoksydanty, picie dużej ilości wody i herbaty zielonej oraz spożywanie kurkumy i żeńszenia, które hamują glikację białek.

Reasumując, jeśli zależy ci na zachowaniu zdrowej, promiennej i młodo wyglądającej skóry, wyeliminuj lub zdecydowanie ogranicz w swojej diecie przetworzone węglowodany proste – słodkie napoje, słodycze, białe pieczywo i makarony.