Go to content

8 sposobów na lepszą odporność

Fot. iStock

Jest cenniejsza i bardziej skuteczna od najdroższych terapii świata. Naturalnej siły organizmu do obrony przed chorobotwórczymi ustrojami – nie zastąpi żaden lek. Oto kilka sprawdzonych metod jej wspierania!

Twój układ immunologiczny to fascynujący twór natury. Reaguje na otoczenie, ucząc się i zmieniając. Przecież żyjesz w środowisku wszechobecnych wirusów i bakterii. Znajdują się w powietrzu, pożywieniu, napojach, wodzie, w której pływasz. A jednak nie chorujesz, bo masz własny arsenał obronny, czyli odporność. Jednak jest nią nie tylko układ immunologiczny. To przede wszystkim kondycja całego organizmu, dająca gwarancję, że poradzi on sobie w sytuacji kontaktu z chorobotwórczym mikroorganizmem czy innym szkodliwym czynnikiem. I o tę kondycję trzeba umieć dbać. Do dzieła!

1. Nie zapomnij o śniadaniu

Jesienią i zimą dbaj o ciepły początek dnia. Dieta wzmacniająca odporność musi bazować na potrawach ciepłych, kaszach, dodatku rozgrzewających i „wysuszających” przypraw, jak: imbir, kurkuma, cynamon. Dlatego na śniadanie zjedz np. ciepłą owsiankę czy przebój zimowych śniadań – kaszę jaglaną. Według medycyny chińskiej (która zimno, wilgoć i wiatr, traktuje jako czynniki patogenne czyli takie, które powodują chorobę) rozgrzewa ona organizm i osusza wilgoć, czyli np. katar, mokry kaszel – likwiduje zaśluzowanie twoich śluzówek. (Jednocześnie zmniejsza ochotę na słodkości, częstą podczas infekcji. Słodycze są wtedy niewskazane, bo wirusy i bakterie też kochają cukier). Jaglankę możesz wzbogacić suszonymi, gotowanymi i pieczonymi owocami, miodem, bakaliami. Możesz też zjeść rosół, uznany za skuteczny środek do walki z mikroorganizmami chorobotwórczymi, np. tradycyjny, długo gotowany lub wegański z dodatkiem grzybów, imbiru i ziół albo tzw. zupę mocy, gotowaną wg zasady 5 przemian (na bazie warzyw, owoców i ziół).

2. Wybierz dietę odpornościową

Istnieją sposoby, by florę jelitową na tyle zmodyfikować dietą, że zasiedlą ją dobre odmiany bakterii, co podniesie twoją odporność. Jedz zgodnie z porą roku i klimatu, w którym żyjesz. Wybierz nasze polskie kiszonki – źródło probiotyków, które kolonizują przewód pokarmowy, tworząc barierę ochronną przed chorobotwórczymi patogenami. Występują one w największej ilości w takich produktach, jak: kapusta kiszona, ogórki, warzywa kiszone i sok z ogórków, kefir i jogurt naturalny, maślanka, naturalny zakwas buraczany

3. Chroń jelita

Silne leki, jak antybiotyki, stosowane zbyt często „na wszelki wypadek”, bardzo osłabiają mikroflorę jelitową. Przecież większość infekcji jest wywołana przez wirusy, których antybiotyki nie leczą. Zdrowe jelita są gwarantem odporności. To tam znajdują się grudki chłonne, produkujące immunoglobuliny chroniące nas przed łapaniem infekcji. Kiedy zasiedlające je bakterie zostaną zdziesiątkowane, do głosu dochodzą chorobotwórcze mikroorganizmy. Osłabiona zostaje bowiem, między innymi, ochronna funkcja śluzówki, co oznacza gorsze wchłanianie substancji odżywczych, ale również nieprawidłowo funkcjonuje układ odpornościowy tam zlokalizowany. Dlatego wzmocnij jelita, szczególnie po przebytej ciężkiej kuracji, stosując przez 2-3 miesiące probiotyki (zdrowotne kultury bakterii kwasu mlekowego) o udokumentowanej skuteczności. Wypróbuj też leki homeopatyczne, które możesz stosować profilaktycznie, kiedy przemarzniesz czy masz kontakt z kimś przeziębionym i boisz się zarazić, np. Aconitum, czy Nux vomica. A jeśli często chorujesz, wypróbuj np. Thymulinę, która stymuluje układ immunologiczny długofalowo. Ich działanie nie polega na niszczeniu drobnoustrojów, obniżaniu temperatury czy uśmierzaniu bólu. One tak aktywizują twój organizm, że umie poradzić sobie z infekcją sam. W efekcie choroba nie rozwinie się lub jej objawy ustępują szybciej. Dodatkowo wsparcie układu immunologicznego w zwalczeniu infekcji sprawia, że chorujesz rzadziej. Najlepiej jednak poradzić się lekarza stosującego homeopatię, bo skuteczność terapii wzrasta przy indywidulanym dobraniu leku do objawów choroby oraz ogólnego samopoczucia, także emocjonalnego. Każdy organizm inaczej reaguje na chorobę.

4. Stosuj naturalne antybiotyki 

Czyli przede wszystkim czosnek i cebulę – nie tylko w kuchni. Mają udowodnione naukowo silne działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, a nie szkodzą przy tym jelitom. Kiedy nadchodzi sezon katarów, zrób sobie np. syrop z cebuli. Tradycyjny, naturalny i najtańszy lek zgodny z tym, co rośnie w naszym klimacie. Pokrój dwie cebule, zasyp cukrem, zlej syrop – kiedy się utworzy. Zadziała profilaktycznie, a w razie czego pomoże na kaszel i katar, skróci przeziębienie – zawiera lotne związki o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym, witaminę C oraz wiele mikroelementów, np. cynk budujący odporność przeciwwirusową.

5. Suplementuj rozsądnie

Podstawowe witaminy odpowiedzialne za prawidłową odporność to D3 i C. Oczywiście, najlepszym ich źródłem byłaby natura. Wit. C obecna jest w największej ilości w papryce, brokułach, jarmużu, natce pietruszki, kapuście, kiwi, mango, mandarynkach, pomarańczach i cytrynach. Witaminę D natomiast najlepiej przyswajamy ze słońca – pod wpływem promieniowania słonecznego w skórze zachodzi jej synteza. Ale… Współczesne warzywa i owoce, ze względu na wyjałowienie gleby i szybkie uprawy, bywają ubogie w witaminy. Z kolei w okresie, kiedy słońca jest za mało, ale też latem – mamy obecnie zbyt mały kontakt z dobroczynnym promieniowaniem słonecznym (przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, stosujemy kremy z filtrem UV). Dlatego wymienione witaminy warto suplementować. Zalecana dawka dobowa D3 dla dorosłych to 2000 jm. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest większe niż przewidują polskie normy (na świecie są o wiele wyższe). Dlatego większość Polaków ma niedobór wit. C. Dawkowanie u osoby dorosłej powinno wynosić zatem 500-1000 mg.

6. Reaguj błyskawicznie

Kiedy poczujesz, że coś cię bierze. Musisz się wtedy szybko rozgrzać i spocić, co może zapobiec rozwojowi infekcji. Wypij więc herbatę z sokiem malinowym czy miodem, cynamonem, imbirem. Lub ziołową, np. lipy czy macierzanki – rozgrzewa niezwykle silnie. Skutecznym sposobem jest też, zaczerpnięte z medycyny chińskiej, moczenie stóp w wywarze z imbiru. Dwa centymetry świeżego kłącza gotujesz we wrzątku około 15 minut. Wywar wlewasz do miski, lekko chłodzisz i moczysz w nim stopy. W medycynie chińskiej imbir był zawsze stosowany do wypędzania z ciała zimna i wilgoci, np. po przemarznięciu na powietrzu. Możesz też wziąć gorącą kąpiel, a do wody dodać aromatyczne olejki eteryczne, np. tymiankowy, eukaliptusowy lub lawendowy.

7. Lecz się naturalnie

Jeśli już jednak zachorujesz. Nastąpił wielki powrót do babcinych terapii – zdrowych, bliskich naturze, ekologicznych. Wypróbuj zatem sok z owoców bzu czarnego o silnym działaniu przeciwwirusowym (najlepszy jest domowej roboty). Suchy, uciążliwy kaszel możesz wyleczyć, pijąc kompot z gruszek i migdałów (obranych i ugotowanych razem) – ułatwi odkrztuszanie. Nos udrożnisz i ułatwisz sobie oddychanie, wdychając parę z inhalacji parowej z dodatkiem rumianku, tymianku, olejku miętowego, sosnowego lub z drzewa herbacianego. Zaś ciepłe napary do picia z tymianku, majeranku i krwawnika osuszą wydzielinę i zadziałają przeciwbakteryjnie.

8. Uporaj się ze stresem

To on powoduje osłabienie całego organizmu – także układu odpornościowego. Oczywiście trudno go uniknąć w codziennym życiu, ale na pewno nie warto potęgować lękiem przed zachorowaniem i… złym stosunkiem do infekcji. Ta lekka, przebyta kilka razy w roku, trenuje układ odpornościowy, by się nie nudził i nie szukał poważniejszych wyzwań. Chorujesz, ale i uodparniasz się.Przy kolejnych infekcjach tym samym patogenem będziesz umieć się skutecznie obronić.Kiedy więc już zachorujesz, wsłuchaj się w swój organizm, zrób małą przerwę na odpoczynek. Infekcja bywa sygnałem, że potrzebujesz wytchnienia, co najmniej 8 godzin snu we właściwych porach (optymalnie między plus minus 22 a 6-8). Pozwól sobie na drzemkę w ciągu dnia, odpuść to, co pilne, lecz nieistotne, a skup się na tym, co ważne – może np. zaległa rozmowa z kimś bliskim, trudny problem do rozwiązania, który cię dręczy. Zrelaksowany organizm odzyskuje siły i samodzielnie wraca do zdrowia – czyli do stanu równowagi.

Przeczytaj także:

Jak wzmocnić odporność dietą?

Najlepsze dania wzmacniające odporność? Wypróbuj cztery wyjątkowe przepisy

10 odkryć Agnieszki Maciąg, które zmieniły jej życie

Jak szybko zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia?

Duch a odporność – naturalne metody dbania o siebie jesienią

 


Autorka: Dominika Bagińska

Konsultacja – lek. med. Joanna Gzik, pediatra z 35-letnią praktyką zawodową. W swojej pracy łączy elementy medycyny naturalnej, jak homeopatia i zioła. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Homeopatii Klinicznej. Wykładowca z zakresu homeopatii dla lekarzy.