Zupa tajska z kurczakiem to jedna z najbardziej popularnych i pysznych zup w kuchni azjatyckiej. Choć sama potrawa jest egzotyczna, jej przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności. Potrzebne składniki również nie przysparzają zakupowych trudności – praktycznie wszystko znajdziecie w dużym supermarkecie lub sklepie typu kuchnie świata. Jest milion powodów, żeby ją wypróbować. A potem zacząć szaleć z własnymi wersjami tego przepisu.
Zupa tajska z kurczakiem – przepis
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- 1,5l bulionu drobiowego (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
- 1 saszetka pasty curry (ja użyłam zielonej, poniżej zdjęcie. Można kupić np. tu )
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (ewentualnie masła)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia (lub pół dużej)
- 5-6 świeżych pieczarek
- 1 mała cebula
- natka pietruszki do dekoracji
- do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy (gotowanie według przepisu na opakowaniu).
Zupa tajska z kurczakiem – jak ją zrobić?
- Bulion podgrzewamy.
- Pierś myjemy i kroimy w małą kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Paprykę i cukinię myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Obie kroimy w drobne paseczki.
- W garnku rozgrzewamy olej z pastą curry, smażymy przez 1-2minuty. Dodajemy kurczaka i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
- Do garnka dorzucamy pokrojone: cebulę, paprykę i cukinię, smażymy przez 3 minuty. Całość zalewamy bulionem i czekamy do zagotowania.
- W międzyczasie pieczarki myjemy, przekrajamy na pół wzdłuż i kroimy w drobne paseczki. Dorzucamy do zupy. Gotujemy przez kolejne 4-5 minut.
- Na koniec dolewamy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
- Podajemy z pokrojoną natką pietruszki i makaronem ryżowym.
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.