Banan to owoc zbyt mało doceniany, a zawiera wiele cennych składników, które znakomicie działają na poprawę zdrowia, urody i witalności. Ten owoc, mimo że jest dość kaloryczny, ma tak dobry wpływ na organizm, że nawet na diecie warto po niego sięgnąć. Znakomicie nadaje się do robienia koktajli, pieczenia, owocowych sałatek i różnych deserów.
Można go wykorzystać również jako składnik naturalnych, domowych kosmetyków. Już jeden banan zjadany każdego dnia, jest zbawienny dla organizmu.
8 zalet banana, dla których warto jeść go codziennie
1. Poprawia trawienie i wpływa na uczucie sytości
Błonnik w bananach jest łatwo przyswajalny i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej pracy układu trawiennego. Szczególnie dobrze wpływa na utrzymanie wysokiego poziomu glukozy we krwi, co powstrzymuje nas przed podjadaniem i tyciem.
2. Wspiera bakterie probiotyczne
Banany stanowią świetną pożywkę dla dobrych bakterii, które zasiedlają organizm. To one wpływają nie tylko na sprawne trawienie, ale także na układ odpornościowy.
3. Reguluje ciśnienie krwi
Potas zawarty w bananach reguluje gospodarkę wodną w organizmie, przez co utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi. Poza tym potas wpływa na pracę mięśni, lepszą koncentrację i zdolność do nauki.
4. Koi nerwy
Obecny w bananie kwas foliowy, witamina B6 i magnez uspakaja, odpręża i chroni układ nerwowy. Jeden banan dostarcza taką ilość magnezu, która zapobiega niedoborowi tego minerału.
5. Pomaga w profilaktyce nowotworów
Banany obfitują katechiny i delfinidyny, czyli naturalne antyoksydanty. Według badań banany zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu piersi i raka nerek.
6. Dodaje sił
Banan to doskonałe źródło cukrów, czyli szybkiej energii, a także bomba witaminowa, która karmi mięśnie. Dodatkowo obecność witamin C i E neutralizuje wolne rodniki powstające w czasie wysiłku fizycznego.
7. Ułatwia zasypianie
Z tryptofanu, czyli aminokwasu obecnego w bananach, w organizmie wytwarzana jest serotonina. To właśnie ona wpływa na polepszenie samopoczucia i regenerujący sen.
8. Wzmacnia kości
Średniej wielkości banan całkowicie zaspakaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan, który jest niezbędny do prawidłowej budowy i funkcjonowania kości. Jest to istotne dla kobiet, szczególnie zagrożonych osteoporozą.
źródło: krokdozdrowia.com, gurbacka.pl