Go to content

Nie daj się migrenie. Odpowiednia dieta wpływa na załagodzenie problemu

Fo. iStock/SIphotography

Ataki migreny to koszmar, z którym zmaga się wiele osób, bez względu na wiek. Ataki są bardzo silne i mogą trwać nawet do 72 godzin silnemu, a bólowi głowy w okolicy skroniowej mogą towarzyszyć również nadwrażliwość na światło, nudności oraz ból twarzy. Wiele cierpiących na migreny osób podczas ataku zostaje wyłączonych ze zwykłego funkcjonowania, aż do ustąpienia przykrych objawów.

Ważną kwestią poruszaną w temacie migren jest wpływ diety na pojawianie się i intensywność ataków. Badacze zajmujący się tym zagadnieniem uważają, że nawet 40% wszystkich przypadków ataków migreny powoduje niewłaściwa dieta, która największy wpływ ma na dzieci, bo dorośli lepiej kontrolują swoje zachowania i świadomie unikają kłopotliwych pokarmów. Wiadomo również, że migreny występują częściej u osób, które omijają posiłki lub są odwodnione.

Co szkodzi najbardziej?

Naukowcy starają się określić jakie rzeczy wyzwalają i nasilają ataki. Migrenicy najczęściej uczą się na własnym przykładzie, czego powinni unikać, by oszczędzić sobie cierpienia. Nie u każdego zadziała ta sama profilaktyka, ale warto szukać indywidualnych rozwiązań.

1. Czekolada

U części cierpiących na migrenę można zaobserwować wielką chęć na duże ilości czekolady chwilę przed atakiem. Z tego powodu trudno określić, czy czekolada wyzwala ten atak, czy chęć na nią związana jest jedynie z jego pojawieniem się.

2. Napoje z kofeiną

Wpływ kofeiny na pojawienie się migreny to kwestia wybitnie indywidualna, jednym szkodzi a innym pomoże zwalczać ból głowy. Trudno wyobrazić sobie dzień bez filiżanki gorącej kawy czy herbaty, wielu sięga również po energetyki, aby dodać sobie szybkiej energii. Tu należy zachować ostrożność, ponieważ energetyki są bardzo szkodliwe.

3. Wino i inne alkohole

Wino zawiera azotany, które u osób cierpiących na migrenę łatwiej rozkładają się na azotyny i przekształcają się w tlenek azotu, który ma związek z migrenami. Co więcej, tyramina obecna w czerwonym winie i innych napojach wysokoprocentowych, zwiększa dopływ krwi do mózgu, co może nasilić objawy.

4. Pożywienie wysokoprzetworzone

Uboższe w składniki odżywcze pokarmy nie służą zdrowiu, w dodatku zawierają tyraminę oraz duże ilości soli. Tyramina nasila objawy, a konserwanty mogą zwiększać dopływ krwi do mózgu i wywoływać ataki. Obecne w wędlinach azotany mogą powodować rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu. Należy zwrócić szczególną uwagę na konserwy mięsne i rybne, wędzonki, szynki, kiełbasy itp.

5. Sery dojrzewające

Sery żółte długodojrzewające (cheddar, brie, camembert) również zawierają duże ilości tyraminy.

6. Cytrusy

Są źródłem tyraminy oraz histaminy, które potencjalnie mogą utrudniać proces wydzielania neuroprzekaźników i powodować ataki migreny. Histamina obecna jest także w owocach morza, suszonych grzybach i drożdżach piekarniczych.

7. Rośliny strączkowe

Mimo licznych zalet zdrowotnych rośliny strączkowe zawierają substancje pochodzenia azotowego, więc mogą powodować rozszerzenie naczyń krwionośnych w mózgu i ból głowy.

8. Polepszacze smaku

Glutaminian sodu, aspartam, sztuczne substancje słodzące, siarczyny, mogą wywoływać ataki. Unikaj produktów z tymi dodatkami, takich jak gotowych zup w proszku, kostek rosołowych czy słodziki do napojów.

5 produktów, o których warto pamiętać w diecie przeciwko migrenie

1. Orzechy i nasiona

Orzechy i nasiona są bezcennym wsparciem dla układu nerwowego, ze względu na dużą zawartość magnezu. Wiele badań wskazuje na to, że mocny ból głowy może mieć związek z niedoborem magnezu — u pacjentów, którzy przyjmowali suplementy magnezu, częstotliwość ataków migreny zmalała o więcej niż 41 %.

2. Ryby morskie

Tłuste ryby morskie są ważnym sprzymierzeńcem w walce z migrenami. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 – EPA i DHA. Badania wykazały, że u pacjentów przyjmujących suplementy omega-3, już w ciągu sześciu tygodni zmniejszyła się częstotliwość oraz nasilenie ataków migreny. Warto spożywać cztery porcje tłuszczów rybnych w ilości 125 g tygodniowo, by osiągnąć podobny efekt.

3. Imbir

Imbir to naturalny środek przeciwzapalny, który blokuje działanie hormonów odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych. Imbir łagodzi również nudności towarzyszące migrenom.

4. Jajka

To doskonałe źródło ryboflawiny (witaminy B2), witamin D i B12, których niedobór prowadzi do ataków migrenowych.

5. Woda

Wypijanie małymi porcjami przez cały dzień 1,5-2 litry wody zmniejsza ryzyko wystąpienia ataków migreny. Odwodnienie powoduje zmniejszenie przepływu krwi do mózgu i utratę elektrolitów, które mogą powodować skurcz naczyń krwionośnych w mózgu i atak.

źródło: gurbacka.plmigrenicy.pl