Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) problemy z płodnością ma w Polsce około 20 proc. społeczeństwa w wieku reprodukcyjnym. Na płodność ma wpływ wiele czynników a jednym z nich jest sposób żywienia. Dieta na płodność – czyli co jeść, by szybciej zajść w ciążę?
Dieta na płodność – dlaczego jest ważna?
Odpowiedni sposób odżywiania i właściwy stosunek składników odżywczych, może zwiększyć prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Prawidłowy dobór produktów, zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia korzystnie wpływa na płodność kobiety i mężczyzny. Dobrze zbilansowana dieta poprawia parametry nasienia, wpływa na jakość komórek jajowych, reguluje gospodarkę hormonalną i zwiększa szansę na zapłodnienie. Co więcej, zarówno niedowaga jak i nadwaga przyczyniają się do zmian hormonalnych i metabolicznych, a co za tym idzie obniżają płodność.
Zobacz również: Niepłodność pierwotna – przyczyny, diagnostyka, leczenie
Dieta na płodność u kobiet – co jeść?
Dieta odgrywa istotną rolę w kontekście płodności. W codziennym menu powinny znaleźć się produkty jak najmniej przetworzone i bogate w witaminy A, C, D,E, oraz te z grupy B, a także selen, cynk, jod, magnez i żelazo.
Cynk – jego niedobór prowadzi do nieprawidłowych podziałów komórkowych, co ma bezpośredni związek z większym ryzykiem poronienia w pierwszym trymestrze. Cennym źródłem cynku jest np. mięso, wątróbka, ryby, otręby, jaja, płatki owsiane.
Selen – prawidłowy poziom selenu zmniejsza ryzyko poronienia. Selen w połączeniu z witaminą E ma korzystny wpływ na stabilność DNA komórek jajowych. Głównymi źródłami selenu i witaminy E są orzechy brazylijskie, tłuszcze roślinne, nasiona i pestki, papryka, szpinak.
Witaminy z gruby B – w tym kwas foliowy, mają korzystny wpływ na fazę lutealną. Kwas foliowy bierze udział w przemianach homocysteiny, której zbyt wysoki poziom uniemożliwia prawidłowe zagnieżdżenie zarodka. Głównym źródłem witamin z grupy B są m.in. produkty pełnoziarniste, kiełki, mięso, ziemniaki, kasza gryczana, nabiał, jajka.
Witamina D3 – niezbędna jest do produkcji hormonów mających wpływ na owulację. Witaminę D3 znajdziemy w tłustych rybach morskich, tranie, jajach.
Witamina C – odgrywa istotną rolę we wzroście pęcherzyka Graafa i owulacji. Jej źródłem jest czerwona papryka, natka pietruszki, cytrusy, maliny.
Na etapie starań o dziecko, kobiety powinny zadbać o prawidłową podaż pełnowartościowego białka, pełnoziarnistych produktów zbożowych i tłuszczów roślinnych. Produkty zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego, który znacznie zmniejsza ryzyko niepłodności u kobiet.
Zobacz również: Problem z zajściem w ciążę, anemia i częstsze infekcje, to konsekwencje niedoboru witaminy E. Kto należy do grupy ryzyka?
Dieta na płodność u mężczyzn – co jeść?
Z problemami z płodnością zmagają się nie tylko kobiety, ale i mężczyźni. Dlatego zwłaszcza na etapie starań o dziecko, panowie szczególną uwagę powinni przywiązać do codziennego menu. Mężczyźni powinni utrzymać odpowiedni poziom cynku i selenu, które niezbędne są do produkcji nasienia. Wpływają na jego ruchliwość i jakość. Cynk i selen znajdziemy głównie w warzywach strączkowych i kapustnych, a także w rybach morskich, pestkach dyni. Codzienną dietą warto uzupełnić o produkty bogate w witaminy z grupy B, które mają wpływ na żywotność nasienia. By wzmocnić płodność u mężczyzn, do menu warto wprowadzić również likopen (pomidory, sok pomidorowy), beta-karoten (marchew, pomidory, szpinak), witaminę C (czerwona papryka, natka pietruszki, cytrusy) oraz witaminę E (orzechy, nasiona, pestki).
Co szkodzi płodności?
Na niepłodność u kobiet i mężczyzn ma wpływ wiele czynników np. prowadzenie niezdrowego stylu życia, stres, przemęczenie, nieodpowiednia dieta, nadużywanie alkoholu i używek. W kontekście diety ważne by unikać spożywania fast foodów, produktów przetworzonych, słodyczy, chipsów i białego pieczywa.