Go to content

Wielkanocna Babka Piaskowa

wielkanoc bez mięsa
Fot. Foodlajf

Ciasto, na które zawsze czekam.. idealne w swojej prostocie, smaczne i zawsze pięknie prezentuje się na świątecznym stole 🥰. Podaję Wam poniżej przepis mojej babci, który od lat u mnie w domu funkcjonuje. Jedyne zmiany, jakie czasem wprowadzam, to dodatki.

Wielkanocna Babka Piaskowa

Fot. Foodlajf

Składniki:

  • 5 jajek
  • 180 g cukru (ja daję drobny biały, ale może tez być trzcinowy, choć wtedy kolor babki będzie zupełnie inny)
  • cukier wanilinowy
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny lub ekstrakt naturalny cytryna
  • szczypta soli

Fot. Foodlajf

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrami na puszystą, białą masę. Ubijać długo, 3-5 minut, aby cukier cały się rozpuścił. Do masy jajecznej dolewać powolutku olej, cały czas mieszając (już na wolniejszych obrotach). Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski, dać szczyptę soli, wymieszać i wsypać do masy. Dodać skórkę z cytryny lub ekstrakt i mieszać delikatnie do połączenia.

Piekarnik nagrzać do 175°C (góra-dół). Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć ciasto i kilka razy uderzyć formą o blat, aby się ciasto wyrównało.

Piec około 40-45 minut, na środkowej półce. Ostudzić na kratce. Podawać z cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Babka jest puszysta, delikatna, rozpływa się w ustach i zachowuje świeżość przez kilka dni!

Fot. Foodlajf

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 

Fot. Archiwum prywatne