Go to content

Co zrobić, żeby twoja kawa była zdrowsza? Wystarczy, że dodasz jeden z tych pięciu składników

Fot. iStock/Eva Katalin Kondoros

Zapominasz o codziennej dawce witamin? Za to nigdy nie zapominasz o codziennej filiżance kawy? Może więc usmażyć, a raczej zagotować dwie pieczenie na jednym ogniu? 

Dodaj zdrową dawkę witamin, przeciwutleniaczy i wartości odżywczych do codziennej dawki kofeiny. Jak? Za pomocą jednej łyżeczki. Wypróbuj jeden z sześciu dodatków i zaparz swoją specjalną kawę z witaminami. Korzyści są niewątpliwe – od zwiększania energii, lepszego nastroju i ochrony serca, do poprawy życia seksualnego.

Posyp kawę cynamonem dla zdrowego serca

Cynamon daje codziennie potężną dawkę przeciwutleniaczy. Cynamon był używany zarówno jako przyprawa, jak i środek leczniczy od tysięcy lat. Ma on jedną z najwyższych właściwości antyoksydacyjnych wśród przypraw. Według cynamon może chroni nasze serce i mózg, może także zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i wzmocnić nasz układ odpornościowy.

Jak podawać? Wsyp pół łyżeczki cynamony do kawy lub zaparz kawę wymieszaną z jedną łyżeczką cynamonu.

Dodaj imbir

Posyp kawę odrobiną imbiru, żeby uzyskać nieco pikantny, aromatyczny smak. Imbir od wieków używany jest przy leczeniu nudności. Zawiera silne związki przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto pomaga zmniejszyć ból mięśni, obniżyć poziom cholesterolu i pomóc w trawieniu.

Dodaj imbir bezpośrednio do swojej kawy (do 1 łyżeczki na kubek).

Pij kawę z grzybami

Myślisz, że zwariowaliśmy? Otóż napar z grzybów może mieć zaskakujące korzyści dla twojego zdrowia. Grzyby mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i zwiększające odporność. Poza tym mogą zapobiegać chorobom wątroby, pomagać w trawieniu dzięki silnym prebiotykom.

Wspomagaj swoje trawienie dawką kurkumy

Jeśli często odwiedzasz blogi poświęcone zdrowiu, prawdopodobnie nie jest ci obca niesławna latte z kurkumą. Ta złota przyprawa posiada wiele korzyści leczniczych. Potęga przeciwutleniaczy wspomaga detoksykację wątroby, pomaga w trawieniu, a nawet może pomóc w leczeniu depresji.

Uwaga, aby zwiększyć korzyści zdrowotne kurkumy, należy połączyć je z szczyptą czarnego pieprzu, który poprawia biodostępność kurkumy, dzięki czemu przyprawa jest skuteczniejsza w mniejszych dawkach.

Dodaj do kawy kakao

Kakao jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy i największym źródłem żelaza na bazie roślin. Niezwykle korzystnie oddziałuje na nasze serce. Kakao obniża ciśnienie krwi, podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża poziom złego (LDL). Poza tym posiada właściwości antydepresyjne. No i jest pyszne.

Chcesz wypić najzdrowszą kawę na świecie? Wymieszaj 1 łyżk. surowego kakao w filiżance kawy dla zwiększenia w niej zawartości błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i magnezu.

I co wy na to? Dlaczego by nie urozmaicić filiżanki codziennej kawy i jeszcze czerpać dzięki temu zdrowotne korzyści?


źródło: Healthline