Go to content

Dieta kopenhaska – kontrowersyjne odchudzanie. Jak wygląda jadłospis i na jaki efekt można liczyć?

Dieta kopenhaska - zasady, jadłospis, efekty
Fot. iStock

Dieta kopenhaska, zwana także dietą „ostatniego ratunku”, jest budzącym kontrowersje sposobem na redukcję masy ciała. Jej zastosowanie pozwala na zrzucenie dużej liczby kilogramów w niedługim czasie. Możliwość osiągnięcia spektakularnego efektu najczęściej nie idzie w parze ze zdrowiem. Czym jest dieta kopenhaska, na czym polega i jakich efektów można się po niej spodziewać?

Dieta kopenhaska — co to jest?

Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjnym sposobem na ekspresową utratę kilogramów. Nie wiadomo, kto jest jej twórcą, ale jej nazwa sugeruje, że powstała właśnie w Kopenhadze, w  jednej z klinik. Nikt jednak nie chce się przyznać do autorstwa, a to dlatego, że dieta ta jest niezwykle restrykcyjna, w dodatku niesie ze sobą zagrożenie dla zdrowia. Dieta kopenhaska zakłada wprowadzenie 13-dniowych ograniczeń w jadłospisie, których dotrzymanie wymaga nie lada determinacji. W dodatku każde odstępstwo od zaleceń równoznaczne jest z przerwaniem diety. Dzienna dawka kalorii w diecie kopenhaskiej jest bardzo niska — można dostarczyć z pokarmem od 500 do 800 kcal.  Nic dziwnego, że na tej diecie głód jest częstym towarzyszem. Przy takim ograniczeniu energetycznym dieta kopenhaska przynosi szybkie rezultaty, ale jest tak restrykcyjna, że dozwolono jej stosowanie jedynie raz na 2 lata.

Dieta kopenhaska — zasady

Dieta kopenhaska może być stosowana przez krótki czas — 13 dni — ze względu na jej szkodliwe założenia. Plan diety dopuszcza spożywanie jedynie 3 posiłków dziennie, o stałych porach, +/- 30 min:

  • śniadanie — między 08.00 a 09.00;
  • obiad — między 12.00 a 14.00;
  • kolacja — między 16.00 a 18.00.

"<yoastmark

Posiłki mają bardzo małą kaloryczność, co jest niewystarczające do tego, by organizm mógł poprawie funkcjonować. Ogólnie można określić, że podaż energii podczas stosowania diety kopenhaskiej, może być nawet trzykrotnie niższy od całkowitego dziennego zapotrzebowania. Z tego powodu wielu lekarzy i dietetyków określa ją wręcz mianem głodówki i odradza jej stosowanie. Zdecydowanie powinny jej unikać osoby cierpiące na choroby przewlekłe (szczególnie choroby nerek i serca, cukrzycę, nadciśnienie, hipoglikemię), osobom wykonującym ciężką fizyczną pracę, sportowcom, kobietom ciężarnym, dzieciom oraz osobom starszym.

Dieta kopenhaska — jadłospis 

Dieta kopenhaska proponuje specyficzne podejście do śniadań, które w zdrowej diecie są najważniejszym posiłkiem ciągu dnia. Tutaj natomiast śniadania zawężają się do kubka kawy, ze względu na kofeinę, która wpływa na przyspieszenie procesów przemiany materii, a co za tym idzie, przyspiesza odchudzanie. Inne posiłki opierają się na potrawach z chudym mięsem, jajkach, jogurtach naturalnych i twarogu, oraz na warzywach. Niestety warzyw jest za mało, bo ich ilość w jadłospisie jest mniejsza niż 200g, a norma wynosi 400g w ciągu dnia. Można także sięgnąć po owoce, ale w niewielkiej ilości. Nie wolno jeść produktów zbożowych, wykluczone są słodycze i alkohol. Konieczne jest wypijanie przynajmniej dwóch litrów wody dziennie, a także suplementacja niedoboru witamin.

"<yoastmark

Dieta kopenhaska — jadłospis:

Dzień pierwszy oraz ósmy:

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
  • Obiad: 1 – 2 jajka na twardo, szklanka szpinaku lub brokułów
  • Kolacja: – befsztyk wołowy (200g), 5 liści sałaty z oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny

Dzień drugi oraz dziewiąty:

  • Śniadanie: kubek czarnej kawy z łyżeczką cukru
  • Obiad: befsztyk wołowy (200g) z  5 liści sałaty z oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, do tego owoc — jabłko, grejpfrut.
  • Kolacja: 5 chudych plasterków szynki drobiowej, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień trzeci oraz dziesiąty:

  • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
  • Obiad: pół paczki gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 surowy mały owoc
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 gruby (100 g) plaster szynki (lub 5 chudszych), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

Dzień czwarty oraz jedenasty:

  • Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
  • Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, małe opakowanie serka wiejskiego  lub twarożku naturalnego (100-150 g)
  • Kolacja: pół szklanki kompotu z owoców (bez cukru, owoce należy zjeść), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień piąty oraz dwunasty:

  • Śniadanie: 1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny
  • Obiad: 1 duża (300 g) chuda ryba, gotowana lub smażona bez tłuszczu, (pstrąg, dorsz lub sola) z sokiem z cytryny
  • Kolacja: 1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty, pół paczki (6-8 różyczek) gotowanych brokułów

Dzień szósty oraz trzynasty: 

  • Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa
  • Obiad: 1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
  • Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka

Dzień siódmy:

  • Śniadanie: 1 kubek herbaty (najlepiej zielonej) bez cukru
  • Obiad: 1 pierś (150 g) kurczaka grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc
  • Kolacja: brak

"<yoastmark

Dieta kopenhaska — efekty

Faktem jest, że dieta kopenhaska daje efekty wręcz spektakularne. Podczas jej stosowania można zrzucić nawet 8-10 kg, co jest wyjątkowo kuszące dla osób zmagających się z nadwagą. Efekty, jakie dieta kopenhaska przynosi nie są jednak trwałe. Po tak dużym ograniczeniu żywności powrót do dawnych przyzwyczajeń praktycznie w każdym przypadku skutkuje pojawieniem się efektu jojo.

Dieta kopenhaska ze względu na restrykcyjny jadłospis stanowi zagrożenie dla osób z istniejącymi chorobami, czy po prostu o osłabionym organizmie. Osoby zdrowe także muszą liczyć się z niebezpiecznymi skutkami stosowania tej diety. Ponadto zaburza ona właściwe nawyki żywieniowe, a niedobór składników odżywczych ma wpływ na pogorszenie samopoczucia oraz wyglądu. Osoby stosujące dietę skarżą się często na osłabienie, obniżoną koncentrację, bóle i zawroty głowy, pogorszenie stanu włosów i paznokci. Z powodu małej ilości kalorii w pożywieniu mogą pojawić się omdlenia. Ponadto w jadłospisie jest za mało produktów z węglowodanami złożonymi, a więc pojawia się niedobór błonnika, który pełni ważną rolę w procesie odchudzania, m.in. ułatwiając pracę układu pokarmowego oraz zapobiegając napadom głodu.

Okazuje się jednak, że nawet dieta kopenhaska ma także dobre strony. Nie licząc dużego spadku masy ciała, dzięki zastosowaniu tej diety można pozbyć się chęci na podjadanie między posiłkami, oraz utrwalić dobry nawyk picia większych ilości wody. Te dwie rzeczy są istotne dla utrzymania prawidłowej masy ciała już po zakończeniu diety.


źródło: na podstawie: Avanti fit&beauty nr 01/2016, wydanie specjalne,  dietetykanienazarty.pl