Zapominasz o codziennej dawce witamin? Za to nigdy nie zapominasz o codziennej filiżance kawy? Może więc usmażyć, a raczej zagotować dwie pieczenie na jednym ogniu?
Dodaj zdrową dawkę witamin, przeciwutleniaczy i wartości odżywczych do codziennej dawki kofeiny. Jak? Za pomocą jednej łyżeczki. Wypróbuj jeden z sześciu dodatków i zaparz swoją specjalną kawę z witaminami. Korzyści są niewątpliwe – od zwiększania energii, lepszego nastroju i ochrony serca, do poprawy życia seksualnego.
Posyp kawę cynamonem dla zdrowego serca
Cynamon daje codziennie potężną dawkę przeciwutleniaczy. Cynamon był używany zarówno jako przyprawa, jak i środek leczniczy od tysięcy lat. Ma on jedną z najwyższych właściwości antyoksydacyjnych wśród przypraw. Według cynamon może chroni nasze serce i mózg, może także zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Jak podawać? Wsyp pół łyżeczki cynamony do kawy lub zaparz kawę wymieszaną z jedną łyżeczką cynamonu.
Dodaj imbir
Posyp kawę odrobiną imbiru, żeby uzyskać nieco pikantny, aromatyczny smak. Imbir od wieków używany jest przy leczeniu nudności. Zawiera silne związki przeciwutleniające i przeciwzapalne. Ponadto pomaga zmniejszyć ból mięśni, obniżyć poziom cholesterolu i pomóc w trawieniu.
Dodaj imbir bezpośrednio do swojej kawy (do 1 łyżeczki na kubek).
Pij kawę z grzybami
Myślisz, że zwariowaliśmy? Otóż napar z grzybów może mieć zaskakujące korzyści dla twojego zdrowia. Grzyby mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i zwiększające odporność. Poza tym mogą zapobiegać chorobom wątroby, pomagać w trawieniu dzięki silnym prebiotykom.
Wspomagaj swoje trawienie dawką kurkumy
Jeśli często odwiedzasz blogi poświęcone zdrowiu, prawdopodobnie nie jest ci obca niesławna latte z kurkumą. Ta złota przyprawa posiada wiele korzyści leczniczych. Potęga przeciwutleniaczy wspomaga detoksykację wątroby, pomaga w trawieniu, a nawet może pomóc w leczeniu depresji.
Uwaga, aby zwiększyć korzyści zdrowotne kurkumy, należy połączyć je z szczyptą czarnego pieprzu, który poprawia biodostępność kurkumy, dzięki czemu przyprawa jest skuteczniejsza w mniejszych dawkach.
Dodaj do kawy kakao
Kakao jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy i największym źródłem żelaza na bazie roślin. Niezwykle korzystnie oddziałuje na nasze serce. Kakao obniża ciśnienie krwi, podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniża poziom złego (LDL). Poza tym posiada właściwości antydepresyjne. No i jest pyszne.
Chcesz wypić najzdrowszą kawę na świecie? Wymieszaj 1 łyżk. surowego kakao w filiżance kawy dla zwiększenia w niej zawartości błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i magnezu.
I co wy na to? Dlaczego by nie urozmaicić filiżanki codziennej kawy i jeszcze czerpać dzięki temu zdrowotne korzyści?
źródło: Healthline