7/7 Drożdżowe jagodzianki
Zapach i smak drożdżowych jagodzianek kojarzy się z wakacjami u babci na wsi. Jeśli chcesz poczuć się tak, jak wtedy, możesz przygotować je w swoim domu.
Aby przygotować ciasto potrzebujesz: 1 kg mąki do posypywania, 10 dag drożdży, 0,5 l mleka, 1,5 szklanki cukru, 2 jajka, szczypty soli, aromat śmietankowy, pół kostki margaryny.
Dodatkowo potrzebujesz: 0,5 l jagód, 0,5 szklanki cukru, jajko, 1 szklanka cukru pudru.
Przygotowanie nadzienia z jagód: Umyte i osuszone owoce połącz z cukrem.
Przygotowanie: Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i dodaj po 2 łyżeczki cukru i mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby rozczyn podrósł. Pozostałą mąkę przesiej, połącz z cukrem i solą, dodaj jajka, aromat i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj dokładnie. Dodaj zimny, ale płynny tłuszcz. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i zostaw do wyrośnięcia. Kiedy już będzie gotowe, przygotuj stolnicę. Posyp ją mąką i ugniataj ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i szklanką wytnij krążki. Na ich środek kładź jagody i ulep drożdżówki. Kiedy już wszystkie będą gotowe, ułóż je na natłuszczonej blaszce. Na wierzchu posmaruj jajkiem i odstaw jeszcze do wrośnięcia. Piecz 20-25 min. w temperaturze 180-190 stopni. Gotowe jagodzianki możesz posypać cukrem pudrem.