Lifestyle

Co lepiej usunąć z diety, by schudnąć – tłuszcze czy węglowodany? Znamy odpowiedź

Pani Mądrala
Pani Mądrala
9 marca 2018
1 z 1

Co lepiej usunąć z diety, by schudnąć - tłuszcze czy węglowodany? Znamy odpowiedź

Fot. iStock/ereidveto

I wiecie, co wam powiem? Chrzanię już te wszystkie diety i mądre rady o eliminacji jakichś składników. Od dziś zaczynam po prostu zdrowo się odżywiać i więcej ruszać. Będę dalej wcinać swoje ukochane makarony i pizzę, ale zmienię nieco strategię – wszystko będę przygotowywać sama, na bazie zdrowych produktów. I na słodycze (w granicach rozsądku) też będę sobie pozwalać, a co! Byle tylko umiar zachować.

Jednak, stara dobra zasada MŻ (Mniej Żreć) jest jednak najskuteczniejsza i nie ma udziwniać.

Ktoś dołącza do mnie? Żremy mniej od dzisiaj?

Źródło: Business Insider

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Czego lepiej nie podgrzewać w mikrofalówce? Ta wiedza może zaoszczędzić sprzątania lub uchronić przed pożarem

Pani Mądrala
Pani Mądrala
13 marca 2018
1 z 1

Czego lepiej nie podgrzewać w mikrofalówce? Ta wiedza może zaoszczędzić sprzątania lub uchronić przed pożarem

Fot. iStock/Maximkostenko

Owoce

Cóż, na taki pomysł bym nie wpadła, żeby podgrzewać owoce w mikrofalówce.  Ale jeśli ktoś rozważa, to lepiej, by odstąpił od tego pomysłu, ponieważ owoce zawierają bardzo dużo wody.

Styropianowe opakowania

Okazuje się, że pod wpływem wysokiej temperatury i długiego czasu podgrzewania (a mowa tu o kilku minutach zaledwie) mogą się stopić! A wtedy nie dość, że mikrofalówka do czyszczenia, to jeszcze trzeba się obejść smakiem…

Metalowe przedmioty

Lepiej uważać także na naczynia z pozłacanymi i posrebrzanymi elementami. W mikrofalówce mogą zacząć iskrzyć, a to grozi pożarem!

Zamknięte naczynia

Wszystko, co zakręcone lub zamknięte (butelki, słoiki, pudełka próżniowe) należy otworzyć przed podgrzaniem w mikrofalówce. Chodzi o ciśnienie, które można drastycznie wzrosnąć w trakcie podgrzewania.

Zimne naczynia

Lepiej nie wkładać do mikrofali szklanej miski, która dopiero co została wyjęta z lodówki. Może rozpaść się na kawałki pod wpływem wysokiej temperatury.

Trochę powiało grozą, prawda?

Źródło: Ładny dom

PoprzedniNastępny
Lifestyle

Zawijasz wszystko w folię aluminiową? Teraz przestaniesz

Pani Mądrala
Pani Mądrala
8 marca 2018
1 z 1

Zawijasz wszystko w folię aluminiową? Teraz przestaniesz

Fot. iStock/Denia Fernandez

Folia aluminiowa jest cudowna, ponieważ chroni jedzenie przed działaniem czynników zewnętrznych, a to oznacza, że wydłuża zdatność do spożycia. Niestety, do pożywienia może przenikać glin, będący podstawowym związkiem chemicznym tworzącym folię aluminiową. W niewielkich ilościach jest nieszkodliwy dla zdrowia. Problem w tym, że w określonych sytuacjach tego glinu wytwarza się więcej.

Przede wszystkim nie wolno w folię aluminiową zawijać produktów o odczynie kwaśnym, ponieważ wtedy wytwarza się najwięcej szkodliwych związków. Nie należy również używać jej do pieczenia, ponieważ źle reaguje na wysokie temperatury. Lepiej też nie przechowywać w niej nic w lodówce dłużej niż kilka dni.

Kiedy wiadomo, że zaszła niepożądana reakcja? Gdy jedzenie będzie miało metaliczny posmak. Lepiej go nie jeść.

Pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie jednak folii aluminiowej, ja też wciąż mam ją w domu. Dlaczego? Ponieważ można ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Sprawdza się przy prasowaniu i myciu naczyń. Już niebawem wam o tym opowiem. Na dziś wystarczy tych wszystkich rewelacji…

Źródło: Deccoria

PoprzedniNastępny