Wypijanie odpowiedniej ilości wody i innych płynów jest ważne przez cały rok, nie tylko latem. Odwodnienie to stan, w którym tracimy wodę oraz elektrolity, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewystarczająca ilość płynów w codziennej diecie może skutkować przykrymi konsekwencjami dla zdrowia i urody.
Już wzmożone pragnienie i ciemniejszy kolor moczu świadczą o problemie. Zamiast czekać na poważniejsze kłopoty, warto regularnie popijać niewielkimi porcjami różne płyny. To nie musi być woda, jeśli ktoś nie przepada za jej neutralnym smakiem. Można sięgać również po mleko i jego przetwory, soki wyciskane z warzyw i owoców. Ale nie tylko. Do dyspozycji są także napoje roślinne, które jeszcze nie zdobyły takiej popularności, ale mają ku temu wielkie szanse.
3 niecodzienne napoje, które doskonale nawadniają
1. Kwas chlebowy
Kwas chlebowy to oryginalny napój, który ma wielowiekową tradycję. Dla wielu osób stanowi on zdrową i pyszną alternatywę dla napojów gazowanych, bo jego smak zdecydowanie orzeźwia. Kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji chleba i jest on doskonałym źródłem dobrych bakterii probiotycznych, ważnych dla zdrowia człowieka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i składniki mineralne, takie jak cynk czy selen. Zawiera również alkohol, więc nie powinny po niego sięgać kobiety ciężarne.
Kwas chlebowy można kupić gotowy lub wykonać samodzielnie.
Składniki:
- woda źródlana,
- cukier lub miód,
- chleb razowy,
- drożdże,
- rodzynki.
Chleb należy podpiec do zarumienienia w piekarniku, a wodę zagotować. Przestygnięty chleb należy zalać ciepłą wodą i odstawić na 3 godziny. Z drożdży, cukru lub miodu przygotować należy zaczyn, który dodaje się do roztworu. Mikstura powinna odstać dobę w temperaturze pokojowej. Następnie trzeba odcedzić napój i wlać go do wyparzonych butelek (do wysokości 3/4) z dodatkiem rodzynek. Przez 3 dni trzeba je przechowywać w pozycji leżącej, w chłodnym pomieszczeniu. Następnie należy go przetrzymywać w lodówce maksymalnie miesiąc. Ze względu na obecność gazu, należy odkręcać butelki z kwasem delikatnie.
2. Sok z brzozy
Sok z brzozy to kolejny znany od stuleci specyfik o delikatnym, słodkim smaku, znakomicie nawadniający i cenny dla zdrowia. Jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, aminokwasy, składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, miedź, magnez), antyoksydanty i pochodne kwasu salicylowego (ze względu na jego obecność, soku nie poleca się dzieciom). Wykorzystuje się go podczas detoksu organizmu oraz moczopędnie i wzmacniająco na organizm. Gotowy sok z listków lub pączków i pnia brzozy jest dostępny w wielu sklepach.
3. Sok z aloesu
Aloes to roślina zawierająca wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, w tym witaminy A, C, E, kwas foliowy (B9), cholinę, B1, B2, B3 (niacyna), B6, B12. Aloes zawiera także wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź, mangan. Jest pomocny w oczyszczaniu i nawadnianiu organizmu, znakomicie sprawdza się w łagodzeniu podrażnień skóry i przyspiesza gojenie ran. Zawiera sporo cukrów prostych, więc powinien być spożywany z umiarem. Powinny zrezygnować z niego kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci, osoby ze stwierdzonymi chorobami wątroby i dróg żółciowych, a także alergicy. Sok można zrobić samodzielnie.
źródło: wylecz.to, www.poradnikzdrowie.pl