Go to content

Trzy przepisy Beaty Kartowicz na Tłusty Czwartek. Te pyszności zawsze się udają!

Tłusty Czwartek to dzień, w którym Polacy kupują 100 milionów pączków. Na jednego obywatela przypada więc po – bagatela! – dwa i pół pączka. Tłusty Czwartek to też kolejki do cukierni. Na szczęście można te wszystkie pyszności przygotować w domu. I właśnie na tę okazję swoimi przepisami podzieliła się z nami restauratorka Beata Kartowicz. Wypróbuj błyskawiczne mini pączki z serka waniliowego, faworki (zwane też chruścikami) lub klasyczne duże pączki nadziewane pysznościami. Beata uwielbia karmić, gotuje z serca. A wszystkie jej przepisy są milion razy wypróbowane. Tu nie możesz mieć wpadki. Wszystko się uda!

Mini pączki z serka waniliowego

Składniki:

  • 280 – 300 g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie octu)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników.
  2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i spirytus lub ocet. Wymieszaj dokładnie.
  3. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190°C.
  4. Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka.
  5. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  6. Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Faworki

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek 
  • 2 łyżki spirytusu (lub octu) 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 7 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę.
  2. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  3. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało).
  4. Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec. Smażyć krótko na smalcu lub oleju 3-4 minuty

Klasyczne pączki

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej 
  • 1 szklanki mleka
  • 8 żółtka średnich jajek
  • 80g cukru – około 3 pełne łyżki
  • 50 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki spirytusu 
  • 1,5 kg smalcu do smażenia pączków

Składniki na lukier cytrynowy:

  • 6 łyżek soku z cytryny – 20 łyżek  cukru pudru 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub płatków migdałowych

Pozostałe dodatki 250 g powideł lub konfitury różanej, kajmaku lub czekolady, frużeliny wiśniowej i masy budyniowej z ajerkoniakiem do nadziewania pączków.

 Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło.
  3. Żółtka  i resztę cukru ubić mikserem.
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę mikserem z hakiem, a na  koniec dodać spirytus . (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm, użyłam szklanki
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Smażyć partiami na rozgrzanym smalcu( 170-180 stopni Celsjusza) wykładać na ręcznik papierowy.

Porady dodatkowe:

Jeżeli zdecydujecie się na nadziewanie pączków przed smażeniem, to pamiętajcie, że marmolada musi mieć temperaturę pokojową, a brzegi nadzianego pączka muszą być dobrze sklejone, bo marmolada nie wypłynęła.

Do ciasta drożdżowego na pączki należy dodać spirytus, sok z cytryny lub ocet, żeby pączki nie nasiąkały tłuszczem w trakcie smażenia.

Żeby pączki nie przypalały się w trakcie smażenia, można co jakiś czas wrzucać do garnka 2-3 plasterki surowego ziemniaka (ziemniaki dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym, żeby nie było na nich wody).

Z doświadczenia wiem, że paczków nie „nadziewa się” sama konfitura z róży, bo ten smak jest zbyt intensywny. Ja zawsze mieszam ją z mrożonymi malinami posypanymi cukrem.

By pączki miały biła obwódkę (po usmażeniu) ciasto musi być dobrze wyrośnięte.

Zobacz także: Ciasto z buraka? Dlaczego nie! Przepis na mięciutkie, wilgotne i lekko kakaowe ciasto buraczane

Beata Kartowicz

Restauratorka, szefowa kuchni, gotuje w „Dzień Dobry TVN”. Z wykształcenia jest technologiem żywności. Ukończyła wyższą szkołę kulinarną w sienie. Prowadziła 16. różnych restauracji.