Go to content

8 produktów spożywczych, które pokocha twoje serce

Fot. iStock/CoffeeAndMilk

Coraz częściej i więcej mówi się o zawale serca u kobiet i jego nie zawsze oczywistych objawach. Równie głośno należy mówić o tym, w jaki sposób zadbać o kondycję serca, by nie sprawiało nam kłopotu. Nikt świadomie nie chce pracować nad nieszczęściem, ale często zapominamy, że poza uprawianiem sportu, zdrowym snem i braku nałogów, równie ważne dla zdrowia jest mądre żywienie.

Pomijając kwestię wpływu na zdrowie fast foodów, których zła sława dawno dotarła już do każdego, trzeba mówić częściej o produktach, które wzmacniają serce. Sięganie po nie każdego dnia to konieczność, tym bardziej dobrze wiedzieć, co nasze serce pokocha szczególnie mocno.

8 produktów spożywczych, które pokocha twoje serce:

1. Pomidory

To doskonałe źródło potasu, witaminy C, E i kwasu foliowego, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Zawarty w nich likopen (najwięcej jest go w przetworzonych pomidorach, np. ketchupie, koncentracie) jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym szkodliwe wolne rodniki, chroniąc przed uszkodzeniami komórki serca. Pomaga on zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawałów i udarów.

Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain

Fot. Pixabay / condesign / CC0 Public Domain

2. Soja/tofu

Soja i jej przetwory zawierają sterole roślinne, białko i błonnik obniżające poziom cholesterolu LDL o ok. 13% w ciągu 6 miesięcy. Dzięki temu zapobiegają zapychaniu naczyń krwionośnych i zmniejszają ryzyko miażdżycy.

3. Orzechy

Orzechy  są źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (E, A, B, B1, PP), magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, kwasu foliowego. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz inne substancje normalizujące poziom cholesterolu we krwi.

Fot. iStock/grafvision

Fot. iStock/grafvision

4. Jabłka

Jabłka zawierają kwercytynę która wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

5. Oliwa z oliwek

To zdrowy tłuszcz, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i polifenole, które łagodzą stany zapalne w organizmie oraz neutralizują wolne rodniki.

6. Łosoś

Jest on źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które wykazują działanie ochronne na serce. Pomaga ograniczyć stan zapalny występujący w organizmie oraz tworzenie się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

energia

Fot. Pixabay / Meditations / CC0 Public Domain

7. Komosa

Zawiera dużo zdrowych nienasyconych tłuszczów oraz magnez, niezbędny do prawidłowej pracy mięśnia sercowego. Komosa pomaga obniżać ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn o ok. 29%.

8. Czarne jagody

Zawierają kwas acetylosalicylowy, który obniża ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych oraz odkładaniu złogów cholesterolowych w tętnicach.

źródło: dietetycy.org.plpolki.pl