Go to content

Letnie pyszności, które wzmocnią nasze serca – zajadaj dla zdrowia!

Fot. iStock/Petar Chernaev

Choć stereotypowo uważa się, że choroby układu krążenia są typowo męską dolegliwością, to prawda jest zupełnie inna – z ich powodu umiera co druga Polka, a na zawał aż jedna trzecia z nich! Lato to doskonała pora roku na to, by zadbać o nasze serca, gdyż więcej odpoczywamy, częściej i chętniej zażywamy aktywności fizycznej, a natura obdarowuje nas smakołykami pełnymi cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Zobaczcie, co warto wprowadzić do swojej letniej diety, by wzmocnić serce i wspomóc nasz układ krążenia.

Pomidory

Pomidory zna każdy i wielu nie wyobraża sobie gotowania bez ich udziału. Zawierają witaminy z grupy B, witaminy C, K i E, a także kwas foliowy, biotynę, magnez, potas. Są także źródłem likopenu – przeciwutleniacza, który opóźnia procesy starzenia i posiada właściwości chroniące przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami i chorobami serca. Obróbka termiczna nie niszczy go, wręcz przeciwnie – sprawia, że jest lepiej wchłaniany przez nasz organizm! Latem warto sięgać po pomidory z naszych rodzimych upraw, dojrzałe na pełnym słońcu i najpyszniejsze, a nawet zamknąć je w słoiku na zimę przyrządzając soki, przeciery i sosy.

Jagody

Te leśne czarne perły są źródłem cennych polifenoli – organicznych związków chemicznych występujących naturalnie w roślinach, które mają bardzo silne działanie przeciwutleniające. Polifenole wpływają także na zmianę profilu lipidowego, zmniejszając poziom cholesterolu LDL  (tego uznawanego za zły dla naszego zdrowia) na korzyść cholesterolu HDL (tego, który jest dla nas dobry i konieczny). Pomagają też zredukować nadciśnienie tętnicze. Nie szkodzi im gotowanie czy pasteryzacja, więc można śmiało z jagód przyrządzać przetwory, ciasta, dodawać do porannej owsianki. Najwięcej polifenoli mają jagody leśne, ale i borówki hodowlane są w nie całkiem zasobne, więc warto wprowadzić je do letniej diety.

Ciemne winogrona

Winogrona to nie tylko pyszne owoce, ale także źródło witamin (szczególnie A i C), potasu, wapnia, fosforu oraz flawonoidów – związków o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i uszczelniającym naczynia krwionośne. Naukowcy są przekonani o cennych właściwościach winogron i twierdzą, że ich regularne spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza odporność na insulinę, co prowadzi do obniżenia ryzyka chorób serca i cukrzycy. Ponadto winogrona pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, który jest jedną z przyczyn miażdżycy, udarów czy zawałów serca. Najlepiej jeść je w całości, ale i lampka czerwonego wina od czasu do czasu nie zaszkodzi. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny jednak uważać na winogrona, gdyż zawierają spore ilości glukozy i fruktozy.

Fot. iStock/mythja

Fot. iStock/mythja

Aronia

Aronia to naturalny środek na wzmocnienie naszej odporności i dostarczenie organizmowi, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia oraz potasu. Wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze, wspomaga wzrost poziomu adiponektyny – hormonu o działaniu przeciwzapalnym, przeciwmiażdżycowym i zwiększającym wrażliwość na insulinę, który ponadto pomaga w odbudowie uszkodzonych naczyń tętniczych. Aronia jest bogata w witaminy C, PP i E , a zawarte w niej biofrawonoidy walczą z wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi, działają korzystnie na naczynia krwionośne wzmacniając je, poprawiając ich elastyczność i uszczelniając ich ścianki. Aronia zalecana jest także w profilaktyce chorób oczy, takich jak jaskra czy zaćma.

Czarna porzeczka

Już 100 gram czarnej porzeczki pozwala na pokrycie zapotrzebowania organizmu na witaminę C w aż 260 procentach! Owoc ten znany jest ze swoich właściwości antynowotworowych i przeciwmiażdżycowych, ponadto pomaga regulować ciśnienie krwi i obniżyć poziom złego cholesterolu. Warto po nią sięgać ze względu na dużą zawartość bioflawonoidów i kwasów fenolowych, działających przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie oraz hamujących rozwój bakterii i grzybów.

Warto wiedzieć!

Na choroby wieńcowo- naczyniowe umiera w Polsce około 250 kobiet dziennie, a u 1/3 przyczyną śmierci jest zawał serca. Objawy zawału u kobiet są nieco inne niż u mężczyzn i bardziej niejednoznaczne, co wpływa na trudniejsze rozpoznanie. Co powinno nas zaniepokoić?

– nieswoiste objawy przypominające grypę, przeziębienie lub niestrawność

– ból ramienia lub karku, promieniujący do pleców lub żuchwy

– nagłe poczucie osłabienia i duszności

– mdłości

– zawroty głowy

– wzmożona potliwość pomimo braku większego wysiłku i umiarkowanej temperatury.

Warto zadbać o serce poprzez odpowiednią dietę i zadbanie i prawidłową masę ciała, aktywność fizyczną, unikanie stresów i regularne badania profilaktyczne.

Na podstawie:  www.biokurier.pl