Zupa krem z brokułów to bardzo smaczne, lekkie, zdrowe i sycące danie, które sprawdzi się na zwykły obiad, a także jako posiłek na diecie. Można ją serwować na różne sposoby, z dodatkami lub bez. Zupa krem z brokułów w wersji fit, z serkiem topionym, z kalafiorem, groszkiem, lub cukinią zdecydowanie podbije serca smakoszy.
Zupa krem z brokułów
Pełna witamin zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nią nawet kulinarny laik. Można ją serwować z groszkiem ptysiowym, grzankami czy z podprażonymi nasionami słonecznika lub dyni, oraz przygotować w nieco innych wariantach smakowych, w zależności od dodatku warzyw, lub sera żółtego czy topionego. A warto sięgać do przepisów na nią, ponieważ w brokułach tkwi wiele zalet dla zdrowia. W zielonych różyczkach znajdziemy witaminy A, C, K, PP, witaminy z grupy B (B1, B2 i B6) i kwas omega-3. Nie brakuje w nich także błonnika, który ułatwia pracę układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu łatwiej uniknąć napadów głodu i niezdrowego podjadania. Poza tym brokuły są niskokaloryczne — w 100 g ugotowanych brokułów znajdziemy jedynie 35 kcal. Z tego powodu zupa krem z brokułów (bez sera czy śmietany) jest dobrym pomysłem na dietetyczny posiłek.
Zupa krem z brokułów — sprawdzony przepis
Zupa krem z brokułów — składniki:
- 2 brokuły
- 2 ziemniaki
- marchew
- cebula
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka masła
- śmietana
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku litr bulionu.
- Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
- Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z brokułów z serkiem topionym — przepis
Zupa krem z brokułów z serkiem topionym — składniki:
- 2 brokuły
- 2 ziemniaki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- ziarna słonecznika
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku bulion.
- Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującymi się brokułami.
- Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj, by się dokładnie rozpuścił.
- Zupę dopraw solą, pieprzem.
- Na suchej patelni podpraż przez kilka minut ziarna słonecznika. Podprażonymi ziarnami posyp zupę. Gotowe.
Zupa krem z brokułów i groszku — przepis
Kremowa zupa z brokułów i groszku — składniki:
- 1 l bulionu
- duży brokuł
- 2 duże ziemniaki
- puszka zielonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- grzanki
Przygotowanie:
- Brokuł podziel na różyczki, opłucz, ziemniaki pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj ziemniaki, wrzuć brokuł i zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
- Do warzyw dodaj odsączony z zalewy groszek i pokrojony czosnek. Zagotuj i zdejmij zupę z ognia. Zmiksują ją, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Zupa krem z brokułów i cukinii — przepis
Zupa krem z brokułów i cukinii — składniki:
- 3 małe cukinie
- mały brokuł (lub pół dużego)
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pieprz
- tymianek
- sól
- pieprz
- 1,5 l szklanki bulionu
- kawałek żółtego twardego sera
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i drobno pokrój w kosteczkę. Cukinie pokrój na mniejsze części. Jeśli są duże, starsze, usuń grubą skórkę i pestki.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
- Dodaj cukinie oraz kawałki brokuła. Podsmaż kilka minut na małym ogniu i zalej bulionem. Gotuj do miękkości.
- Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, przypraw solą i pieprzem.
- Zetrzyj na dużych oczkach tarki żółty twardy ser, dodaj go do zupy, dobrze wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty.
- Posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Kremowa zupa z brokułów i kalafiora — przepis
Kremowa zupa z brokułów i kalafiora — składniki:
- 2 l wody
- 2-3 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka,
- mały korzeń selera
- kilka zielonych liści pora
- duża główka brokuła
- pół dużej główki kalafiora
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- grzanki
Przygotowanie:
- Z wody, udek, marchwi, pora, selera i pietruszki ugotuj wywar mięsno-warzywny.
- Brokuł i kalafior podzielić na różyczki i umyj.
- Wywar przecedź, marchew, seler i pietruszkę zostaw na talerzyku. Do wywaru dodaj brokuł i kalafior, gotuj przez ok. 15 min. Następnie dodaj warzywa wyłowione z wywaru i zmiksuj na krem przy pomocy blendera.
- Zupę dopraw solą, pieprzem, odrobiną chili i gałką muszkatołową, zaciągnij śmietaną i podaj z grzankami.
Zupa krem z brokułów fit — przepis
Zupa krem z brokułów fit — składniki:
- litr wody
- duży brokuł
- pojedynczy filet z piersi kurczaka
- mały ziemniak
- mała marchewka
- kawałek korzenia selera
- mała pietruszka
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka umyj, włóż do garnka — posól, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i zalej wodą. Gotuj około 30 minut, po czym wrzuć marchew, pietruszkę, seler, gotuj przez 15 minut.
- Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu z warzywami, gotuj razem ok. 10 minut, aż brokuł zmięknie.
- Z wywaru usuń pierś, ziele angielskie i liść laurowy, zupę zblenduj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij jogurtem naturalnym.
źródło: www.przyslijprzepis.pl