Wielkanoc bez mięsa? Tak, spokojna głowa. Pasztety, ciasta, przekąski od najlepszych polskich blogerów: Basi Stareckiej, Elizy Kmity, Michała Korkosza i Marty Dymek. Spróbuj razem z nimi zaskoczyć swoich gości. To będzie śniadanie świąteczne inne niż wszystkie!
Wielkanocne tapas patatas Basi Stareckiej
- 2 szklanki mrożonego groszku 1 duży ugotowany ziemniak 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 /5 łyżek oliwy
- duża garść świeżej mięty
- trochę ugotowanych i odsmażonych ziemniaków do serwowania pasty
1. Zacznij od ugotowania groszku. Potrwa to chwilę, bo groszek ma to do siebie, że długo gotowany traci swój piękny kolor. Wlewamy wodę do garnka, a kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej groszek. W ciągu 2-3 minut powinien zdążyć zmięknąć, ale nie stracić koloru. Nie czekamy więc, od razu przecedzamy go przez sitko i zalewamy zimną wodą.
2. Przygotowujemy pastę z groszku. Do naczynia, w którym będziemy ją blendować, prócz wystudzonego groszku dodajemy ugotowany wcześniej ziemniak, czosnek, sok z cytryny, oliwę i dużą garść świeżej mięty. Zostawiamy sobie parę listków i kuleczek groszku do dekoracji tapas. Blendujemy składniki na gładką zieloną masę. Serwujemy ją na odsmażonych złotych i chrupiących talarkach ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Fasolowy pasztet z jabłkiem z Jadłonomii, czyli od Marty Dymek
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca
- 1 goździk
- olej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 1/2 szklanki ugotowanej fasoli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i czarny pieprz
- do wysypania foremki: olej i bułka tarta, mielone orzechy lub płatki owsiane
1. Cebulę pokrój w grube półksiężyce, jabłko obierz i pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzej sporo oleju, dodaj cebulę, jabłko, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździk. Smaż na średnim ogniu przez 10 – 12 minut do momentu, aż cebula będzie bardzo miękka i złota.
2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W międzyczasie w dużej misce zblenduj kaszę jaglaną.
3. Z usmażonej cebulki wyjmij wszystkie duże przyprawy, a następnie cebulkę dodać do miski z kaszą jaglaną.
4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj. Masę wyłóż do keksówki natartej olejem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi orzechami, piecz przez 45 – 50 minut.
- POLECAMY RÓWNIEŻ: Wielkanocne śniadanie według Andrzeja Polana
Sernik mango od Whiteplate, czyli od Elizy Kmity
Spód:
- 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (to są całe migdały, bez skórki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Masa:
- 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 4 małe jajka (lub 3 duże)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3/4 szklanki pulpy z mango (może być gotowa albo należy zmiksować 1 duże, dojrzałe mango)
Spód:
1. Migdały delikatnie podpraż na suchej patelni. Przełóż je do miski, na patelni umieść cukier, który należy rozpuścić. Dodaj migdały, obtocz je w karmelu i przełóż do blendera (lub miski, w której będziemy miksować) i drobno zmiksuj (nie na proszek, tak, żeby były kawałki migdałów).
Tortownicę 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, wsyp na dno migdały i zrób masę:
2. Ser wymieszaj z musem mango, cukrem, budyniem i wanilią (w misce, łyżką), następnie dodawaj po jednym jajku i miksuj – TYLKO do połączenia wszystkich składników, nie dłużej.
Przelej delikatnie na spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C i piecz ok. 50-60 min
Babka bananowa last minute ze złocistą polewą od Rozkosznego, czyli Michała Korkosza
- 1¾ szklanki (230 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 3 duże lub 4 małe dojrzałe banany (około 400 g masy bananowe bez skórki)
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- ⅔ szklanki (120 g) cukru brązowego
- ½ szklanki (120 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
Złota polewa z białej czekolady
- ⅓ szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
- ½ łyżeczki kurkumy
- 200 g białej czekolady, połamanej na kostki
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Formę do babki o średnicy 23 cm dokładnie wysmaruj masłem i obsyp mąką. Lepiej zrobić to dokładnie. Nie chcesz, aby babka przywarła do formy, niszcząc siebie i święta.
2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem w większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Następnie dodaj masło, cały czas mieszając masę. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia.
3. Masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź w formie 15 minut, następnie wyjmij babkę obracając ją “do góry nogami” z pomocą talerza lub patery. Wystudź całkowicie.
4. Przygotuj polewę. Zagotuj kremówkę z kurkumą. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw na 20 minut, aby polewa ostygła i stężała. Musi być jednak cały czas trochępłynna! Polej nią babką. Poczekaj, aż polewa osiądzie i zastygnie.