Por to zdecydowanie niedocenione warzywo. Przyzwyczailiśmy się do korzystania z pora tylko jako elementu do sporządzania rosołu, buliony czy bazy pod inne zupy. A szkoda, bo por to wyjątkowe warzywo, które z odpowiednimi dodatkami może smakować obłędnie. Najlepszy dowód? Zupa krem z pora. Wypróbujcie te przepisy, a zakochacie się w zupach na nowo!
Zupa krem z pora z cebulą – przepis
Zupa krem z pora to danie proste i łatwe w wykonaniu, które nie tylko fantastycznie smakuje, ale też jest zdrowe i rozgrzewające – idealne na chłodne dni lub jako sycący obiad jednodaniowy.
Składniki na zupę krem z pora:
- 2,5 litra wody (lub bulionu),
- 3 duże pory,
- 2 duże cebule,
- ok 600 g ziemniaków,
- 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku),
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- sól do smaku,
- pieprz,
- ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek,
- grzanki lub groszek ptysiowy.
Kremowa zupa z pora – wykonanie:
- Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory. Nie przypal!
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
- Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili, lub tym, co lubisz szczególnie). Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody.
- Po nałożeniu na talerz zupy, posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z pora i serka topionego – przepis
Ta wersja zupy jest obłędna. Dzięki dodaniu serka, ma wyjątkowy wyważony i kremowy smak. Po prostu ma w sobie to coś! Koniecznie trzeba wypróbować tę wersję.
Składniki na zupę krem z pora z serkiem topionym:
- 1 litr bulionu (może być warzywny)
- 4 pory,
- 1 cebula,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 1 opakowanie serka topionego (klasyczny lub kremowy) o wadze 100 g
- sól do smaku,
- pieprz,
- szczypta tymianku,
- sok z cytryny do smaku (ok. 2 łyżeczek)
- grzanki (pyszne są z pieczywa wieloziarnistego)
Przygotowanie:
- Pory umyj, obierz brzydkie liście i korzeń i pokrój w talarki lub pół-talarki. Jeśli chcesz udekorować zupę piórkami pora, przyłóż się, żeby były cieniutkie – jeśli nie, krój jak leci, wszystko i tak zblendujesz na gładki krem.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę lub piórka.
- Cebulę i pora podduszamy na klarowanym maśle od czasu do czasu mieszając (około 10 minut).
- Podlewamy naszym bulionem i gotujemy około 15-20 minut – do miękkości.
- Blendujemy na gładką masę, dodajemy serek i ponownie miksujemy całość
- Całość doprawiamy do smaku ziołami, pieprzem i sola oraz sokiem z cytryny.
I gotowe! Smacznego!
Zupa krem z pora fit
Składniki na zupę krem z pora w wersji fit:
- woda 🙂
- 2-3 pory (tylko biała część),
- 2 cebulki szalotki (opcjonalnie cebulka dumka tez jest pyszna),
- 2 pietruszki (korzeń) można zamienić na pasternak, choć ma bardziej intensywny smak,
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron,
- 4 młode ziemniaki (lub dwa duże),
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz,
- szczypta tymianku,
- orzechy do dekoracji (świetnie pasują orzechy włoskie)
Przygotowanie:
- Pory umyj, obierz brzydkie liście i korzeń. Korzystamy tylko z białek części warzywa. Pokrój ją w talarki lub pół-talarki. Jeśli chcesz udekorować zupę piórkami pora, przyłóż się, żeby były cieniutkie – jeśli nie, krój jak leci, wszystko i tak zblendujesz na gładki krem.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę lub piórka. Pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój (ziemniaki w kostkę, pietruszkę w plasterki).
- Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć przez kilka minut.
- Zalać wodą tak, aby przykrywała wszystkie warzywa.
- Gotujemy około 20 minut – do zmięknięcia warzyw.
- Blendujemy na gładką masę.
- Całość doprawiamy do smaku ziołami, pieprzem i solą. Możecie przyprawić zupę przed zmiksowaniem, jeśli nie chcecie by zioła były w całości.
- Zupę dekorujemy orzechami.
Smacznego!