Go to content

Baby, keksy, żurek i dania z jaj. Najlepsze przepisy na Wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc
Fot. iStock/ Przepisy na Wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc zaprzątają nam głowę tuż przed świętami. Chcąc ten czas spędzić mile z rodziną, warto wcześniej zgromadzić sprawdzone przepisy na Wielkanoc, aby oszczędzić sobie stresu szukając ich na ostatnią chwilę.

Wielkanoc tradycją stoi, ale czasem lubimy przemycić nowoczesny akcent, który zaczaruje dobrze znane dania. Oczywiście nie chodzi o rewolucję, która przyprawi seniora rodu o palpitacje serca, ale nowe spojrzenie na tradycyjne dania, jeśli macie ochotę zrobić coś trochę inaczej, ale nadal smacznie i z sercem.

stół wielkanocny

Fot. iStock/Przepisy na Wielkanoc

Mamy dla was mniej i bardziej tradycyjne potrawy, które oczarują osoby zgromadzone przy świątecznym stole. Czekają na was przepisy na Wielkanoc takie jak: tradycyjny żurek wielkanocny, jajka faszerowane dla leniuchów, babka wielkanocna, keks staropolski, keks sałatkowy z orzechami, sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami, pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi, oraz delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig, której nie sposób się oprzeć.

Przepisy na Wielkanoc – tradycyjny żurek z kiełbasą i jajem

Takie przepisy na Wielkanoc to konieczny element świątecznego stołu. Pyszny i aromatyczny, bez wątpienia kojarzy się z babciną kuchnią, do której wracamy po latach z największą przyjemnością.

żur wielkanocny

Fot. iStock/Przepisy na Wielkanoc

Żurek z kiełbasą i jajem – składniki: 

  • 1,5 litra wody,
  • ok. 500ml zakwasu na żurek,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • pół selera,
  • suszony grzybek dla aromatu,
  • 500g białej kiełbasy,
  • kawałek wędzonego boczku lub żeberek – opcjonalnie,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz czarny w ziarnach,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • suszony majeranek,
  • 1/4 szklanki śmietany,
  • jajka.

Żurek z kiełbasą i jajem – wykonanie: 

  1. Warzywa obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dołożyć nakłutą białą kiełbasę (jeśli jest to i boczek lub żeberka). Dorzucić przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól oraz 3 liście laurowe.
  2. Zawartość garnka zalać 1,5 litra wody. Zagotować pod przykryciem.
  3. Warzywa i kiełbasę wyciągnąć z garnka, do wywaru dolać zakwas i majeranek – gotować kilka minut (nie dłużej niż 10 minut, żeby zakwas nie stracił na wartości.). Wlać śmietanę, zamieszać.
  4. Kiełbasę, grzyby (i boczek jeśli jest) pokroić w plasterki i dołożyć do żurku.
  5. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na talerz i zalać żurkiem z kiełbasą.

Przepisy na Wielkanoc – jajka faszerowane dla leniuchów

Ten przepis wziął udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. Takie przepisy na Wielkanoc kochamy, ponieważ są proste i nawet leniuszek, który zazwyczaj trzyma się z daleka od kuchni, poradzi sobie z jego wykonaniem bez problemu.

przepisy na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Jajka faszerowane – składniki:

  • 20 jajek,
  • majonez,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • siekana rzeżucha,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka.

Jajka faszerowane –  wykonanie:

  1. Gotujemy 20 jajek na twardo.
  2. Po ostudzeniu rozcinamy je na równe połówki, a żółtka przekładamy do miseczki.
  3. Rozgniatamy żółtka z majonezem i łyżeczką musztardy miodowej. Dodajemy siekaną rzeżuchę, pieprz, sól i sypaną, słodką paprykę. Mieszamy wszystko na gładką konsystencję.
  4. Łyżeczką nakładamy pastę do połówek z białka i posypujemy szczypiorkiem.

Przepisy na Wielkanoc – babka wielkanocna 

Ten przepis również pojawił się już wcześniej, ale warto go przypomnieć. Tradycyjne przepisy na Wielkanoc to zdecydowanie przepis na prostą babkę, bez której ciężko wyobrazić sobie te święta.

przepisy na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Babka wielkanocna – składniki:

  • 4 całe jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 kostki margaryny.

Babka wielkanocna – wykonanie:

  1. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie wlać roztopioną zimną margarynę. Do połowy ciasta można dodać kakao.
  3. Po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem.

Przepisy na Wielkanoc – keks staropolski

To kolejny tradycyjny przepis, który stanie się smaczną ozdobą wielkanocnego stołu.

przepisy na wielkanoc

Przepisy na Wielkanoc. Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock

Keks staropolski – składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 30 dag cukru,
  • 10 dag margaryny,
  • 10 jajek,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta,
  • 30 dag bakalii,
  • cukier puder lub polewa z czekolady.

Keks staropolski – wykonanie:

  1. 5 żółtek i 5 całych jajek ucieramy z cukrem.
  2. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, wlewamy stopioną margarynę oraz pianę z 5 białek. Dodajemy bakalie.
  3. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Keks wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. w temperaturze 180 stopni.
  5. Po upieczeniu zdejmujemy papier i posypujemy cukrem pudrem lub przygotowujemy polewę z czekolady.

Przepisy na Wielkanoc – keks sałatkowy z orzechami włoskimi

Oto powiew świeżości na świątecznych stołach, który na szanse podbić serca i podniebienia biesiadników. Keks inaczej, nadal na słodko, ale w nowoczesnym, warzywnym wydaniu.

przepisy na wielkanoc

Fot. Materiały prasowe/Przepisy na Wielkanoc

Keks sałatkowy – składniki:

  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland,
  • 100 g Śliwek całe owoce Bakalland,
  • 5 jajek,
  • 100 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 1 por,
  • 350 g pieczarek,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 brokuł,
  • pęczek koperku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kaszy manny.

Keks sałatkowy – wykonanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski.
  3. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki.
  4. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy.
  5. Białka oddzielamy od jajek.
  6. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  7. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  8. Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników.
  9. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut.
  10. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.

Przepisy na Wielkanoc – sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami

przepisy na wielkanoc

Fot. Materiały prasowe/Przepisy na Wielkanoc

Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami – składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
  • 1 pomarańcza
  • mieszanka sałat
  • kilka rzodkiewek
  • oliwa z oliwek
  • imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego

Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami – wykonanie:

  1. Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego małego kawałka imbiru i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.
  2. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez półtorej godziny. Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą.
  4. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry.
  5. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę.
  6. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Przepisy na Wielkanoc – pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi

A teraz czas przepis na chrupiący pasztet z soczewicy, który chętnie zobaczą na swoich stołach nie tylko weganie.

przepisy na wielkanoc Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi

Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi/Przepisy na Wielkanoc

Pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi – składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland,
  • 100 g Mieszanki orzechów Bakalland,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi – wykonanie:

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami.
  2. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy, dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej.
  3. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów.
  4. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie.
  5. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40-50 minut.
  6. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa.

Przepisy na Wielkanoc – delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig

 Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig

Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig/Przepisy na Wielkanoc

Konfitura cebulowa – składniki:

  • 1 kg cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chilli,
  • 200 g Fig Bakalland,
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz.

Konfitura cebulowa – wykonanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle do zarumienienia.
  2. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi i Złote owoce.
  3. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku.
  4. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub przechowywać niepasteryzowaną w lodówce około tygodnia).

FB/ohmepl