Go to content

Acerola – rekordzistka wśród owoców. Jesień to idealna pora, by sięgnąć po „owoc odporności”

Acerola
Fot. iStock

Acerola, zwana również wiśnią z Barbadosu, to niedościgniona rekordzistka pod względem zawartości witaminy C. Stanowi świetne wsparcie organizmu w czasie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, a jej wartości odżywcze zostały docenione również w kosmetyce. Nie bez przyczyny zalicza się ją do superfoods. Warto wiedzieć, co skrywa w sobie acerola i w jaki sposób można ją wykorzystać dla zdrowia i urody.

Acerola — czym się charakteryzuje ten niepozorny owoc?

Acerola (Malpighia emarginata) to niewielki egzotyczny owoc, należący do rodziny Malpighiaceae. Krzewy aceroli pochodzą z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie osiągają wysokość ok. 2-3 metrów. Kwitnie on od maja do listopada, po czym wydaje owoce, których potencjał prozdrowotny został doceniony.

Owoce aceroli są niewielkie, mogą osiągać średnicę od 1 do 4 cm, oraz wagę od 2 do 15 g. Wyglądem mogą kojarzyć się z owocami wiśni. Na początku owoce są zielone, a w miarę dojrzewania nabierają jasnoczerwonego zabarwienia. Ich smak najczęściej jest kwaśny i cierpki, choć zdarzają się również odmiany słodkie. Owoce najczęściej wykorzystywane są do produkcji soków i dżemów, więc właśnie pod tymi postaciami można je u nas kupić.

Acerola

Fot. iStock/Acerola

Co kryje w sobie acerola? 

Acerola bije na głowę natkę pietruszki, aronię, cytrusy i inne owoce uznane za dobre źródło witaminy C. W 100 g świeżej masy owoców znajduje się od 1000 do 4500 mg witaminy C. Niewielka garść owoców aceroli zawiera tyle witaminy C, co pół kilograma czarnej porzeczki. Różnica w zawartości tej witaminy jest aż dziesięciokrotna. Wystarczą 2-3 owoce tego krzewu, by dostarczyć właściwą dzienną ilość witaminy C dla dorosłego człowieka. Ponadto wśród witamin można wyróżnić także witaminę: A i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B 3, B5). Ponadto acerola jest dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, sód,

Owoce aceroli to skarbnica substancji chroniących zdrowie. Zawierają aż 17 rodzajów karetonoidów (w tym alfa-karoten, beta-karoten, luteina, beta-kryptoksantyna), antocyjany, polifenole (kwercetyna i rutyna.), flawonole, nienasycone kwasy tłuszczowe i aminokwasy (kwas asparaginianowy, alanina, prolina, seryna, GABA). Nic dziwnego, że właściwości aceroli zostały dostrzeżone i wykorzystane do wzmacniania organizmu jesienią i zimą.

Świeże owoce aceroli nie należą do kalorycznych — w 100g zawierają jedynie 32 kcal. Z kolei kaloryczność przetworów (soki, dżemy) zależy od ewentualnego dodatku cukru.

Właściwości zdrowotne aceroli 

Owoce aceroli znane są z działania wzmacniającego odporność oraz przeciwzapalnego. Przyjmowanie ich wspiera organizm w walce ze stanem zapalnym od momentu jego pojawienia się. Dzieje się tak ze względu na obecność polifenoli, witaminy C, kwercetyny i rutyny, zawartych w soku z tych owoców. Ponadto obecność witaminy C jest pomocna w zwalczaniu skutków choroby, obniża ryzyko wystąpienia  miażdżycy, uszczelnia naczynia krwionośne i normuje ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Warto również wspomnieć, że witamina C niezbędna do prawidłowego gojenia się ran i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, a tym samym przed przedwczesnym starzeniem się.

Acerola

Fot. iStock/Acerola

Acerola może chronić przed rozwojem cukrzycy 

Owoce aceroli mogą wykazywać działanie przeciwhiperglikemiczne, na co wskazują wstępne badania. W jednym z takich badań wykorzystano u myszy surowy ekstrakt polifenolowy (C-AP) z aceroli. Wyniki badań są obiecujące, ponieważ wskazują na działanie zapobiegawcze ekstraktu na hiperglikemię po posiłku u myszy.

Owoce aceroli mogą obniżać poziom cholesterolu

Z kolei badania przeprowadzone na potomstwie samic szczura cierpiących na cukrzycę wykazały, że podawanie im soku z aceroli wpłynęło na  obniżenie poziomu cholesterolu, triglicerydów, a także i glukozy. Podniosło również poziom HDL („dobrego” cholesterolu).

Chronią komórki przed uszkodzeniem

Owoce aceroli dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów (szczególnie kwasów fenolowych) są nieocenioną pomocą w ochronie komórek przed uszkodzeniami. Największą wartość ochrony DNA komórek mają owoce niedojrzałe, z powodu większej ilości witaminy C. W większym stopniu hamują one szkodliwe działanie wolnych rodników.

 Acerola działa przeciwbakteryjnie

Poddano obadaniom działanie przeciwdrobnoustrojowe ekstraktów fenolowych z owoców aceroli. Dzięki obecności flawonoidów wybrane  ekstrakty z frakcji flawonoidów wykazywały działanie przeciwko gronkowcowi złocistemu (Staphylococcus aureus).

Acerola

Fot. iStock/Acerola

Chroni wątrobę

Badania przeprowadzone z udziałem myszy wskazują, że sok z aceroli może zapobiegać uszkodzeniom wątroby wywołanym przez etanol. Wpływ na to działanie ma obecność witaminy C, fenoli, antocyjanów, flawonoli i wysokiej aktywności dysmutazy ponadtlenkowej (kluczowy enzym bariery antyoksydacyjnej organizmu).

Acerola poprawia kondycję skóry

Ekstrakt z aceroli chroni skórę przed negatywnymi skutkami promieniowania UV. Ponadto wykazuje działanie rozjaśniające, nawilżające, regenerujące i ujędrniające skórę. Jest to m.in. efekt obecności antyoksydantów, w tym witaminy C, która stymuluje produkcję kolagenu. Acerola to skuteczna broń przed przedwczesnym starzeniem się.

Acerola — gdzie można ją kupić?

Świeże owoce aceroli są nieosiągalne w Polsce, ponieważ miąższ aceroli jest dość delikatny i źle znosi dłuższy transport oraz przechowywanie. Z tego powodu acerola dostępna jest pod postacią gotowych produktów — soków, dżemów. Można ją kupić także w formie proszku, tabletek oraz płynnego ekstraktu. Istnieje wiele suplementów diety zawierających wyciąg z owoców aceroli.


źródło:  dietetycy.org.pl