Go to content

Zupa krem z brokułów w 6 odsłonach – znajdź swój ulubiony przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią
Fot. iStock

Zupa krem z brokułów to bardzo smaczne, lekkie, zdrowe i sycące danie, które sprawdzi się na zwykły obiad, a także jako posiłek na diecie. Można ją serwować na różne sposoby, z dodatkami lub bez. Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, lub cukinią zdecydowanie podbije serca smakoszy.

Zupa krem z brokułów

Pełna witamin zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nią nawet kulinarny laik. Można ją serwować z groszkiem ptysiowym, grzankami czy z podprażonymi nasionami słonecznika lub dyni, oraz przygotować w nieco innych wariantach smakowych, w zależności od dodatku warzyw, lub sera żółtego czy topionego. A warto sięgać do przepisów na nią, ponieważ w brokułach tkwi wiele zalet dla zdrowia. W zielonych różyczkach znajdziemy witaminy A, C, K, PP, witaminy z grupy B (B1, B2 i B6) i kwas omega-3. Nie brakuje w nich także błonnika, który ułatwia pracę układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu łatwiej uniknąć napadów głodu i niezdrowego podjadania. Poza tym brokuły są niskokaloryczne — w 100 g ugotowanych brokułów znajdziemy jedynie 35 kcal. Z tego powodu zupa krem z brokułów (bez sera czy śmietany) jest dobrym pomysłem na dietetyczny posiłek.

Zupa krem z brokułów — sprawdzony przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów — składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku litr bulionu.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z brokułów z serkiem topionym — przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów z serkiem topionym — składniki: 

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ziarna słonecznika

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku bulion.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującymi się brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj, by się dokładnie rozpuścił.
  5. Zupę dopraw solą, pieprzem.
  6. Na suchej patelni podpraż przez kilka minut ziarna słonecznika. Podprażonymi ziarnami posyp zupę. Gotowe.

Zupa krem z brokułów i groszku — przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Kremowa zupa z brokułów i groszku — składniki:

  • 1 l bulionu
  • duży brokuł
  • 2 duże ziemniaki
  • puszka zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • grzanki

Przygotowanie:

  1. Brokuł podziel na różyczki, opłucz, ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj ziemniaki, wrzuć brokuł i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
  3. Do warzyw dodaj odsączony z zalewy groszek i pokrojony czosnek. Zagotuj i zdejmij zupę z ognia. Zmiksują ją, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.

Zupa krem z brokułów i cukinii — przepis

Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, cukinią

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów i cukinii — składniki: 

  • 3 małe cukinie
  • mały brokuł (lub pół dużego)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pieprz
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 l szklanki bulionu
  • kawałek żółtego twardego sera
  • szczypiorek

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój w kosteczkę. Cukinie pokrój na mniejsze części. Jeśli są duże, starsze, usuń grubą skórkę i pestki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Dodaj cukinie oraz kawałki brokuła. Podsmaż kilka minut na małym ogniu i zalej bulionem. Gotuj do miękkości.
  4. Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, przypraw solą i pieprzem.
  5. Zetrzyj na dużych oczkach tarki żółty twardy ser, dodaj go do zupy, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
  6. Posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Kremowa zupa z brokułów i kalafiora — przepis

Fot. iStock

Kremowa zupa z brokułów i kalafiora — składniki: 

  • 2 l wody
  • 2-3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka,
  • mały korzeń selera
  • kilka zielonych liści pora
  • duża główka brokuła
  • pół dużej główki kalafiora
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • grzanki

Przygotowanie: 

  1. Z wody, udek, marchwi, pora, selera i pietruszki ugotuj wywar mięsno-warzywny.
  2. Brokuł i kalafior podzielić na różyczki i umyj.
  3. Wywar przecedź, marchew, seler i pietruszkę  zostaw na talerzyku. Do wywaru dodaj brokuł i kalafior, gotuj przez ok. 15 min. Następnie dodaj warzywa wyłowione z wywaru i zmiksuj na krem przy pomocy blendera.
  4. Zupę dopraw  solą, pieprzem, odrobiną chili i gałką muszkatołową, zaciągnij śmietaną i podaj z grzankami.

Zupa krem z brokułów fit — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów fit — składniki: 

  • litr wody
  • duży brokuł
  • pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • mały ziemniak
  • mała marchewka
  • kawałek korzenia selera
  • mała pietruszka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Filet z kurczaka umyj, włóż do garnka — posól, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj około 30 minut, po czym wrzuć marchew, pietruszkę, seler, gotuj przez 15 minut.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu z warzywami, gotuj razem ok. 10 minut, aż brokuł zmięknie.
  3. Z wywaru usuń pierś, ziele angielskie i liść laurowy, zupę zblenduj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij jogurtem naturalnym.