Go to content

Zupa grzybowa na cztery sposoby, na co dzień i od święta

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem
Fot. iStock

Zupa grzybowa jest chętnie przyrządzanym daniem, szczególnie jesienią, kiedy świeżych grzybów nie brakuje. Warto korzystać z tego czasu, ale i poza sezonem, grzyby suszone i mrożone dają wiele możliwości w kuchni. Szczególnym powodzeniem cieszy się zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, serwowana na święta oraz zupa krem z grzybów. To przepisy łatwe do przygotowania i każdy wyczaruje z nich pyszną zupę na obiad lub na bożonarodzeniowy stół.

Zupa grzybowa — na co zwrócić uwagę, wybierając grzyby?

Zupa grzybowa może być przyrządzona z wielu gatunków jadalnych grzybów. Nadają się do niej np.: borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, maślak zwyczajny, pieprznik jadalny (kurka), czy pieczarka bulwiasta. Zupa ze świeżych grzybów jest najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna. Ale grzyby, poza walorami smakowymi posiadają wiele wartościowych substancji. Zawierają błonnik, białko, węglowodany, witaminy z grupy B (B2, B3, B9), witaminę C i E. Nie brakuje w nich składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor i potas.

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Wykorzystując grzyby w kuchni, należy zwrócić uwagę na ich świeżość. Grzyby można przechowywać przez krótki czas, i jak najszybciej należy je przetworzyć. Po zbiorze należy je przetransportować w wiklinowym koszu — należy unikać reklamówek foliowych, w których mogą się zaparzać. Aby posłużyły do zupy, trzeba je oczyścić z pozostałości ściółki i owadów, a następnie ugotować, zamrozić lub ususzyć. Im wcześniej zjedzone lub poddane obróbce termicznej grzyby, tym lepsze i bardziej bezpieczne. Jeśli nie ma możliwości przetworzenia ich od razu, możesz przetrzymać je w lodówce, ale najlepiej nie dłużej niż 12 h. Najlepiej spożyć je bądź przerobić tego samego dnia po zebraniu. Długo leżące grzyby zaczynają wytwarzać substancje, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa wigilijna z suszonych grzybów — składniki: 

  • 40 g grzybów suszonych
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • cebula
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wodą i mocz przez noc. Następnie gotuj je ok. 20 minut na małym ogniu.
  2. Warzywa (poza cebulą) obierz i zetrzyj na tarce o dużych.
  3. Cebulę obierz, posiekaj drobno, zeszklij na maśle i wraz ze startymi warzywami dodaj do gotujących się grzybów. Dorzuć kostkę grzybową i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
  4. Pod koniec zagęść zupę mąką rozprowadzoną ze śmietaną, mąką i odrobiną wywaru.
  5. Podawaj z łazankami.

Zupa grzybowa z makaronem — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa z makaronem — składniki: 

  • 600 g świeżych leśnych grzybów
  • 3 udka z kurczaka (tzw. pałki)
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 cebule
  • śmietana
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • olej do smażenia
  • makaron

Przygotowanie:

  1. W garnku w 1,5-2 litrach wody ugotuj wywar z udek i włoszczyzny.
  2. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki, cebulę pokrój w kostkę.
  3. W osobnym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby, sól i duś 10 minut mieszając. Gdy sok z grzybów odparuje, wlej do grzybów wywar (warzywa i skrzydełka wcześniej wyciągnij), zagotuj, dopraw i zaciągnij śmietaną do smaku.
  4. Osobno ugotuj ulubiony makaron, wyłóż go na talerze i zalej zupą. Podawaj posypane poszatkowaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa krem — przepis

zupa grzybowa z makaronem, czy ziemniakami, oraz zupa grzybowa krem

Fot. iStock/zupa grzybowa

Zupa grzybowa krem — składniki: 

  • 500 g świeżych grzybów
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • biała część pora
  • cebula
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • śmietana
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • odrobina masła do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Świeże grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaj grzyby i duś je na małym ogniu.
  3. Umyj i obierz włoszczyznę, pokrój ją na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do garnka z wodą, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj sól i gotuj aż do miękkości warzyw. Po tym czasie warzywa wyjmij i zamiast nich dodaj przygotowane wcześniej grzyby. Gotuj je przez 15-20 minut, gdy zmiękną zblenduj wszystko na idealnie gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę zaciągnij niewielką ilością śmietany. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa grzybowa z ziemniakami — przepis

Fot. iStock

Zupa grzybowa z ziemniakami — składniki: 

  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra domowego bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • ¼ szklanki śmietany 30 %
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 garść świeżego kopru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło i przesmaż na nim przez 5 minut pokrojone grzyby. Po tym czasie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmaż razem przez 1 minutę.
  3. Grzyby wraz z ziemniakami zalej bulionem, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj zupę od chwili zagotowania na wolnym płomieniu ok. 15 minut, by ziemniaki się  nie rozgotowały.
  4. Zupę zabiel zahartowaną śmietaną, dopraw ją do smaku solą i pieprzem – gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj posypaną siekanym koperkiem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl