Zupa krem to coraz popularniejsza propozycja ciepłego posiłku. Gęsta, kremowa zupa jest bardzo sycąca, a w chłodniejsze dni doskonale rozgrzewa. Zupa krem doczekała się wielu wariantów, ale są takie, które cieszą się szczególnym powodzeniem wśród smakoszy. Bez wątpienia należą do nich: zupa krem z dyni, cukinii, brokułów, pomidorów, pieczarek, białych warzyw, kalafiora, pora, czy topinamburu.
Zupa krem z dyni — przepis
Zupa krem z dyni — składniki:
- 100 dkg dyni bez skóry
- duża marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- cebula
- 2 mniejsze ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu
- pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- tymianek
- grzanki
Przygotowanie:
- Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem.
- Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
- Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.
Zupa krem z brokułów — przepis
Zupa krem z brokułów — składniki:
- 2 brokuły
- 2 ziemniaki
- marchew
- cebula
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka masła
- śmietana
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku litr bulionu.
- Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
- Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z pomidorów – przepis
Zupa krem z pomidorów – składniki:
- 400 g pomidorów z puszki
- 400 g przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu z jarzyn
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- cebula
- mały ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- duża garść świeżych liści bazylii
- sól
- zmielony czarny pieprz
- cukier
- 2 – 4 łyżki serka mascarpone lub 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- pieczywo czosnkowe lub grzanki jako dodatek
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż 1-2 minutę na niewielkim ogniu.
- Wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, przypraw oregano, solą, pieprzem, cukrem do smaku.
- Zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 25 – 30 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), zblenduj na gładką masę. Zaciągnij kremówką lub mascarpone, wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii i podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami.
Zupa krem z kalafiora — przepis
Zupa krem z kalafiora — składniki:
- duży kalafior
- 2 ziemniaki
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 1,5 litra bulionu lub wody
- 1 łyżka masła
- śmietana
- sól
- pieprz
- szczypta curry
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku bulion (wodę).
- Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
- Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
- Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
- Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.
Zupa krem z pora — przepis
Składniki na zupę krem z pora:
- 2,5 litra wody (lub bulionu)
- 3 duże pory
- 2 duże cebule
- ok. 600 g ziemniaków
- 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz
- ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek
- grzanki lub groszek ptysiowy
Kremowa zupa z pora – wykonanie:
- Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory.
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
- Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili).
- Po nałożeniu na talerz zupy posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z pieczarek — przepis
Zupa krem z pieczarek — składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 400 g ziemniaków
- marchew
- korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kilka liści pora
- cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
- Ziemniaki oraz włoszczyznę pokrój, zalej wodą (2,5 l), dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i gotuj od momentu wrzenia 20 minut. Liście pora i przyprawy usuń, gdy wywar będzie gotowy, pozostałe warzywa zostaw w garnku.
- Gdy wywar będzie się gotował, posiekaj drobno cebulę, oczyść i pokrój pieczarki i razem z cebulą podduś je na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć je do wywaru z warzywami, gotuj wszystko razem jeszcze kilka minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksuj, zaciągnij zupę śmietaną, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Zupa krem z topinamburu — przepis
Zupa krem z topinamburu — składniki:
- 1/2 litra bulionu jarzynowego
- 200 g topinamburu
- 100 g kalafiora
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżka masła (lub oliwy)
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż ok. 2 minuty.
- Dodaj obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
- Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.
Zupa krem z białych warzyw — przepis
Zupa krem z białych warzyw — składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 2 spore korzenie selera
- 5 ziemniaków
- 1 biała część pora
- 1 korzeń pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa,
- pieprz
- sól
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Seler, ziemniaki, por, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
- Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę czosnek, po czym wszystko zblenduj.
- Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Nałóż na talerze zupę, posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym.