Zupa krem z topinamburu – tego po prostu trzeba spróbować! To wyższy poziom kremowości, delikatności i aromatu. Oprócz smaku, topinambur kusi swoimi właściwościami i wysoką wartością odżywczą przy stosunkowo małej kaloryczności. Czy potrzebujecie więcej powodów, żeby spróbować takiej zupki?
Topinambur
Jak wygląda topinambur? Ta roślina zdecydowanie kojarzy się ze słonecznikiem. Rośnie wysoko – do 2 m wysokości. Topinambur wytwarza podziemne rozłogi, na których końcach wyrastają skupiska bulw o wypukłych oczkach i nieregularnym kształcie. Bulwy topinamburu mogą mieć różne kolory skórki (biała, żółta, czerwona, fioletowa), co zależy od hodowanej odmiany tej rośliny. Bulwy są jadalne, bardzo smaczne, gotowe do zbioru od okresu jesieni do pierwszych mrozów. Bulwy topinamburu przypominają hybrydę imbiru z ziemniakiem 😉
Bulwy topinamburu są bardzo bogate w składniki odżywcze. Znajdziemy w nich witaminy i minerały takie, jak:
- witaminę A,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6),
- witaminę C
- witaminę D
- potas,
- magnez,
- żelazo,
- cynk,
- wapń,
- mangan,
- miedź,
- fosfor,
- siarka.
Zawiera również inulinę, pektyny oraz błonnik. Nie jest również bardzo kaloryczny – porcja 100 g bulwy zawiera 72 kcal.
Zupa krem z topinamburu
Zupa krem z topinamburu to delikatne danie, do którego topinambur wyjątkowo pasuje.
Składniki:
- 1/2 litra bulionu jarzynowego
- 200 g topinamburu
- 100 g kalafiora
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżka masła (lub oliwy)
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- szczypta soli
Zupa krem z topinamburu – przygotowanie
Topinambur – przepis na zupę krem jest prosty i bardzo smaczny.
- W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż ok. 2 minuty.
- Dodaj obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
- Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.