Lifestyle

Podróżnicze lifehacki

Redakcja travelduck.pl
Redakcja travelduck.pl
7 października 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Poznaj tricki, dzięki którym można swobodnie wyciągnąć nogi w czasie podróży samolotem, sprytną metodę na efektywne pakowanie oraz dowiedz się, dlaczego zawsze warto mieć przy sobie kilka woreczków strunowych.

Wygoda i bezpieczeństwo

Jeżeli w samolocie zawsze masz problem z miejscem na nogi, przed wejściem na pokład zapytaj personel, czy możesz usiąść przy wyjściu ewakuacyjnym. Jedyne, co będzie od Ciebie wymagane, to podstawowa znajomość angielskiego i deklaracja pomocy przy ewakuacji w przypadku awarii.

W samolotach należących do innych niż tanie linie lotnicze miejsce z dodatkową przestrzenią na kończyny dolne można zarezerwować (za opłatą) już na etapie kupowania biletu.

Przed wyjazdem koniecznie zeskanuj lub zrób zdjęcia wszystkich dokumentów: paszportu/dowodu osobistego, książeczki szczepień i wyślij sobie na maila lub zgraj na pendrive’a. Jeżeli zgubisz oryginały, dzięki kopiom wszystkie procedury w ambasadzie będą trwały znacznie krócej.

Przed wyjazdem dokładnie zaplanuj to, gdzie będziesz trzymać pieniądze. Najlepiej, aby były ulokowane w kilku miejscach. Doskonale sprawdzi się niewielka torebka na szyi. Dobrym pomysłem jest też kupienie specjalnego paska tzw. money belt.

Trzymanie całej gotówki i kart w małej saszetce to też dobry patent, ale pamiętaj, aby mieć ją zawsze na oku, nie przesuwaj jej do tył, a pasek przewlecz przez szlufki spodni. Niestety popularne nerki są często odcinane przez złodziei – możesz nawet nie poczuć, kiedy ją stracisz.

Wszelkiego rodzaju niewielkie przedmioty, jak klucze czy karty pamięci można schować w etui na okulary, w którym będą zabezpieczone przed uszkodzeniem.

Pamiętaj o tym, że niektóre marki szczególnie mocno przyciągają złodziei. Warto więc zrezygnować z dużych rzucających się w oczy napisów. Na telefon kup etui, nawet pasek od aparatu można wymienić na bardziej neutralny niż ten z żółtym napisem. Taki manewr nie kosztuje dużo, a może uratować nie tylko cenny sprzęt, ale również Ciebie.

Fot. Materiały prasowe

Rolowanie ubrań i płyn dezynfekujący

Popularne woreczki strunowe są bardzo przydatne w podróży. Można w nich przechowywać kosmetyki, jedzenie, dokumenty, kable, drobiazgi, a nawet pieniądze – szczególnie jeżeli istnieje ryzyko ich zamoczenia lub uszkodzenia. To bardzo sprytny sposób na porządek w walizce lub plecaku. Najlepiej zaopatrzyć się w kilka sztuk o różnych rozmiarach. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie.

Oszczędzające miejsce pakowanie to nie lada umiejętność. Dobrym sposobem jest rolowanie. Ułożone w ten sposób koszulki czy bielizna zajmują znacznie mniej miejsca. Aby mieć pewność, że nic się nie “rozwinie”, można ciasno spakować ubrania w woreczki strunowe lub owinąć sznurkiem – sznurek też przyda się w podróży, np. do rozwieszenia prania.

Płyn do dezynfekcji jest niezastąpiony chociażby w sytuacjach, kiedy nie ma gdzie umyć rąk. Z kolei jednorazowe chusteczki antybakteryjne będą pomocne w przypadku drobnych skaleczeń.

Następną bardzo przydatną w podróży rzeczą są nawilżane chusteczki. Można się nimi nie tylko umyć, ale też wytrzeć ubłocone buty czy kurtkę.

Tzw. trytki czyli opaski zaciskowe zajmują niewiele miejsca w bagażu, a są bardzo przydatne. Dzięki nim naprawisz rozerwanego japonka, wzmocnisz zapięcie plecaka, przymocujesz bagaż w autobusie.

Zabierz ze sobą też kilka dodatkowych foliowych woreczków, a nawet worek na śmieci – może się przydać w czasie deszczu lub na brudną bieliznę i ubrania.

Bezpieczeństwo i wygoda to dwie najważniejsze czynniki udanej podróży. Z tego względu warto poświęć pakowaniu więcej czasu i zrobić to z dużym wyprzedzeniem. Dzięki temu do minimum ograniczysz niemiłe niespodzianki i w pełni skorzystasz z uroków wakacyjnego wyjazdu.

Fot. Materiały prasowe

Sprawdź, dokąd możesz wyruszyć z Travelduck:

Materiał Prasowy Travelduck


Lifestyle

Masa do wafli – 5 przepisów na domowe słodkości

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 października 2020
Masa do wafli z mleka w proszku, bez mleka w proszku, z galaretką
Fot. iStock

Masa do wafli jest niezastąpiona do przełożenia andrutów. Za tym smakiem dzieciństwa zapewne wielu tęskni, bo mimo że można kupić przekładane masą wafle, ich smak odbiega od tego, co pamiętamy z domu rodziców czy babć. Na szczęście przygotowanie domowych słodkości nie jest trudne, a sama masa do wafli również nie sprawia kłopotu podczas gotowania. Najczęściej wybieramy przepisy, w których prym wiedzie masa do wafli z mleka w proszku, bez mleka w proszku, z galaretką lub śmietaną. Warto wrócić do dawnych smaków i przygotować tę smaczną i prostą przekąskę do kawy.

Andruty zna i lubi chyba większość ludzi. Chrupiące wafle znakomicie komponują się z dżemem, masłem czekoladowym, ale zawsze najlepiej smakuje w ich wypadku domowa masa do wafli. Jej konsystencja sprawia, że łatwo ją rozprowadzić na waflach, ale z nich nie spływa. Można ją przyrządzić na różne sposoby i w różnych smakach, co zależy od zalecanych dodatków w konkretnym przepisie. Smak mogą zmieniać ulubione galaretki, dodatek soku lub kruszonych orzechów. Wybór ulubionej to wyłącznie kwestia indywidualnego gustu.

Masa do wafli z mleka w proszku — przepis

Masa do wafli z mleka w proszku, bez mleka w proszku, z galaretką

Fot. iStock

Masa do wafli z mleka w proszku. Składniki:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku

Przygotowanie:

  1. Masło lub margarynę rozpuść w małym garnku z mlekiem oraz cukrem. Dodaj kakao, zamieszaj, zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku.
  2. Energicznie masę wymieszaj, by nie powstały grudki. Masę odstaw do lekkiego przestygnięcia. Gdy wystygnie będzie już gotowa do nałożenia na wafle. Jeśli nie uda się na tyle dobrze wymieszać masy, by pozbyć się grudek, należy ją przetrzeć przez sitko.

Masa do wafli bez mleka w proszku — przepis

Masa do wafli z mleka w proszku, bez mleka w proszku, z galaretką

Fot. iStock

Masa do wafli bez mleka w proszku. Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżki kaszy manny

Opcjonalnie:

  • 6 łyżek bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu rozpuść masło lub margarynę, dodaj mleko, kakao, cukier i kaszę mannę.
  2. Powstającą masę dokładnie wymieszaj, aby uniknąć tworzenia się grudek.
  3. Gotuj przez chwilę masę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż przestygnie. Jeśli lubisz, możesz dodać do masy drobno siekane lub roztłuczone orzechy włoskie, dla urozmaicenia smaku masy.

Masa do wafli z galaretką — przepis

Masa do wafli z mleka w proszku, bez mleka w proszku, z galaretką

Fot. iStock

Masa do wafli z galaretką. Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 75 g  galaretki truskawkowej w proszku
  • 75 g galaretki agrestowej w proszku

Przygotowanie: 

  1. Do rondelka wrzuć masło i cukier, roztop je.
  2. Zimną śmietanę rozmieszaj z surowym jajkiem i dolej do masła i cukru, zamieszaj.
  3. Weź drugi rondelek i masę podziel na dwie równe części — do jednej dodaj proszek do galaretki w jednym smaku, do drugiej części proszek do galaretki w drugim smaku. Wybór smaków i kolorów może być dowolny, według indywidualnego gustu.
  4. Obie masy zagotuj w rondelkach do zgęstnienia i ostudź. Masy są gotowe do przełożenia wafli.

Masa do wafli z mleka i cukru — przepis

Fot. iStock

Masa do wafli z mleka i cukru. Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie: 

  1. Mleko wlej do garnka, dodaj do niego cukier i zagotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Gotowanie może potrwać ok. 2 godzin. Gdy masa zacznie gęstnieć, trzeba ją mieszać częściej, ponieważ ma tendencję do przywierania i przypalania. Pod sam koniec gotowania masa powinna zyskać nieco brązowy kolor i odpowiednią gęstość.

Masa do wafli ze śmietaną — przepis

Masa do wafli z mleka w proszku, bez mleka w proszku, z galaretką

Fot. iStock

Masa do wafli ze śmietaną. Składniki:

  • szklanka cukru,
  • szklanka śmietany 12%,
  • kostka masła lub margaryny
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 3 łyżki soku o smaku takim samym jak galaretka

Przygotowanie:

  1. Margarynę rozpuść w rondlu, dodaj do niej cukier. Wymieszaj dobrze do rozpuszczenia składników. Gdy składniki się połączą, wsyp proszek do galaretki i wymieszaj.
  2. Do masy wlej śmietanę i wymieszaj dobrze. Masę zdejmij z ognia i przestaw w chłodne miejsce, by nieco stężała.
  3. Gdy masa będzie już bardziej gęsta, dolej do niej wybrany sok i wymieszaj. Masa jest gotowa do przełożenia andrutów.

źródło: www.przyslijprzepis.pl, www.znotatnika.pl

Zobacz także

Nie ma metody skuteczniejszej, niż prawda. O cienkiej granicy ludzkiego zaufania

Pięć najlepszych gier na spotkania towarzyskie – sprawdź, która pasuje do ciebie [QUIZ]

Wybierz rysunek, który zaintrygował cię najbardziej i dowiedz się, co o tobie mówi ten wybór