Lifestyle Psychologia

Umiesz kochać siebie? Przestań rezygnować ze swoich pragnień i marzeń

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
15 września 2020
Fot. iStock/sergio_kumer
 

Nie jesteśmy w tym mocne, o nie. Lepiej dbamy o innych niż o siebie. Nie umiemy walczyć o swoje marzenia, zbyt często rezygnujemy z nich, poświęcamy się, żeby komuś było lepiej. Boimy się, że jeśli spróbujemy być szczęśliwe, będziemy postrzegane jako egoistki. Tymczasem, zdrowy egoizm jest wręcz niezbędny dla równowagi psychicznej oraz do budowania takich relacji z innymi, które są dla nas satysfakcjonujące, a nie toksyczne. Czy potrafisz kochać siebie?

20 sygnałów, że naprawdę kochasz siebie

1. Lubisz tę osobę, którą widzisz codziennie w lustrze

Akceptujesz się, nie próbujesz być idealna. Znasz swoje mocne i słabe strony i jesteś z nimi pogodzona. Mogłabyś uścisnąć serdecznie tę osobę, która patrzy na ciebie z tafli lustra.

2. Potrafisz sprawić sobie przyjemność

Nie odkładasz wiecznie zakupu ulubionego kosmetyku na pózniej, nie wzbraniasz się przed spotkaniem w gronie przyjaciółek, jeśli czujesz, że tego właśnie potrzebujesz, że to dobrze na ciebie wpłynie.

3. Otaczają cię inspirujący ludzie

Bo tak wybrałaś. Chcesz mieć wokół mądre, dobre osoby, od których możesz się czegoś nauczyć i które mają na ciebie dobry wpływ.

4. Masz do opowiedzenia ciekawą historię

To znaczy, twoją historię.

5. Nie trzymasz się kurczowo przeszłości

Wiesz, że rozdziały zamknięte i zakończone są jedynie lekcją, doświadczeniem, a nie cieniem, który przesłania twoje obecne życie.

6. Oczekujesz najlepszego

Jesteś warta tego, żeby być szczęśliwa. Zasługujesz na wszystkie dobre rzeczy, które niesie los i inni ludzie.

7. Potrafisz przyznać, że się mylisz

Nie ma przecież w tym nic niezwykłego, nie jesteś nieomylna.

8. Jesteś autentyczna

Nikogo nie udajesz, ponieważ dobrze ci z samą sobą. Jesteś ze sobą szczera, nie oszukujesz samej siebie.

9. Lubisz spędzać czas poza domem

To znaczy, nie boisz się ludzi, nie boisz się nowych doświadczeń, nieznanego. To oznaka miłości własnej.

10. Dbasz o dobry sen i zdrowe jedzenie

To jedne z najpiękniejszych rzeczy, jakie możemy sobie podarować – zadbać o zdrowy organizm i dobre samopoczucie.

11. Lubisz swój styl

Nie silisz się na to, by kogoś naśladować. Jesteś zadowolona z tego, jak wyglądasz i co nosisz.

12. Nie określa cię to, jak wyglądasz

Ale to kim jesteś w środku. Jasne, lubisz dobrze wyglądać, dobrze się czuć w swojej skórze. Ale to cię nie definiuje.

13. Ufasz swojej intuicji

Znasz się na tyle dobrze, że wiesz, kiedy twoje przeczucia są słuszne.

14. Słuchasz swojego ciała

Dajesz mu odpocząć, kiedy jest zmęczone, dajesz mu ruch, kiedy go potrzebuje. Nie lekceważysz niepokojących objawów, regularnie wykonujesz badania.

15. Nie boisz się swoich emocji

Bo wiesz, że umiesz nad nimi zapanować, kiedy trzeba. A innym razem, dajesz się im prowadzić.

16. Twoje relacje z innymi są silne, ale nie uzależniające

Nie czujesz, że nie możesz bez kogoś żyć. Pewnie to życie byłoby inne, niepełne bez ukochanej osoby. Ale by po prostu żyć – wystarczasz sama sobie.

17. Znasz swoja wartość

Wiesz, że zasługujesz na wiele dobrego i wiesz, że nie zasługujesz na złe traktowanie.

18. Umiesz cieszyć się ze swoich osiągnięć

Nie umniejszasz ich, nie przykrywasz fałszywą skromnością. Celebrujesz każde małe „święto”.

19. Wiesz, czego pragniesz i nie boisz się o to poprosić

Niezależnie od tego, czego dotyczy to pragnienie.

20. Masz w życiu cel, do którego dążysz

Nie dla kogoś, nie dla jakiejś idei. Dla siebie samej. Po to, żeby niczego w życiu nie żałować i nie zastanawiać się „co by było gdyby…”


Na podstawie: lifehack.org


Lifestyle Psychologia

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 września 2020
Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym
Fot. iStock
 

Jak ukisić kapustę — to pytanie zadaje sobie wielu miłośników kiszonych warzyw, którzy postanowili po raz pierwszy wziąć się samodzielnie do pracy. Pomysł jest bardzo dobry, ponieważ kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jest kilka sposobów na to, jak ukisić kapustę w słoiku, w beczce i naczyniu kamionkowym.

Zalety kiszonej kapusty 

Kiszona kapusta od wieków jest obecna w polskiej kuchni i trudno sobie bez niej wyobrazić świąteczny bigos czy pierogi. Jest również niezastąpiona w zdrowej zimowej surówce, która wspiera odporność i dostarcza wielu cennych substancji dla zdrowia. Można kisić zarówno kapustę białą, jak i czerwoną, w ten sam sposób, ponieważ obie, choć w różnym stopniu, dostarczają podobnych, wartościowych substancji.

Fot. iStock

Kapusta dostarcza dużą ilość witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C. Nie brakuje im także minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Kiszona kapusta jest jeszcze bardziej wartościowa, ponieważ  w trakcie fermentacji namnażają się bakterie kwasu mlekowego, które są kluczowe dla odporności organizmu i właściwej pracy układu pokarmowego. Z tego powodu warto mieć pod ręką zapas kiszonej kapusty, która wyjątkowo skutecznie wzmacnia organizm.

Jak ukisić kapustę w słoiku?  

Aby ukisić białą lub czerwoną kapustę w słoiku, poza samą kapustą i przyprawami, potrzebne są słoje o pojemności jednego litra, ale mogą być także większe. Słoje należy najpierw umyć, a następnie wyparzyć, by pozbyć się ewentualnych szkodliwych drobnoustrojów, które zamiast doprowadzić do ukiszenia, doprowadzą do zepsucia się kapusty.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona — składniki

  • 5 kilogramów kapusty białej
  • 0,5 kilograma marchewki
  • 10 dag soli kamiennej
  • 2 łyżki kminku

Jak ukisić kapustę w słoiku?  

  1. Kapustę (białą lub czerwoną) poszatkuj, najlepiej przy pomocy szatkownicy, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchew przełóż do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby kapusta puściła sok.
  2. Po tym czasie dodaj  kminek, wymieszaj wszystko i kapustę z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Ubij  za pomocą drewnianej pałki kapustę, zakręć słoiki i zostaw je w ciepłym miejscu przez tydzień.
  3. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz i przebij kapustę za pomocą patyczka, aby uciekł z niej gaz. Zakręć słoiki raz jeszcze, mocno i wynieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.

Jak ukisić kapustę w beczce?  

Kiszenie kapusty w beczce to sposób na ukiszenie większej ilości tego warzywa na raz. Najlepsza do tego będzie beczka drewniana, wyparzona przed włożeniem do niej kapusty. Konieczna jest także chłodna piwnica do przechowywania kiszonki, o którą trudno np. w bloku.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona w beczce — składniki: 

Składniki przewidziane są na beczkę o pojemności 25 litrów.

  • 20 kg poszatkowanej kapusty
  • 3 kg tartej marchwi
  • 40 dag soli
  • przyprawy do smaku — kminek, liście laurowe, ziele angielskie, nasiona jałowca, ziarna pieprzu, suszony koper.

Jak ukisić kapustę w beczce?  

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Kapustę zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, aby puściła sok.
  3. Kapustę partiami wkładaj do beczki, przesypując ją marchwią i przyprawami. Po włożeniu każdej partii kapusty dokładnie i jak najdłużej ubijaj ją drewnianym ubijakiem, by uciekło z niej powietrze i puści sok. Kapusta nie powinna wypełniać całej beczki ze względu na sok, który będzie się wydzielał i może wyciekać z przepełnionego  środka.
  4. Kapusta powinna początkowo stać w cieple, lekko przykryta denkiem, by fermentacja przebiegała w prawidłowo.
  5. W kolejnym dniu kapustę ponownie ubij, by zakrył ją sok. Przebij ją do dna w kilku miejscach, żeby gazy uszły.
  6. Kapustę obciąż talerzykiem i czystym, wyparzonym kamieniem.
  7. Po upływie kilku dni zamknij beczkę, upewniając się, że kapusta nie wystaje ponad sok, ponieważ może spleśnieć. Gdyby soku było niewystarczająco, dolej przegotowaną wodę wymieszaną z solą (na litr wody 4 dag soli). Pojemnik wynieś do chłodnej piwnicy na całą zimę.

Jak ukisić kapustę w naczyniu kamionkowym (garnku)?

Ten sposób jest bardzo podobny do kiszenia w beczce, ale takie kiszenie kapusty w większym glinianym lub kamionkowym garnku pozwala na otrzymanie znacznie mniejszej ilości kiszonki. Ukiszoną już kapustę można albo włożyć w słoiki i odstawić na zimę, lub włożyć do lodówki i sięgać po nią w najbliższym czasie.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona w naczyniu kamionkowym — składniki:

  • 3 główki kapusty
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2-3 duże marchewki — opcjonalnie

Jak ukisić kapustę w naczyniu kamionkowym (garnku)?

  1. Zdejmij z główek kapusty wierzchnie liście, wyrzuć. Kapustę  przekrój na pół i drobno poszatkuj całość, wymieszaj z solą kamienną. Marchew zetrzyj na tarce lub za pomocą robota kuchennego na większe wiórki.
  2. Kapustę wymieszaj z marchwią i wkładaj do kamionkowego garnka warstwami, a każdą następną ugniataj drewnianym tłuczkiem. Na samą górę połóż deseczkę i dociąż kamieniem.
  3. Garnek postaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas usuwaj nadmiar soku, który powstanie. Po kilku dniach przebij ją do samego dna kijem tak, by powstały otwory do samego dna. Nie przykrywaj jej deseczką, zostaw tak na dobę, by nadmiar gazów mógł uciec.
  4. Po tym czasie przykryj czystą ściereczką, ułóż deskę i kamień, kapustę przenieś w chłodniejsze miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
  5. Gdy kapusta będzie już odpowiednio ukiszona, włóż ją do lodówki, a jeśli jest jej więcej, przełóż ją do wyparzonych słoików i wynieś do piwnicy lub spiżarni.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.przepisyonline.com 

Lifestyle Psychologia

Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz sałaty! O co tyle szumu? Czy naprawdę warto rozkochać się w zielonych warzywach liściastych?

Redakcja
Redakcja
15 września 2020
Fot. Materiały prasowe

Jesień powoli na horyzoncie, a Ty zastanawiasz się jak nie dać się zmianie aury i na co postawić w codziennym odżywianiu, by być w formie? O dobroczynnym wpływie zielonych warzyw liściastych na organizm zapewne już słyszałaś, ale jeśli wciąż zastanawiasz się, czy dieta bogata właśnie w te składniki działa, rozwiewamy wątpliwości. Wprowadź na stałe do menu zielone dary natury, a w podzięce wzmocnisz swoją odporność, będziesz cieszyć się ładniejszą skórę i talią
o jakiej nawet nie śniłaś.

Skąd pewność, że zielone warzywa liściaste są cenne dla zdrowia, a tym samym powinny na stałe zagościć w Twojej kuchni? Ano ze względu na chociażby składniki odżywcze, których mają pod dostatkiem. W sałacie, szpinaku czy jarmużu odnajdziemy takie witaminy jak: A, B, C, E czy K, a także błonnik pokarmowy.

Czytaj w liściach

Co jeszcze kryją w sobie zielone dobrodziejstwa natury? Warto zwrócić uwagę na prozdrowotne właściwości występujących w warzywach: azotanów i flawonoidów – podkreśla Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg – producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw. Te pierwsze pozytywnie wpływają na lepsze krążenie krwi, zmniejszając ryzyko nadciśnienia. Flawonoidy są z kolei nieocenione w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia i odpowiadają za powstawanie wielu chorób (w tym miażdżycy czy nowotworów). Oprócz tego, że zielone warzywa liściaste dodają energii i są skarbnicą cennych witamin oraz składników mineralnych, mają także inne zalety. – Jeśli dbamy o formę, z pewnością docenimy utratę zbędnych kilogramów, którą ułatwi nam niska kaloryczność zielonych warzyw. Innym pożądanym efektem takiej diety będzie poprawa kondycji skóry. Flawonoidy poprawiają bowiem mikrokrążenie, stąd ich częsta obecność w kremach przeciwzmarszczkowych – uzupełnia Katarzyna Głębocka.

Fot. iStock

Zielona kuchnia

Zielone warzywa liściaste to całe spektrum kulinarnych eksperymentów. Niezliczone możliwości przyrządzania warto wykorzystać, by przemycić zieloną dawkę zdrowia do przeróżnych potraw.
W sałatkach, które mogą pełnić rolę głównego dania, idealnie odnajdą się mieszanki sałat. Producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom foodies, tworząc idealnie skomponowane smaki. Poza popularnymi rukolą czy roszponką, w miksach znajdziemy np. sałatę fryzyjską, sałatę lodową, sałatę rzymską, cykorię endywię, cykorię radicchio, ale także młody szpinak, buraczka, marchewkę, białą kapustę czy kukurydzę. Dzięki mieszankom sałat, którym daleko do monotonnych kompozycji bez wyrazu, zyskujemy pełną ciekawych smaków, kolorów i kształtów bazę dania. Kruche, soczyste, karbowane, o słodkim łagodnym smaku bądź ostrzejsze o orzechowej nucie – naprawdę jest z czego wybierać – dodaje ekspert marki Eisberg. Sałaty sprawdzą się nie tylko w daniach na zimno. W wersji na ciepło zachwyci sałata rzymska z dodatkiem czosnku niedźwiedziego czy też posypana koperkiem sałata lodowa. W zależności od naszych kulinarnych upodobań zielone listki wykorzystać możemy także przy aksamitnych zupach kremach. Warto podziałać ze szpinakiem bądź jarmużem – zielone zupy z pewnością przypadną do gustu miłośnikom zdrowych i nieoczywistych propozycji.


Artykuł powstał we współpracy z Eisberg


Zobacz także

Jak nosić białe dżinsy, kiedy masz kilka kilogramów więcej? Poznaj kilka zasad, dzięki którym będziesz wyglądać kobieco i seksownie

7 symptomów depresji, o których byś nigdy nie pomyślała

5 rzeczy, które osoby wychodzące z depresji robią inaczej