Go to content

Przepis na Wielkanocny Mazurek (dla leniwych). Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Fot. iStock

Najbardziej efektowne i najprostsze wielkanocne ciasto świata! Za tradycyjnym i pięknym mazurkiem kryje się kruche ciasto i masa kajmakowa. No i oczywiście duuuużo pysznych bakalii.

Specjalnie dla was, zgodnie z obietnicą, mazurek dla leniwych, czyli prosty przepis na ciasto i sprawdzona, gotowa masa krówkowa (czyli kajmakowa) – w tym roku nasze ciasto będzie nas relaksować, gdy będziemy podjadać migdały i układać z nich dekorację na górze. Do dzieła!

Kruche ciasto

Czyli nasz spód mazurka.

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła (można użyć masła roślinnego do pieczenia, ale z tym”prawdziwym” smak jest niepowtarzalny, zaszalejcie)
  • 4 żółtka

Tak, to wszystko. Wyrabiamy w misce. Najlepiej przed rozwałkowanie wstawić ciasto na 15-20 min do lodówki, nie będzie się przyklejało do blachy.

Ciasto rozkładamy na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby urosło równomiernie warto nakłuwać je gęsto widelcem. Grubość ciasta nie powinna przekraczać ok. 1 cm, tym razem ciasto będzie tylko dodatkiem niezbędnym do zaserwowania pyszności na górze 😉 . Gdy ciasto jest już rozwałkowane na brzegach formujemy obramowanie (można pokusić się o artystyczne plecionki lub przygnieść ciasto do brzegu blaszki). Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza – aż do zrumienia ciasta.

Dobra wiadomość – możesz zamrozić część ciasta i gdy najdzie cię ochota na maślane ciastka wykorzystać już gotowe!

Możesz również skorzystać z wersji bardzo, bardzo dla leniwych i kupić zwykłe ciasto kruche w sklepie za ok 6-10 zł, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na podjadanie bakalii 🙂 .

Po upieczeniu czekamy aż ciasto wystygnie, wyciągamy je z blaszki. Na górę nakładamy naszą ulubioną masę kajmakową. Możecie kupić je praktycznie w każdym sklepie. My polecamy masy kajmakowe z Bakallandu, a do wyboru mamy:

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Tajemnica kajmaków Bakalland tkwi w idealnie przygotowanej recepturze. Doskonały smak i aromat oraz odpowiednia konsystencja zapewnią sukces kulinarny.  Do wyboru są aż 4 warianty smakowe: tradycyjny, orzechowy, kakaowy oraz nowość – Tiramisu.

Potem już wystarczy zacząć dekorowanie – czyli najprzyjemniejszą część pieczenia. Wystarczy odrobina wyobraźni. Pamiętajcie, że najpiękniejsze bazie i kwiaty robi się z płatków migdałowych :). Zobaczcie kilka dekoracyjnych pomysłów.

Pamiętajcie, żeby wysłać do nas swoje przepisy i zdjęcia – super nagrody w naszej akcji czekają (szczegóły znajdziecie na dole artykuły)!

 

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Fot. iStock

Akcja „Wielkanoc pachnąca tradycją z babcinymi przepisami oraz dekoracjami”

Przez najbliższe dwa tygodnie serdecznie zapraszamy was do wspólnych przygotowań  i delektowania się wielkanocnymi smakami, dekoracjami i pomysłami na to, co zapada w naszej pamięci na długie lata. Piszcie do nas!

W ramach naszej zabawy będziemy publikować dla was artykuły pełne wielkanocnych inspiracji, trików i najlepszych przepisów. Przesyłajcie do nas swoje przepisy, zdjęcia i świąteczne aranżacje! Wszystko to, co dla was jest symbolem Świąt Wielkiej Nocy, jest fragmentem waszej tradycji, tworzy wasze najpiękniejsze wspomnienia.

Przepisy, zdjęcia, filmy – wszystkie chwyty dozwolone 😉 Czekamy na wasze wiadomości – piszcie na adres kontakt@ohme.pl w temacie wiadomości wpisując „Wielkanoc”.

Prosimy o dołączenie do wiadomości poniższego oświadczenia:

Oświadczam, że jestem autorem nadesłanej pracy konkursowej oraz wyrażam zgodę na jej publikację przez portal Oh!me.
Wyrażam zgodę na wykorzystanie i przetwarzanie przez Organizatora swoich danych osobowych uzyskanych w związku z organizacją Konkursu, wyłącznie na potrzeby organizowanego Konkursu, zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).
Zaczaruj sobie święta

Najciekawsze propozycje opublikujemy na łamach naszego magazynu, a na autorów najlepszych, najpiękniejszych czy najbardziej chwytających nas za serca prac czekają fantastyczne nagrody!

Do dzieła!

Czas trwania akcji: 06.04.2017 – 19.04.2017 roku. Wyniki zostaną opublikowane na www.ohme.pl do dnia 27.04.2017 roku.

Nagrody:

logo ze sloncem

3 x Zestaw bakalii marki Bakalland (o wartości ok. 200 zł każdy)

IMG_4041

Świąteczne zestawy nagród od Bakalland

Święta najlepiej smakują z bakaliami, dlatego nie może zabraknąć ich na naszych świątecznych stołach i w potrawach, które będziemy przygotowywać. Dla Laureatów Bakalland przygotował zestawy bakalii, które doskonale sprawdzą się zarówno w daniach wytrawnych, , sałatkach jak i deserach. Bakalie to również doskonała przekąska w takcie przygotowań. W zestawach znajdują się między innymi: Złote owoce (miechunka peruwiańska), Orzechy włoskie Chandler, Mango, Ananas, Migdały, Śliwki całe owoce, Chrupiąca Sałatka, Nerkowiec, Wiśnia soczysta, Rodzynki Bursztynowe, Żurawina z sokiem z granatu.

logo-210x120px

1 x POŚCIEL DWUSTRONNA PASTICHE BUTTERFLY BLUE

Posciel-dwustronna-Pastiche-Butterfly-blue

2 x Obrus prostokątny 130 x 160 cm

1 141-13

Obrus prostokątny to doskonała dekoracja stołu, umili czas przy porannej kawie, nada podniosły ton ważnej uroczystości, przykryje zadrapany blat ukrywając jego mankamenty – charakter i styl obrusu zależy od tkaniny z jakiej zostanie uszyty.

2 x Taca BUTTERFLY

Taca-Butterfly-45x31-cm

Regulamin akcji dostępny jest tutaj.