Go to content

Czarny bez – wartościowe kwiaty i zdrowe owoce. Wypróbuj przepisy na sok, syrop i nalewkę z dzikiego bzu

Czarny bez owoce i kwiaty - przepis na sok, syrop, nalewkę
Fot. iStock

Czarny bez, zwany także bzem dzikim lub lekarskim, to krzew pospolicie rosnący na obszarze całego kraju. Czarny bez wydaje białawe, słodko pachnące kwiaty oraz ciemne owoce, które kryją w sobie wiele wartościowych dla zdrowia składników. Kiedy warto zbierać kwiaty i owoce dzikiego bzu, jak zrobić z nich sok, syrop lub nalewkę?

Czarny bez (Sambucus nigra) rośnie praktycznie wszędzie, więc bez kłopotu można natknąć się na niego w lesie, przy drogach polnych, a nawet w ogrodach. Mimo iż dziki bez jest krzewem, może osiągać słuszne rozmiary dorastając nawet do 8-10 m wysokości. Krzew ten bez kłopotu można rozpoznać, gdy kwitnie lub owocuje. Jego białawe, niewielkie kwiatki zebrane w baldachy, wydają silny, dla większości osób przyjemny, słodkawy zapach. Kwiaty czarnego bzu pojawiają się w końcówce maja oraz w czerwcu. Za to z ciemnogranatowych, silnie brudzących owoców, możemy korzystać w sierpniu i we wrześniu.

Fot. iStock

Czarny bez – kwiaty i owoce dla zdrowia

W przypadku krzewu takiego jak czarny bez, cenne dla zdrowia właściwości zawierają kwiaty, jak i owoce. Kwiaty zawierają bogactwo flawonoidów, szczególnie rutozydu, kwercetyny i kemferolu. Nie brakuje w nich kwasów fenolowych, śluzu, olejków eterycznych oraz pewnej ilości garbników. Napar z kwiatów czarnego bzu można stosować wewnętrznie i zewnętrznie, na skórę.

Owoce czarnego bzu to bogactwo glikozydów antocyjanowych, kwasów organicznych, garbników, witaminy C, witamin z grupy B, cukrów i pektyn. Nie brakuje tu składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, glin, sód i wapń. Można je spożywać pod postacią galaretki, syropów, soków czy nalewek. Dzięki zawartości wielu wartościowych substancji zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu, w medycynie ludowej są traktowane jako panaceum na różne dolegliwości.

Czarny bez owoce i kwiaty - przepis na sok, syrop, nalewkę

Fot. iStock

Czarny bez – właściwości 

Na przeziębienie

Czarny bez to naturalny środek napotny i przeciwgorączkowy, w tradycyjnej medycynie nieodzowny w przeziębieniach i grypie. Soki, syropy i nalewki z czarnego bzu wspierają organizm w walce z przeziębieniem i osłabieniem. Czarny bez działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, przyspieszając powrót do zdrowia. Bogactwo witaminy C sprawia, że czarny bez wzmacnia błony śluzowe, dzięki czemu stanowią one lepszą barierę dla chorobotwórczych drobnoustrojów.

Na kaszel

Czarny bez i jego owoce są często stosowane w walce z suchym i męczącym kaszlem, także w przebiegu zapalenia oskrzeli.

Na dobre trawienie

Po dziki bez warto sięgać także przy kłopotach z pracą układu pokarmowego. Pomaga on na problemy z trawieniem, regulując ten proces, polecany jest w stanach zapalnych żołądka i jelit. Czarny bez może być pomocny także w przypadku zgagi, zaparć lub wzdęć.

Skuteczny detoks

Czarny bez to także ludowy środek moczopędny. Można go stosować nie tylko przy kłopotach z nerkami, ale także przy oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Mocne naczynia krwionośne

Kwiaty czarnego bzu to bogactwo flawonoidów, które uszczelniają naczynia krwionośne. Uelastyczniają je, dzięki czemu zmniejsza ich przepuszczalność. Takie właściwości powinny szczególnie docenić osoby zmagające się z pękającymi naczynkami oraz jeszcze niewielkimi żyłkami, które uwidaczniają się na kończynach.

Inne zastosowania

Czarny bez i jego kwiaty w postaci płukanki, to od dawna stosowany specyfik na stany zapalne gardła. Napar z kwiatów dzikiego bzu można także stosować do okładów przy zapaleniu spojówek oraz stanów zapalnych skóry.

Czarny bez – sok

Owoce czarnego bzu dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Należy zbierać je z krzewów oddalonych od dróg i zanieczyszczonego powietrza, by owoce były czyste i zdrowe. Czarny bez doskonale nadaje się na sok z dojrzałych owoców. Jego przygotowanie jest szybkie i proste.

Czarny bez owoce i kwiaty - przepis na sok, syrop, nalewkę

Fot. iStock

Czarny bez sok – składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu bez szypułek,
  • 0,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Czarny bez sok – przygotowanie:

1. Owoce czarnego bzu umyj, przełóż do garnka, zalej szklanką wody, wsyp cukier i podgrzewaj na niewielkim ogniu tak długo, aż puszczą sok.
2. Sok zlej do ciemnych wyparzonych butelek lub słoików, które należy trzymać z daleka od słońca.

Czarny bez – syrop z kwiatów

Czarny bez to idealny surowiec na to, by przyrządzić z niego zdrowy syrop. Czas na przyrządzenie syropu jest w maju i czerwcu, gdy czarny bez wydaje kwiaty zebrane w baldachy.

Czarny bez owoce i kwiaty - przepis na sok, syrop, nalewkę

Fot. iStock

Czarny bez syrop – składniki:

  • 50 kwiatostanów bzu czarnego,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru.

Czarny bez syrop – przygotowanie:

  1. Kwiaty czarnego bzu umyj, odetnij od łodygi i przed przetworzeniem odczekaj chwilę, by ewentualne owady mogły z kwiatów uciec.
  2. Kwiaty zalej wrzątkiem, a gdy napar ostygnie, wstaw go na dobę do lodówki.
  3. Po upływie 24 godzin, kwiaty odcedź, a do pozostałego płynu dodaj cukier. Całość zagotuj na małym ogniu, do chwili, aż cukier się rozpuści. Pojawiającą się na wierzchu pianę należy usuwać.
  4. Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny, jeszcze gorący syrop z kwiatów czarnego bzu przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków z ciemnego szkła i zapasteryzuj na zimę. Możesz je po prostu jeszcze gorące ustawić do góry dnem, by się „zassały”, zamiast pasteryzowania.

Czarny bez – nalewka z owoców

Nalewka z owoców czarnego bzu to wysokoprocentowy dodatek do herbat rozgrzewających dla osób dorosłych, jak i po prostu trunek spożywany dla smaku i zdrowia.

Czarny bez owoce i kwiaty - przepis na sok, syrop, nalewkę

Fot. iStock

Czarny bez nalewka – składniki:

  • 700 g owoców czarnego bzu
  • 900 ml spirytusu,
  • 0,5 l wody.

Czarny bez nalewka – przygotowanie:

Nalewkę z owoców czarnego bzu przygotowuje się w dwóch etapach.

  1. Najpierw przyrządź sok z owoców pozbawionych szypułek. Umyte owoce trzymaj na ogniu przez kilka minut w 0,5 l wody, aż do chwili zagotowania. Następnie gotowy sok ostudź i odcedź, zmieszaj z 900 ml spirytusu, przelej do dużego naczynia, odstaw nienasłonecznione miejsce.
  2. Po upływie tygodnia dodaj do nalewki wystudzony roztwór cukru rozpuszczonego w wodzie (1 szklanka cukru na 0,5 szklanki ciepłej wody). Tak przygotowaną nalewkę rozlej do ciemnych butelek lub słoików, i zostaw do leżakowania co najmniej 3 miesiące w ciemnym miejscu.

Czarny bez może szkodzić

Sięgając po czarny bez należy pamiętać o tym, by nie spożywać go w postaci surowej. Nieprzetworzone owoce czarnego bzu, szczególnie te niedojrzałe, zawierają duże ilości sambunigryny oraz prunazynę, które są szkodliwe dla ludzi. Spożycie tych substancji może prowadzić do uczucia osłabienia, mdłości i wymiotów. Z tego powodu owoce przed wykorzystaniem poddaje się obróbce termicznej, podczas której szkodliwe substancje się ulatniają. Odpowiednio przygotowane owoce dzikiego bzu przyniosą wymierne korzyści dla zdrowia.


źródło:  stronazdrowia.pl , fajnyogrod.pl