Go to content

Świąteczny bigos wolno gotowany

Przygotowywanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie, które wymaga nie tylko dobrej organizacji, ale i niemałej ilości czasu. By uniknąć spędzania całego dnia w kuchni, warto skorzystać z urządzeń, takich jak wolnowar Crockpot, które wyręczają nas w gotowaniu. W ten sposób zaoszczędzimy sobie stresu i przygotowań na ostatnią chwilę, a przy okazji zwalniamy miejsce w piekarniku.

Klasykiem świątecznej kuchni jest bigos. Ten, tradycyjny jednogarnkowiec, gotowany przede wszystkim w okresie zimowym powstaje na bazie kiszonej kapusty i mięsa. Tradycyjnie do jego przyrządzania używano resztek pieczeni i wędlin po przyjęciach, które podnosiły smak potrawy. Nazwa „myśliwski” wzięła się stąd, że bigos przed laty zabierano w podróż i na polowania. Charakterystyczny smak nadają mu przede wszystkim suszone grzyby często z własnych zbiorów, aromatyczne śliwki suszone, pieczone mięsa i kiełbasa. Miłośnicy bigosu twierdzą, że należy go gotować możliwie długo na małym ogniu, niekiedy przez parę dni. Jednak wielu z nas zniechęca już sama myśl o wielogodzinnym gotowaniu, pilnowaniu i mieszaniu garnka z bigosem. Tym bardziej, że danie to łatwo się przypala, a my musimy jednocześnie przygotowywać inne, nie mniej czasochłonne dania świąteczne. 

Gotowanie bigosu ułatwi nam wolnowar. Urządzenie to sprawi, że zamiast przez parę godzin smażyć, gotować i mieszać potrawy w kilku garnkach możemy wszystko umieścić w jednym naczyniu i po kilku godzinach podać na stół aromatyczną
potrawę. I co ważne, przywitać gości bez śladu zmęczenia na twarzy. Wolnowar to prosty w obsłudze garnek elektryczny, w którym potrawy przyrządzane są w temperaturze od około 75 do 93°C. Umieszczone w nim składniki są powoli podgrzewane i utrzymywane przez długi czas poniżej poziomu wrzenia. Ciepło rozchodzi się w naczyniu równomiernie, dzięki czemu nic się tu nie przypali ani nie wykipi, a my nie musimy uzupełniać parujących płynów. W efekcie potrawy są aromatyczne i zachowują większość wartości odżywczych. Wszystko co musimy zrobić to umieścić składniki w wolnowarze, włączyć go i ustawić czas gotowania.

Potem można spokojnie wyjść z domu i zostawić włączony wolnowar, aby po powrocie nałożyć sobie na talerz parującą potrawę. Nie trzeba niczego mieszać ani próbować. Wolnowary Crockpot posiadają powłokę DuraCeramic™, która jest 4 razy
trwalsza od innych nieprzywierających powłok, nie ściera się i łatwo ją utrzymać w czystości. W tego typu urządzeniu można przyrządzić niemal wszystko, począwszy od rosołów i wywarów, po gulasze, mięsa duszone, esencjonalne zupy, ryby i owoce
morza, a nawet desery. Naukę gotowania w wolnowarze najlepiej zacząć od potraw jednogarnkowych takich właśnie jak bigos.

Staropolski bigos hultajski

Składniki

  • 1 kg odciśniętej kiszonej kapusty
  • 0.5 kg posiekanej białej kapusty
  • cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 0.5 kg rozdrobnionego mięsa (pieczone, gotowane lub świeże wędliny, skrawki szynki, plasterki kiełbasy, kawałki pieczonego drobiu)
  • liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu

Zaczynamy od namoczenia grzybów i śliwek, w osobnych miseczkach w ciepłej wodzie. Następnie podsmażamy na patelni cebulę, kiełbasę i inne mięsa. Wolnowar wypełniamy wodą po grzybach, winem oraz śliwkami. Szatkujemy kapustę białą i
razem z kiszoną przekładamy je do garnka. Dodajemy mięso i przyprawy. Zamykamy szczelnie wolnowar i ustawiamy na program LOW na 7 godzin.