Zupa krem z dyni zyskuje coraz większą popularność ze względu na smak, oraz delikatną konsystencję, będącą alternatywą dla tradycyjnych zup. W zależności od użytych przypraw można przyrządzić ją na słodko, jak i na ostro. Zupa krem z dyni Hokkaido, z grzankami, z mleczkiem kokosowym, czy z pieczonej dyni, to kilka z wielu przepisów, które warto wypróbować.
Zupa krem z dyni sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także podana na śniadanie czy kolację. Jak każda kremowa zupa doskonale komponuje się z grzankami, groszkiem ptysiowym oraz podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Można ją posypać koprem lub pietruszką. Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Dynia zawiera bogactwo witamin i minerałów: witaminy A,B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez oraz selen, cynk, miedź i mangan. Jest również niskokaloryczna (około 30 kcal/100 g), oraz lekkostrawna, dlatego jest warzywem zalecanym podczas diet odchudzających. Dynia składa się aż z 90% z wody, więc znakomicie nawilża organizm. Pomaga przy zaparciach, a pestki uważane są za skuteczny i naturalny sposób przeciw pasożytom w układzie pokarmowym. W zależności od tego, jakie inne warzywa do niej dodamy, zupa zyska nie tylko na smaku, ale i na wartościach odżywczych.
Zupa krem z dyni z grzankami — przepis
Zupa krem z dyni z grzankami — składniki:
- 100 dkg dyni bez skóry
- duża marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- cebula
- 2 mniejsze ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu
- pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
- sól,
- pieprz
- natka pietruszki
- tymianek
- grzanki
Przygotowanie:
- Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem.
- Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
- Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.
Zupa krem z dyni Hokkaido — przepis
Zupa krem z dyni Hokkaido — składniki:
- mała dynia Hokkaido
- pomarańcza
- cebula
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- imbir (szczypta)
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
Przygotowanie:
- Dynię umyj (nie musisz obierać), usuń pestki i pokrój w małą kosteczkę.
- Cebulę pokrój drobno w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij je razem na patelni. Z pomarańczy wyciśnij sok, dolej go do cebuli i dodaj dynię. Zalej gorącą wodą tak, by dynia była zakryta i gotuj do miękkości.
- Doda przyprawy do smaku, zblenduj, by powstała zupa krem.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym — przepis
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym — składniki:
- 1 l wody lub bulionu
- 500 g dyni
- puszka mleczka kokosowego
- 2 marchewki
- mały seler
- duży ziemniak
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 cm kawałka świeżego korzenia imbiru
- 4-5 łyżek oleju sezamowego
- 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala
- łyżeczka czerwonej ostrej pasty curry
- sól
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w kostkę, dynię obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanym oleju sezamowym zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj następnie marchew i seler. Smaż 5 minut, dorzuć kawałki ziemniaka, starty na tarce korzeń imbiru i czosnek.
- Po upływie kolejnych 5 minut dodaj pokrojoną dynię, pastę curry, garam masala, mleczko kokosowe i sól do smaku. Wymieszaj, wlej wodę i gotuj ok. 20 minut pod przykryciem.
- Gdy warzywa zmiękną, zblenduj je, dopraw do smaku.
- Podawaj z pestkami dyni.
Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej — przepis
Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej — składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 l bulionu
- 1 l wody
- 2 cebule
- 2 duże ziemniaki
- duża marchew
- 5 ząbków czosnku
- 5 gałązek świeżego tymianku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 3 łyżki pestek dyni
- śmietana 36%
Przygotowanie:
- Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki, ułóż skórką na blaszce.
- Ziemniaki i cebulę obierz, i z warzywami oraz tymiankiem ułóż na blaszce, skrop oliwą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC, ok. 15 minut, po czym wyłącz piekarnik i przez kolejne 15 minut zostaw warzywa w zamkniętym piekarniku.
- Z upieczonej dyni zdejmij skórkę. Dynię i warzywa pokrój na duże kawałki. Wrzuć wszystko do garnka, zalej wodą i bulionem. Gotuj 15 minut, dorzucić tymianek, dolej mleko kokosowe.
- Miękkie warzywa zblenduj na krem, dopraw solą i pieprzem.
- Pestki upraż na suchej teflonowej patelni.
- Zupę nałóż na talerz, połóż na niej kleks śmietany, posyp pestkami dyni.
źródło: www.przyslijprzepis.pl